IPOD

Jag är så himla glad över min ipod. Jag har börjat lyssna på min första ljudbok och det är fantastiskt. Jag trodde inte att det var något för mig men - man vet aldrig förrän man prövat, som mamma brukade säga. Jag blev också anti Dan Brown när han var som mest i ropet och "alla" läste Da Vinci-koden. Men nu lyssnar jag på hans andra bok, Änglar och demoner och är fast!

Jag pendlar till jobbet och hinner faktiskt lyssna något kapitel innan jag somnar som vanligt. Igår piggade jag upp kvällens diskning med några kapitel. Uppfinningen är klockren, boken är bra och uppläsaren, som jag trodde att jag skulle irritera mig på, är otroligt duktig.

Nu skulle alltså detta underverk även kunna göra löpningen lite lättare. Jag är beredd att prova.

DAGENS TRÄNING

Body Pump, 60 min

Det kändes i benen idag. Oklart om det kan bero på skidåkningen utan jag tror hellre på löpningen igår. Jag försökte ju springa med lite högre knän än jag brukar. Hade i stort sett samma vikter som vanligt men gick ner ett snäpp på ryggen. Benen var som spagetti (precis som efter tjejvasan) vid utfallen och benböjen.

Uppvärmning, 2,5 x 2 + 1,25 x 2
Rygg, 2,5 kg x 2 + 1,25 kg x 2.
Ben 2,5 kg x 2 + 1,25 kg x 2,
Bröst, 2,5kg x 2
Triceps, 2kg hantlar (4kg singel) + tricepsarmhävningar
Biceps, 2,5kg x 2
Axlar 2kg hantlar
Mage, 2,5 kg

Body Combat, 60 min

Var redo att ge upp och tänkte flera gånger att 30 min var bättre än inget, 35 min var bättre än inget och när låten med utfall och massa sparkar kom så skakade benen så att jag inte klarade att ta mig upp flera gånger. Men... höll ut och det var roligt att köra ur det sista.


MIN MÅLGÅNG!

Jag fick en rolig film per msn idag från ex-pojkvännen. Han stod ju i mål och hejade i lördags och hade videokameran med sig. Det här var ju roligare än intervjun att ha kvar. Perfekt låt för att kämpa sista biten in i mål!

Jag har själv försökt konvertera filen och lagt upp den på youtube. Testar om det fungerar nu.

Tror att det blir lite bättre kvalitet om man väljer "watch in high quality" under filmrutan.


DAGENS TRÄNING

Löpning, 62 min.

Fick sällskap med Linda och Eglina första varvet runt promenaderna. Då kändes det hyfsat tungt och segt. I slutet av varvet kändes det dock som jag kom in i andra andningen och jag beslöt mig för att springa vidare. När jag väl är ute och börjat svettats är det lika bra att köra på resonerade jag. Andra varvet gick lättare, konstigt nog när jag inte hade någon som drog. Trodde att det gick långsammare än det faktiskt gick och när jag sneglade på klockan i slutet så visade det sig att jag nästan klarat milen på en timme - men inte riktigt utan sträckan 9,4 km. Så jag var tvungen att springa förbi mitt hus och lite till för att skrapa ihop de sista 200 meterna. Ökade och ökade tills klockan pep 10 km. Således ny bästa tid på 10 km, dessutom utomhus! Och utan musik i öronen. Känner mig stark! Tjoho!

Medelpuls: 173
Maxpuls under passet: 187
Förbrända kalorier: 695


Härligt svettig igen, mer än vad jag blir av längdskidåkning

DAGENS TRÄNING

Simning, 60 min

Tillbaka i vardagen med simkurs som det var ovanligt motigt att ta sig till idag. Jag hann sätta mig väldigt skönt till rätta i soffan och är lite extra glad bara över att jag kom iväg. Tränaren sa att det skulle kännas i benen imorgon och vi körde en hel del bensparkar. Fick testa att simma med paddlar på händerna och ha låsta ben för att få in rätta tekniken på händerna. Häftig känsla. En hel del sammansatt crawl på slutet. Timmen gick fort.


MEN OJ VAD ROLIGT!Ojoj, ytterligare ett blomsterbud till mig här idag! De doftar otroligt gott!

Tack snälla mormor och morfar!

CYKELFUNDERINGAR

Med Tjejvasan och de tre intensiva månaderna för funderingar, uppladdning och träning bakom mig ska jag nu lägga upp en strategi för Tjejvättern som följer närmast. Det är i stort sett omöjligt idag eftersom jag knappt cyklat överhuvudtaget sedan jag växte ur min rosa mountainbike 1997(?)och än mindre suttit på en riktig racercykel. Positivt sett så har jag i alla fall en del erfarenhet av Spinning. Och eftersom jag klarade av längdskidorna så jag ska minsann klara cyklingen också!

Inför 10 mil på cykel tänker jag idag så här...

Inköp
Cykel (6000-8000 kr för en billig cykel har jag förstått)
Cykelskor? för särskilda pedaler? (500-1000 kr?)
Cykelkläder: Tröja/vadderade byxor/handskar? (kommer nog lägga en del extra pengar på kläder)

Innehar:
Cykelhjälm
"Vanliga" träningskläder
GPS-klocka

Ordna anmälan (c:a 600 kr)

Träning:
Spinning (minst en gång i veckan)
Landsvägskörning när cykel är införskaffad
Ett längre cykelpass i månaden?
Fortsätta med vanlig gymträning och löpning (mål 5 pass i veckan inkl spinning)
Fullfölja simkursen (som en bra grund inför Vansbro - avslut troligen 5 maj)

Övrigt
Fortsätta omstrukturera kosten och äta mer nyttigt. (Funderar på om jag behöver skriva upp maten varje dag verkligen?)
Sova mer

Inspiration på nätet
Cykla
Vätternrundan
Cykloteket
Linas cykelblogg
Iforms cykelguide
Cykelartiklar på utsidan.se
Hagacykel i Norrköping

BUKETT TILL MIG

Underbart att få uppskattning genom blombud!TACK

...alla snälla, rara, söta! Familj, vänner, nära och kära och alla andra! Det har varit otroligt peppande, stärkande och roligt med alla stöttande ord och hejarop efter vägen.

