BRUNNEBY

Efter skidåkningen väntade en utflykt på Östgötaslätten till Brunneby Musteri. En underbart fin vinterdag! 

Jag hade ett syfte med resan men det sprack tyvärr.... Dock åkte jag inte hem tomhänt ändå. Mycket smaskigt fanns det i gårdsbutiken och allt närodlat och producerat.


Dinkelsnacks, te, marmelader, grahamsmjöl och brödmix...

TRÄNING NR TVÅ

Löpning, 26 min

4,7 km. Hade lite krafter över och en söndag kväll utan några planer så jag passade på att testa löpbandet igen. Det kändes  direkt att det gick riktigt bra att springa. Höjde farten något och kände att jag sprang mer än lufsade som jag brukar. Känslan var relativt lätt ändå och jag tror jag gör som Ullis och tackar skidåkningen för detta. Även om det handlar mycket om dagsform och att jag ibland har tur och andra dagar mindre tur med formen...

Det kändes lagomt med 30 min inklusive nedvarvning för jag ska vara snäll med benhinnorna också.

Styrketräning, 25 min


Bicepspress hantlar, 9 kg 3 x 9.
Rygglyft m 5 kg, 3 x 10.
Situps, raka och sneda i stol, 3 x 25.
Axlar, 10-12,5-15 kg, 20-20-15 rep.
Biceps stång, 15 kg 3 x 8.

DAGENS SKIDÅKNING

Längdskidor, 59 min

9,6 km.

Åh så glad jag är att jag kom iväg en sväng idag med trots att jag inte riktigt klev upp så tidigt som jag hade planerat. Även om det blivit korta pass både igår och idag så är det bättre än ingenting. Skönt att kunna göra skidåkning lite enkelt och inte alltid köra flera-timmars-pass och planera och ha lång resväg osv.LÖRDAGSMIDDAG"Söndagsgryta" på en lördag. Fläskfilé, cabanoss, kalamataoliver, röd paprika och sås med grädde, mejram och fond, salt och peppar. Ris och en sallad på bl.a. avokado och sparris. Mums!

En fördel med att äta sent är att man inte hinner bli sugen på något eftersom man är så mätt. Dock hade jag köpt frukt och tänkte mig en fruktsallad - men klockan går som vanligt fortare än jag...

DAGENS SKIDÅKNING

Längdskidor, 1 tim 14 min

10