Jag tog mig i mål. Jag gjorde det. Jag klarade det till och med med bravur. Jag kunde aldrig föreställa mig en sådan rolig och nyttig resa när jag bestämde mig för mitt mål och samtidigt började skriva bloggen den 3 november 2008.

Jag har knappt hunnit landa hemma efter den här omvälvande helgen innan jag redan blickar framåt. Jag har fått mersmak och kan inte förställa mig hur tomt det egentligen är nu när mitt mål är avklarat. Nu siktar jag på Tjejvättern, Vansbro Tjejsim och Lidingö tjejlopp. Jag har stora förhoppningar om att lyckas med dessa utmaningar i Tjejklassikern under året som följer.

6 juni: Tjejvättern
11 juli: Vansro tjejsim
27 september: Lidingö tjejlopp

En omstart med nya mål i sikte!

SNORIG OCH SVART UNDER ÖGONEN MEN ÖVERLYCKLIG

Jag blev intervjuad direkt efter målgången av Vasaloppets Youtube-killar. Vill ni se mig med mascara under ögonen, snor i hela ansiktet och ett stort flin i ansiktet samt höra mitt flås och min speciella Östgötska-Sundsvallska-dialekt kan ni titta här...


TJEJVASAN - FAKTA

Sträcka: 30 km
Tid:
2:47:08
Medelpuls
: 176
Maxpuls: 193
Förbrända kalorier: 1 943


Här är en höjdkurva - motsvarar således banprofilen


Och min hastighet


Och till sist min pulskurva.

TJEJVASAN, DEL 2: LOPPET

Efter att ha kramats och hittat till Siljansnäs där vi fem (tre skidåkare) så gästfritt fick bo hos Annas moster (med familj, hund och tre katter) och bäddat ner oss runt 12-tiden så var det dags att kliva upp 07:15.Vi hann även fula oss i Axa-mössorna innan läggdags

Möttes
på tävlingsmorgonen av det finaste frukostbordet, dukat bara för oss och laddade järnet med yoghurt, musli, banan, grova mackor med ägg och ost, massa vätska. Nu kändes det riktigt bra.


Mysfrukost

Påklädda i nummerlapparna begav vi oss för att hämta skidorna och åka vidare mot Oxberg. Allt enligt tidsplanen den här gången.


Poserar innan avresa

I bilen poppade vi med bra musik i forma av Its raining men och Infinity 2008! Så sjukt skön känsla och så mycket glädje. John förberedd oss på starten genom att med speaker-röst instruera oss helt enligt rätta Vasaloppsmaner. Jag skulle starta en timme innan de andra tjejerna och efter toalettbesök fick jag eskort till min startfålla och så var det helt plötsligt dags! This is it!


Precis innan

Kände mig inte nervös längre utan bara taggad. Ställde mig LÄNGST BAK i mitt startled 5 och 10:45 så bar det iväg... eller det gick knappt framåt. Jag tänkte för mig själv: Skämtar de, ska de inte åka skidor? Detta är inget kafferep... Tjejerna kom knappt framåt och efter några hundra meter försökte jag ta mig framåt i klungan genom att åka mellan spåren. Jag försökte ha tålamod och tänka att det släpper väl snart men det gjorde ju aldrig det. I nedförbackarna BROMSADE de. Otroligt frusterande istället för att trycka på och ta fart. I uppförsbackarna saxades det väldigt långsamt och var omöjligt att ta sig förbi. Skyltarna om att höger - slow och vänster - fast verkar inte åkarna förstå. Högerfältet för de långsamma var oftast glesast och gick därför snabbare än den yttersta vänstra bara för att folk inte ville inse att de faktiskt var långsamma? Jag såg mitt tidsmål gå åt skogen (mellan 3 tim och 3:30 hade jag tänkt för mig själv) och reviderade det med 10 minuter för mig själv.

Jag började inse att jag måste ta mig framåt och efter att ha gått förbi Oxberg med den sämsta mellantiden så la jag gasen i botten. Körde zick-zack mellan tjejerna och stakade mellan spåren och tog mig förbi klunga efter klunga. Det var grymt roligt att åka skidor och jag kände mig stark. Psykologiskt viktigt och otroligt roligt att känna att jag var den som åkte förbi. Jag har ju haft förmågan att tänka att alla andra är bättre än mig. Jag brydde mig knappt om att titta på tiden eller kilometrarna utan jag bara susade fram.

Jag fyllde på energi med varm sportdryck vid tre stationer utan att stanna. Lite klurigt att dricka med stavarna på händerna och jag spillde en del men det var så skönt att känna att jag hade fart och ork! Jag la upp loppet bra och det var perfekt att kämpa sig förbi en klunga och sedan glida med bakom en stund för att sedan rycka ifrån. Det blev lite intervallkörning och jag hade hyfsat hög puls rakt igenom. Jag tror att jag åkte med ett leende på läpparna hela loppet!  Kul med så mycket folk efter hela vägen som hejade och ropade.

När det var 10 km kvar insåg jag att jag kunde komma in under tre timmar om jag orkade hålla tempo. Det var sporrande och jag kände mig aldrig trött, inte i kroppen, inte i huvudet, inte i musklerna. Jag bara åkte skidor. Jag stakade mer än de flesta och det är ofattbart hur bra det kändes!

Skylten som visade 2 kilometer till mål kändes oväntad och nu var det bara upploppet kvar. Jag gav allt jag hade och nu var det extra roligt. På målrakan hörde jag jag helt otippat hejarop och mitt namn. Där i ögonvrån skymtar exet med videokameran i hösta hugg. Lite kul eftersom jag inte väntat mig någon bekant i Mora.

Tiden blev 2 tim 47 min 08 sek.

Jag kunde inte vara mer stolt eller glad!


Nöjd med medaljen

TJEJVASAN, DEL 1: UPPRESAN

Jag önskar att jag kunde förmedla den underbara känslan som jag haft sedan igår! Jag går omkring som i ett lyckorus och ler fånigt och är så äckligt nöjd med mig själv! Jag mår helt fantastiskt, trots lite stelhet som bara känns så rätt.

Men i fredagskväll var det svårt att tro att det skulle sluta så här.

Hela tjejvasa-resan startade fredag runt 12:30. Jag gick tidigare från jobbet, packade ner det sista, stod i solen med packningen en stund och njöt och peppade mig själv. Nu väntade några timmar tågresa via Sala, Borlänge för att möta upp Göteborgstjejerna i Mora och hämta ut nummerlappar och lämna in skidorna på vallning. Det som skulle visa sig bli en mardrömsresa för ett redan nervöst kontrollfreak.


Står i solen och njuter, lyckligt ovetandes

Redan
innan första bytet var tåget nämligen försenat och vi passagerare fick ingen som helst information. Jag räknade själv lätt ut att jag (plus ett relativt stort gäng tjejer ytterligare med skidfodral) skulle missa anslutningståget i Sala. Alla resenärer trängs i en liten väntsal och det rings på alla håll. Jag ringde mamma för att få back-up och hjälp med att kontakta SJ och kolla upp alternativ. När och om går nästa tåg och när kommer jag nu att vara framme. Hon och jag får samma svar att de (trots allt hjälpsamma) SJ-trafikinformations-anställda: Det går ett till tåg från Sala till Borlänge. En timmes väntan i en trång väntsal. Vi kommer att åka med ett annat tåg från Borlänge 20:12 och vara framme i Mora kl 21:40. Det innebär att jag blir drygt TVÅ TIMMAR sen. Tjugo minuter på mig att hämta nummerlapp och lämna i skidor. Gå misste om pepp med tjejerna, mingla i Vasalopps-tältet, handla i Stadiumtältet (energi-produkter och ett nytt pannband var planerat samt prova en jacka som bara fanns här i hela Sverige).

Jag kommunicerar med tjejerna som redan är på plats och de stöttar lovar att göra allt för att underlätta för mig. De lyckas få ut min nummerlapp och vi får tydligen en present från Axa, en fin mössa. Jag är uppgiven över att missa sådana småsaker som jag sett fram emot.

Nu väntar ytterligare en timmes väntan i Borlänge på nästa tåg. Desperationen växer bland resenärerna och vi är ett gäng som är inställda på att dela på en stortaxi till Mora för 2 800 kr. Det skulle innebära 400 kr/person och att vi tjänar in en timme i resväg. Men Borlänge taxi har lovat för mycket, det stora taxin kommer aldrig. Ett gäng som inte skulle åka ända fram till Mora försvinner iväg i en vanlig taxi och kvar står jag och en annan tjej som också ska åka tjejvasan. Vi är båda uppgivna och velar fram och tillbaka hur vi ska göra. Vi diskuterar alternativet att hyra en bil och köra upp själva.

Mitt batteri på mobilen är på gränsen till helt tomt och visar ett litet rött streck. Paniken växer inom mig. Jag känner mig så hjälplös och jag tänker att jag skulle göra vad som helst för att vara på plats (som jag skulle vara den tiden enligt biljetten). Jag ringer det tredje samtalet till SJ och förklarar med darrande röst att vi måste få komma upp till Mora enligt tidtabellen. Tyvärr, svarar telefonrösten, de kunde inte fixa buss eller taxi, deras händer var bundna eftersom det skulle gå ytterligare ett tåg. Vi lägger på.

Det är precis då som skylten över Avgående tåg, ÄNDRAR avgångstiden YTTERLIGARE på vårt tåg - 12 minuter senare! Jag höll på att explodera och insikten om att jag nu OMÖJLIGT (alla ställen stängde kl 22) skulle hinna få mina skidor vallade kändes överväldigande. Det är A och O med bra vallade skidor och jag hade varit inställd på att ge mig själv de bästa förutsättningarna. Nu kände jag all min träning, min blogg, mitt engagemang, ALLT var förstört när jag inte fick vallade skidor. Jag kunde lika gärna åka hem igen...

Efter att med hjälp av en uppmärksam man hittat ett uttag så att jag kunde ladda min mobil försökte jag samla tankarna och tänka positivt. Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det kunde ha varit värre... Jag gjorde t.o.m. ett desperat försök i att ringa en ex-pojkvän med valla-kunskap som jag visste var på väg mot Dalarna. Tyvärr var de redan förbi och på väg mot Sälen vilket tyvärr var för långt ifrån. Men jag fick lite lugnande ord om att valla-gubbarna är vakna hela natten och att han var säker på att jag kunde flörta in mig för lite vallning även om jag anlände sent. Dock kände jag mig besvärad av att låta mitt sällskap stå i Mora och vänta på mig. De fick fixa allt själva och de skulle så klart inte vara sugna på att åka runt hela Mora, mitt i natten, i letan efter ett vallaställe till mig. Speciellt när en av tjejerna hade vallningsfria skidor själv och dessutom var tvungna att kliva upp tidigare på tävlingsdagen för min skull som skulle starta tidigare.

kom äntligen tåget. Usch, tårarna rann och jag tyckte så synd om mig själv. Jag kände mig mer och mer säker på att detta skulle utlösa ett migränanfall och hela kroppen var tokspänd. Vilken uppladdning.

Tjugo minuter i tio står bästa tjejerna i vallningstältet och ringer till mig när de får ett någotsånär positivt besked om att de kanske kan ta emot mina skidor efter tio. Men inget löfte... Jag blir hämtad på stationen när tåget anlände strax efter 22 (efter att ha stannat en såsådär 100 grr för mötande tåg också) och vi kör med gasen i botten upp till Vasaloppstältet.

Jag springer ur bilen med skidpaketet under armen och hinner in i sista sekund och möts av glada skojande människor i vallastället. En kille bakom vallningsbordet skojar med mig och säger att klockan är över tio så jag inte får lämna i skidorna - men jag tycker INTE att det är roligt och förmår mig inte ens att le... känner mig helt nollställd och chockad. När jag betalt för min behandling och erhållit kvitto på de inlämnade skidorna så skakar hela jag och jag kan krama om mitt gäng...

otroligt lättad!


Inlämning av skidorna, ett skakigt kort

KOLHYDRATER

Körde lite extra laddning igår vid halv tolv-tiden... keso och andra nyttigheter. I form av ostkaka, glass och sylt. Receptet hittade jag här.


Mums!

INSE


TILL RESAN

Min matlåda till tåget. Ambitiöst om jag får säga det själv. Trodde att jag hade kycklingfilé i frysen men det fick bli vegetariska (kött?)bullar istället, fullkornspasta, purjo, tomat, avokado, ägg, majs. Och en proviva drickyoghurt för att lugna eventuell nervös mage.


FÖRBEREDELSER

Ojoj, nu händer det verkligen. Nu är det dags.

Jag har suttit flera timmar och pillat med ipod och extern hårddisk och nya talböcker och mottagit schysst musik på msn och fått pepp i telefon från flera håll... och förberett mat till tågresan... och lagt fram lite grejer till packningen också.

Tur jag har c:a 30 min imorrn innan tåget går att kasta ner det sista i ryggsäcken.


En födelsedagspresent!

BÄSTA BYTET

En påse med nytvättade skidklädermotmiddag...

STORT TACK till bästa Annelie som erbjöd sig att tvätta min smutstvätt när jag inte fick någon tid i tvättstugan! Du är guld värd!

MULET OCH MINUS FEM?

Vilken följetång! Ojoj, ska man behöva ha ont i magen över detta? Önskar mig verkligen inte snö på lördag men i värsta fall så vet jag ju att det kommer gå också... Håller tummarna.


DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Två grova smörgåsar med ett glas proviva
Mellanmål: Apelsin, massa vatten
(vatten, vatten)
Lunch: Köttfärslimpa med bacon, championsås och potatis, salladsbuffé
Mellanmål:Grönt äpple
(vatten, vatten)
Middag: Tortellinigratäng med fläskfilé och bacon
Fika: Te och muffins

SNÖFALL OCH MINUS FYRA?

Dagens prognos. Inte så rolig. 
 


FÖLJ MIG I SPÅRET

Jag är så imponerad av Vasaloppet, hur stort det är och logistiken och allt. De har även en SMS-tjänst där man kan följa sina nära och kära genom att få tidrapporter hela loppet.

För tjejvasan, skicka ett sms med texten: VASA TV startnummer (i mitt fall VASA TV 4575)
till nummer: 72777
Kostnad: 20 kr

För vasaloppet, skicka ett sms med texten: VASA VL startnummer (Kostnad 30 kr)

Annars går det så klart bra att själv sitta klistrad framför datorn och klicka sig fram för att se tiderna på Vasaloppets hemsida.

DAGENS TRÄNING

Löpband, 45 min.

Av olika anledningar blev det vila igår med och idag vågade jag inte riktigt ta ut mig men ville göra en liten genomkörare av kroppen. Det kändes relativt enkelt men långsamt att vänta ut tiden...Medelpuls 158.

Roddmaskin, 9:30 min.

Lite enklare att hålla tempo 2:20/500 m idag. Medelpuls 168.

Styrketräning, 18 min.

Rygglyft i stol, 3 x 10 st. Axlar, med stång, 3 x 15 st. Triceps, stakövning 4 x 15 st (18-14 kg). Medelpuls 131

HALVKLART OCH MINUS FYRA?

När tävlingsdagen ryms i SMHIs prognos känns det extra nära! Men det ser lovande ut!DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Banansmothie, grovt bröd med ost
Mellanmål: Apelsin, vatten
Lunch: Ris med biffwok och gröncurry
Mellanmål:
Middag:

SAMMANFATTNING v 7

Träningsmässigt har det varit kanon med skidträning så mycket som tre pass. Jag har bättrat på februari-kilometrarna till närmare 55 och jag fick i onsdags med mig lite mer tekniktänk i stakåkningen. Simningen gick också bra och jag fick en liten utmaning i att "tävla" och klarade det. Lördagens skidtävling var nog nyttigt att genomföra även om det blev en jobbig upplevelse p.g.a. migränbesvär.

Matmässigt tror jag att jag har börjat kolhydratladda redan två veckor innan? Men eftersom jag har fyllt år så måste jag ju få unna mig lite...

Lite mer sömn eftersom jag har haft ledigt och det var välbehövligt. Nu ska jag skärpa mig denna vecka så att jag är utvilad och har minsta risken för migrän till lördag.

DEN 14 FEBRUARI 2009

Alla Hjärtans Dag

Min födelsedag

Min första skidtävling någonsin


NJURUNDA RUNT

Vaknade
med sprängande huvudvärk och insåg att jag inte hade någon migränmedicin med mig till Sundsvall. Enda möjligheten att få i mig något som kunde hjälpa var en gammal tablett som legat i jackfickan sedan urminnes tider. En luddig rund sak som jag bara kunde hoppas kom ifrån en karta med imigran. Jag borde ha kunnat räkna ut att det skulle bli så här, när det är något jag är spänd inför och har gått och sett fram emot så kommer huvudvärken som ett brev på posten.

Jag låg kvar i sängen tills det nästan var dags att åka och jag kunde inte bestämma mig. Jag ville verkligen inte fatta beslutet att inte åka. Jag åt lite fil med musli, en ostsmörgås, drack vatten och började långsamt ta på mig de kläder jag hade tänkt att åka i. Nu hade tabletten varit i magen i c:a 45 minuter och förhoppningsvis skulle den börja verka snart. Inget jourapotek fanns och jag bestämde mig för att tro... tro på att tabletten fungerade, att det mest var nervositet och att det skulle bli en positiv upplevelse.

Väl i bilen med skidorna packade bländades jag av solen och det var plågsamt för mina stackars ljuskänsliga migränögon men ändå en fröjd för min vinterälskande själ när det gnistrade runt hela landskapet och himlen kändes blåare än någonsin.

Vi hittade till nummerlappsutdelningen och hälsa på några bekanta och här någonstans hände det så mycket att jag inte ens tänkte på huvudet. Det var en häftig känsla att nåla fast nummerlappen i jackan och äta de sista tuggorna på bananen och sedan bege sig ut, i full mundering, med ett stadigt grepp runt skidor och stavar.

De som skulle åka det längre loppet startade 10:30 och jag såg den större andelen åkare svischa iväg medan jag försökte hålla värmen hoppandes och med positiva tankar peppade jag mig själv så gott det gick. En kvart senare stod jag på startlinjen med pjäxorna fastspända i skidorna och stavarna hårt åtdragna om handlederna, slog igång tidtagningen på klockan och drog iväg.


Det känns overkligt att tänka tillbaka på själva loppet och åkningen och att jag faktiskt stod på skidorna i 108 minuter. Jag minns bara att jag kollade på klockan och skyltarna som visade hur långt jag hade åkt och försökte räkna ner och hålla ut. Stakåkning var det inte tal om för som vanligt när jag har migrän så blir jag kraftlös i kroppen och speciellt i armarna. De domnar nästan bort och då går det inte att staka. Jag försökte tänka på hållningen och åkte min diagonalåkning i ett så behagligt tempo jag kunde. Det kändes bra att jag hade en fart runt 10 km/tim trots förutsättningarna.

Kroppsmässigt var det jobbigast att inte ha kraft i armarna men där skyller jag på sjukdomen och/eller medicinen och efter det så kom ländryggen som jag också blev väldigt trött i. Vid 10 km kände jag bara för att lägga mig ner och flyta ihop med snön till en liten blöt pöl men jag lyckades fortsätta. Jag blev nog lite starkare av att veta att jag hade åkt mer än hälften och att 10 km en normal dag inte skulle vara några problem.

Jag drack varm saft vid två vätskekontroller (de som fanns) och energimässigt kändes det rätt ok. Vid 14 km-skylten såg jag mamma med kameran i högsta hugg och hon ropade och hejade och även de andra i publiken stämde in. Strax efteråt dök lillbror och pappa upp bredvid spåret och de hejade lika mycket. Det var en grym energiboost och jag tog i lite extra när jag åkte förbi.Sedan gick det fort, det blev mer nedför och kilometrarna tickade förbi. Trodde knappt det var sant när det stod 500 m till mål och funktionärerna rapporterade i sina walkie-talkies att nr 7 var på väg in i mål. Stakade den sista sträckan och tog mig över mållinjen (nästan samtidigt som vinnaren i det långa loppet) för att hänga mig utmattad över brorsan som stod och tog emot. 


Jag kom in på 1 tim 48 min 54 sek. Enligt inbjudan 18 km, enligt skyltarna och banprofilen 19 km och enligt min GPS-klocka 18,63 km.

  

Nöjd!


DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli
Mellanmål: Kopp te, banan
Lunch: Fisk och skalsdjursgryta med saffran
Mellanmål: Morotskaka, kaffe
Middag: Vegetarisk burgare, tunnbröd, sallad

FREDAGENS TRÄNING

Längdskidor, 70 min.

Uppvärmning inför tävlingen. Körde 3,5 varv runt Sidsjön i behagligt tempo. Trist att inte vilja/kunna ta i mer men vågade inte ta ut mig.

Totalt 11,63 km.


Så här vackert var det i elljusets spår

TÅGLEKTYR

Hyfsat bra timing att denna ramlade ner i brevlådan i fredags innan jag satte mig på tåget för en resa på 6,5 timme...


TRÄNINGSLOPPET!

Jag gjorde det!

Jag trodde faktiskt aldrig att det skulle gå. En längre redogörelse får komma senare men jag var tvungen att skryta om min målgång!


19 km senare

ÅTERBLICK

Det är alltid svårt att gå tillbaka och sammanfatta men jag gör ett försök med helgens måltider.

Fredag:
Ostsmörgåsar, nyponsoppa
Blåbärssmothie
Banan
Två ostsmörgåsar, fil med musli
(skidåkning)
Fullkornsspagetti och köttfärssås

Lördag:
Fil med musli, ostsmörgås
Halv banan, massa vatten
(Tävling, Njurunda Runt)
Korv med bröd
Choklad och lite godis
Liten portion pasta med köttfärssås
Liten toast skagen
Kyckling med ris, sås, sallad
Jordgubbstårta
Godis

Söndag:
Fil med musli, smörgås med ost
Korv med bröd, 3 st totalt
Lite nyponsoppa
Ris med köttgryta
Äpple- och blåbärspaj med vaniljvisp

HELG IGEN!

Tjoho, idag slutar jag tidigare och på fredag och måndag har jag tagit semester.

Nu stundar kyla, snö, skidor. Kärlek, familj och födelsedag. Ombyte, ledighet och mys. Sundsvall, here I come!  


I Sälen i mars 08, förhoppningsvis får jag sol och snö denna helg också!

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Banansmothie
Mellanmål: Två skinksmörgåsar, en kopp te, ett glas c-vitamin
Lunch: Nudelwok med kyckling och grönsaker
Mellanmål: Banan, två skinksmörgåsar, drockyoghurt
Kvällsfika: Ostsmörgås och kopp te

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 80 min

Yes! Ett extra skidpass idag! Fick erbjudande om att åka med till Sya (som haft konstsnöspår hela vintern) och åka på deras nu 6 km perfekta spår! Åkte först ett varv med Micke som gav tekniktips och feedback på min stakning. Otroligt roligt att känna att jag utvecklats och att jag faktiskt kan staka när förhållandena är bra. Är grymt nöjd med att jag åker på egenvallade skidor dessutom. Det föll lätt lätt nysnö och det var snart kolsvart ute men det var otroligt skönt att åka.

Tog sedan ett och ett halvt varv till och som vanligt går det bättre när jag kan banan och vågar satsa i backarna och kan ta tillvara på farten jag byggt upp. Körde mycket mer stakning än jag brukar och tänkte på de nya tipsen och mjölksyran kom krypande i triceps. Kände även trötthet i ländrygg, rumpa och mage. Då gör jag rätt!

Totalt 14,80 km.


Mycket nöjd efter 15 km!


Min vackra kväll! Snö, skidspår, elljus, starten på stadion.

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Ett glas juice, en skinksmörgås
Mellanmål: Två skinksmörgåsar och kopp te
Lunch: Färsbiff med kokt potatis, sås och salladsbuffé
Mellanmål: Äpple, vatten, drickyoggi
(träning)
Fika:
Te och ostsmörgås
Middag
: Laxfilé, mathavre, keso

SAMMANFATTNING v 6

Just ja! Det var ju det här med veckosammanfattning nu igen... Onsdag idag men bättre sent än aldrig.

Förra veckan, låt se, testade x-fit för första gången och gillade det. Fortsatte träna på crawltekniken, körde spinning för första gången på en lång tid, klarade av torsdagens dubbelpass och sprang en mil i lördags och åkte skidor helt på eget bevåg en mil i söndags. Träningen kan jag inte vara annat än nöjd med.

Om jag däremot ska rannsaka mig själv så har jag sovit alldeles för lite och ätit för mycket sötsaker. Jag känner mig större igen också men vill gärna inbilla mig att jag fått störe benmuskler sedan jag börjat med styrketräningen. Jag har ju sådana förskräckliga anlag att bygga lårmuskler...

VÄRMANDE

Med den väderprognosen känns det extra bra att jag inhandlade den här godbiten i helgen. En tjockare underställströja Crafts Performence Thermal Top, med en supermjuk och värmande insida och blankt och skönt material utåt. Den är helt otippad röd! Men min ändå...

 
Tycker att den är lika snygg bakifrån

BRR...

Rapporter hemifrån om temperaturer mellan -15 och -25 grader. Dessutom upp till 30 cm med nysnö i nederbörd vissa dagar. Var tvungen att kolla med SMHI vad de tror om helgen som kommer.Det ser rätt lovande ut med en kanonfin dag på fredag och lite "varmare" på lördag när loppet ska gå.

DAGENS TRÄNING

Simning, 60 min.

Femte kurstimmen och jag kände direkt att mitt huvud inte riktigt var med mig. Jag vet inte om jag tänker för mycket, som vanligt eller om jag behöver koncentrera mig mer för att få till alla moment. Andningen tar knäcken på mig och när jag inte får tillräckligt med syre så fungerar hjärnan så dåligt.

Träningsvärk i benen och rumpan från igår dessutom men timmen gick fortare än någonsin. Körde mest bensparkar och några sammansatta crawl, först med simfötter och sedan utan.

Hela kalaset avslutades med att vi körde en lagkapp tillsammans med hela gänget, mixade lag. Jag hamnade på bana fyra och skulle simma fjärde sträckan, 25 m crawl. Det är sjukt hur nervös jag hinner bli bara för att det är något nytt och tävling, Men en snäll tjej tog min hand och peppade och när det var min tur så var det sååå kul och jag har nog aldrig simmat en längd så bra sammansatt tidigare. Andningen satt helt plötsligt på vart tredje simtag och lulften tog inte slut, jag kände hur benen sparkade hela vägen och hur jag fokuserade på långa armtag i mitten och helt plötsligt var jag framme vid kanten! Härlig känsla!

Promenad, 90 min.

Powerwalk med Annelie innan passet och sen promenad till och från simhallen.


Jag och Annelie i full fart

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli, två smörgåsar med skinka
Mellanmål: Päron
Lunch: Pasta Carbonara
Mellanmål: Banan
Middag: Mathavre, avokoado, keso, laxfilé, tomat
(träning)
Fika: Smågodis


TIPS FRÅN CRAFT

På Crafts hemsida hittade jag ett förslag på upplägg för att nå formtopp på tre veckor. Jag som inte har någon tävlingserfarenhet är tacksam för alla tips och det här känns som att det blir bra planering.

Efter att ha läst detta bokade jag loppet i helgen. Det är nog nyttigt för mig att testa att pressa mig och se om jag kan bli snabbare när det gäller. Jag hoppas jag vågar ta ut mig och se hur länge krafterna räcker. Även bra att introducera magen för sportdryck.


DAGENS TRÄNING

Styrketräning, 30 min.

Körde crossfit även denna måndag. Ännu roligare idag när jag visste vad som väntade. Härlig träning där svetten sprutar och andningen tar slut efter bara några minuter.

Varvade upphopp med armhävningar och situps/benlyft på låda med stång, utfall på låda och axelträning med hantlar, klättrande armhävning med knäböj osv. Var helt slut efter dessa 30 min och det syntes tydligen när jag mötte en bekant utanför lokalen. Han frågade vad jag hade kört och vad det än var så måste det varit tufft och synade mig nerifrån och upp. Genomsvettig och knallröd i ansiktet... Han trodde mig knappt när jag förklarade att passet bara var 30 minuter.

Crosstrainer, 12 min.

Kände att det var dumt att ta ut sig mer än nödvändigt och gick hem och vilade. Benen var som spagetti efter utfall och knäböj och armarna/skuldrorna/triceps har jag grym träningsvärk i. (Måste betyda att jag stakade bra igår!)

ÅKA, ELLER INTE?

Det är många frågetecken så här när tävingen börjar närma sig.

Jag har nämligen möjlighet att träna rejält med det här loppet i helgen men jag kan inte bestämma mig.Är det en bra idé eller är det för stora risker? Tänk om jag blir skadad, eller skidorna eller om jag får panik eller om jag inte orkar. Eller är det bra träning, skönt för mig att testa en mindre tävling innan den rätta och nyttigt att känna på att åka i klunga och okänd terräng...

FÖRBEREDD, ELLER INTE...

Med mindre än två veckor kvar så har jag roat mig med att summera min träning och se hur pass förberedd jag är inför loppet.

Skidåkning
November: 42 km
December: 61 km
Januari: 34 km
Februari (hittills): 10 km
Summa: 147 km

Styrketräning (som jag börjat tänka på lite för sent)
November: 70 min
December: 180 min
Januari: 345 min
Fabruari (hittils): 120 min
Summa: 735 min

Total träning
November: 34 pass / 1715 min (28 tim 35 min)
December: 34 pass / 1829 min (30 tim 29 min)
Januari: 36 pass / 1784 min (29 tim 44 min)
Februari (hittils): 11 pass / 537 min (8 tim 57 min)
Summa: 5865 min

Med dessa siffror bakom mig så blir det betydligt lättare att sätta mål framgent.

Jag har lagt in all träning på funbeat.se och det är verkligen något jag kan rekommendera. Dels blir det överskådligt och lätt att gå tillbaka och kolla och dels blir jag dessutom extra sporrad av viljan att få lägga in träningen och kolla hur kompisarna tränat. Det är toppen att kunna skriva kommentarer till träningspassen och jag kan även ladda upp data direkt från min gps-klocka till sidan.
 
Idag känner jag en liten längtan efter loppet. Kanske för att det är strålande sol och gnistrande snö ute.


DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli
(migrän)
Nyvaket mellanmål kl 13: Ett glas c-vitamin, en skiva sockerkaka, två pepparkakor, ett nashi-päron
Mat:Thaiwok, kyckling med röd curry (rester från igår)
Mellanmål: Smothie på banan, hallon, vaniljyoghurt
(träning)
Fika: Två smörgåsar med keso och avokado, en bit morotskaka

SHOPPING

Jag har även gjort något som är mer eller mindre förbjudet (he he). Jag har shoppat, mindre än en vecka innan min födelsedag. Så får man inte göra.

Men... jag har varit på outlet och försökt göra några fynd. Var som vanligt (nu för tiden) mest intresserad av träningskläder men hade tyvärr lite för stora förväntningar.

En liten påse blev det iaf. Jag får fota imorgon för nu tänker jag hoppa i säng.

DAGENS VÄDER

Så här såg det ut imorse till råga på allt

Morgonnederbörd

Men så här fint var det innan jag kom iväg mot skidspåret

Skymning

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli, en ostsmörgås, juice
Matsäck: Två dubbla skinksmörgåsar, en banan, en skiva sockerkaka, lite choklad
(träning)
Middag: Thaiwok med kyckling och röd curry
Fika: Glass och några maränger

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 55 min.

Totalt 10 km. 5 varv x 2 km-slinga.

Fick ett infall i fredags och hyrde en bil till idag för att kunna åka skidor. Efter att det kommit lite snö här upptäckte jag att det fanns ett spår bara tre mil härifrån. Typiskt nog fick jag migränanfall men med hjälp av medicin och en stor portion vilja (och lite tur) så lyckades jag ta mig iväg en sväng i mörkret. Som tur var fanns det elljus.

Glashalt i spåret och jag som hade varit duktig och vallat med super-glid dessutom. Det fick jag ångra bittert när jag stod på huvudet redan i den första nedförsbacken. Var rent ut sagt livrädd i alla backar och tyckte att det var en pina att åka. Härdade ut det andra varvet och siktade på tre varv för att kunna åka hem något så när nöjd. Men... jag började lära mig varvet, tycka att det var roligt att staka och glida fort, tom i uppförslut. Det var otroligt lätt, även uppför, så jag fortsatte. Efter fem varv och 10 km kände jag mig riktigt nöjd och stolt.


Jag kör bil


Jag livade upp vägen idag med den här färgklicken

PYSSEL

Sena timmen nu och jag pysslar med lite sånt här... Håller tummarna för att det blir en utflykt imorgon.


Improviserad vallning

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli
(träning)
Mellanmål: Några bitar godis
Lunch: Köttfärspaj med avokado och tomat och keso
Förrätt: Avokadosoppa med räkor
Varmrätt: Pasta med fläskfilé, svarta trumpetsvampar och kantareller samt sås på gorgonzola
Efterrätt: Fruktsallad med vaniljvisp


Lindas smarriga avokadosoppa

Tack för ikväll, bästa Linda och Anders!

DAGENS TRÄNING

Löpning, 73 min

Sprang två varv runt Vrinnervi 5,2 km (som visade sig vara 5,3 km) med Linda som låg före hela sträckan. Skönt ändå att veta att hon var med för annars hade jag nog gett upp. Stannade två minuter och sträckte ut baksidan och fick ner pulsen lite och andra varvet kändes lättare.

Dock sjukt tungt att springa utomhus i tunga kläder, tung snöslask och tunga uppförsbackar jämfört med löpband.

Mycket nöjd med att klara en mil i visserligen långsamt tempo men relativt hög puls, ett snitt om 174. Förbrände 719 cal. 

Det är så roligt att springa med nya klockan och få feedback hela tiden.
FREDAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli, två skinksmörgåsar
Fika: Liten muffins med saffran
Lunch: Grillspett med klyftpotatis och tzatsiki
Fika: Minimuffins med saffran, kaffe
Middag: Fil med musli och skinksmörgås
Fika: Godis, nötter och semla


BELÖNING

Hade bestämt mig för att få fira med en sådan här om jag tränade... Mums vad gott!


DAGENS TRÄNING

Body Pump, 60 min.

Var inte så sugen innan passet men det är grymt kul att styrketräna. Lyckat pass och kändes bra även om jag inte ökade nåt från förra gången. Sneglar ju på de som tränar runt om och har upptäckt att jag jämförelsevis är stark i ryggen jämfört med andra muskelgrupper. Biceps är nog min svagaste.

Body Combat, 60 min.

Fortfarande är instruktören saknad men vikarien idag var taggad och pressade oss att köra 100 % i varje slag och spark och jag tog i tills både benen och armarna vek sig och jag bara inte kunde förmå mig att ge mer. Helt mör och slut, som man ska vara efter två timmar!

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Grovt bröd med ost, skål yoghurt
Mellanmål: Äpple och kopp te
Lunch: Kebabtallrik (! som jag inte ens gillar) med vatten
Mellanmål: Päron
Uppladdning: Liten smothie på yoghurt, banan och ananas
(träning)
Middag: Köttfärspaj på fullkorn, keso, sallad
Fika: Grönt te, semla

DAGENS TRÄNING

Spinning, 60 min.

Ny instruktör, mycket styrka, mycket tungt, kändes i benen från igår. Inte så svettigt.

Styrketräning, 30 min.

Triceps, stakövning, 18 kg x 20 rep x 3.
Axlar, stång, 3 x 20.
Ryggstol, 3 x 15 st
Bröst, 2,5 hantel x 2 x 20 st x 3.
Triceps stakövning, långt rep, 14 kg x 20 st x 3.

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Vaniljyoghurt med musli
Mellanmål: Kopp te och banan
Lunch: Fiskfilé med potatis och hummersås
Mellanmål: Smörgås med ost
(träning)
Middag:Fullkornspasta med kräftor och svamp i tomat och currysås

DAGENS TRÄNING

Simning, 60 min.

Jag ska aldrig mer påstå att simning är lätt träning. Fy vad trött jag blev idag. Jobbat sjukt mycket benspark och fick nästan kramp i både vader och fötter. Axlarna känner jag också av eftersom vi crawlat mest hela tiden och jobbar mycket med armarna. Idag har jag utvecklat min andning och blivit bättre på att vrida huvudet åt sidan och inte så mycket framåt. Stoppa ner huvudet ordentligt under vattnet för att få ner höfterna.

Promenad, 36 min.

Har pillat och joxat med min nya klocka men hjälp vilken tid det tar innan jag har lärt mig allt. Kommit fram till att sträckan är 1,76 km enkel väg och att det innebar att jag förbrände 83 cal på den sträckan. Jag får återkomma till klockans uppgifter framöver.

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Fil med musli
Mellanmål: Två grova smörgåsar med philadephiaost, skinka och ruccola
Lunch: Fisksoppa med selleri och morötter
Mellanmål: Vindruvor och lite smågodis
Middag: Köttfärspaj på fullkorn, keso och gurka
(träning)
Fika: Te och tre smörgåsar med ost, två pepparkakor

PLANERING

Jag har börjat snegla på lite lopp som går för att ha lite mindre delmål med min löpning.

Bland annat så finns Vårruset, 5 km och Blodomloppet, 5 km eller 10 km. Men nu har arrangörerna planerat så dåligt att bägge dessa lopp går av stapeln den 28 maj. Vårruset i Norrköping och Blodomloppet i Linköping visserligen men de torde konkurrera om samma intressenter eftersom dessa städer enbart ligger fyra mil ifrån varandra.

Jag har inte bestämt mig än vilket lopp som passar mig bäst, jag jobbar ju i Linköping men bor i Norrköping. Vet heller inte om jag skulle klara att springa/träna/förbättra mina 10 km men man ska ju sätta höga mål? Det beror nog lite på om min arbetsgivare går in och sponsrar anmälningsavgiften till något av loppen.

Efter kvällens trötta ben och en dum skalle som bara ville räkna ner tiden känns det lite omöjligt vilket som...
DAGENS TRÄNING

Löpband, 52 min.

Värmde upp med 10 minuter, 9 km/h i lutning 1.0. Fortsatte med 20 min, 11 km/h. Det var rätt jobbigt idag. Fortsatte att gå på löpbandet i hastigheten 7,5 km/h och ökade lutningen till 6.0. Totalt 7,5 km.

Crossfit, 30 min


Ny träningsform på gymmet. Så här beskrivs passet på gymmets hemsida: "Träna kondition och styrka i ett enkelt och effektivt pass utan krånglig koordination. En enkel träningsform som gör att du kan utmana dig själv fysiskt. Träningen kan genomföras både med och utan redskap, med enkla styrkeövningar jobbar du igenom hela kroppen – ett roligt och enkelt sätt att komma i form. Klassen är idealisk för dig som vill träna hårt och koncentrerat på bara 30 minuter – garanterat effektiv."

Crosstrainer, 20 min


Level 5.

DAGENS MÅLTIDER

Frukost: Skål med fil och linfrön
Mellanmål: Två smörgåsar med ost
Lunch: Kycklinggryta med ris, salladsbuffé
Mellanmål: Banan och clementin
(träning med energidryck)
Middag: Köttfärspaj gjord på fullkorn, gurka, tomat, avokado och lätt creme fraiche
Fika:

Min middag

JIPPIE

Ett pip på mobilen informerade mig om att GPS-klockan landat på mitt utlämningsställe idag. Nu måste jag skynda mig in på stan innan träningen och hämta paketet. Vad spännande!

Och... inte nog med det. Priset på min klocka har gått upp 500 kr sedan jag beställde den. Jag tog alltså beslutet helt i rättan tid.

MINDRE ÄN...

Nu är det mindre än TRE VECKOR kvar till loppet. Ofattbart.

Just idag känner jag mig inte riktigt i fas med träningen utan befinner mig i en liten dipp. Förhoppningsvis blir denna vecka en härlig och skön träningsvecka och i nästa veckas helgslut får jag möjlighet att köra lite skidor igen. Då blir jag nog fit for fight till Tjejvasan. Dags att läsa något kapitel ur min inspirationsbok "Bli en vinnare" igen kanske. Positiva tankar ska jag omge mig själv med.

SAMMANFATTNING v 5

Hela veckan har känts stressig och allt jag gjort har bara blivit halvbra. Började veckan med ett helt nytt pass på Step-bräda vilket inte kändes som något jag kommer försöka göra igen. Kort löpning och simningen som visserligen går framåt men sedan vila onsdag och ett dubbelpass i torsdags innan jag åkte till Stockholm.

Det var förmodligen en välbehövlig vila för kroppen har sagt ifrån lite. Jag har känt mig sjukt seg och trött i kroppen och i huvudet. Grym värk i ryggen har jag också haft, vilket jag hoppas var träningsvärk från styrketräningen och det känns bättre idag, som tur är.

Ätit hyfsat bra mat förutom att det slinker ner godsaker ibland. Målet är att ha bra och snabba mellanmål att ta till när suget kommer. Mer ägg, keso och frukt tror jag kan hjälpa.

KÖRSLAGET

Det här har inget med min träning att göra förutom att det bidrog tll att jag inte tränat i helgen.

Här spenderade jag min lördagskväll... otrolig stämning! Sundsvalls kör hade ju tyvärr redan åkt ur men det andra Norrlandslaget Bollnäs med Hanna Hedlund i spetsen tog hem segern. Kändistätt och nere på scenen efter programmet stod jag bla bredvid Martin Stenmarck i flera minuter.


Sundsvall rockar


De glada vinnarna intervjuas efterår


Guldregnet när vinnaren presenteras

HELGENS FÖDOINTAG

(forts)
Fredag:
Mellanmål: Banan och clementin (på tåget)
Fördrink: Gin lime
Förrätt
: Sallad med getost, ruccola och rödbetor samt valnötsolja
Varmrätt: Kalvfilé med grillad svamp och grönsaker samt potatis, rött vin

Lördag:
Frukost: Hotellfrukost
Fika: Brownie med grädde och kopp te
Middag: Vegetarisk crepe med svamp, spenat, vitlök, getost
Fika: Godis-bilar
Kvällsmat: Smörgås med ost och drickyoghurt, smågodis

Söndag:
Frukost: Hotellfrukost
Fika: Semla och en kopp te
Middag: Mongolisk buffé


Smaskig frukost


Min förrätt i fredags kväll, så god!

RSS 2.0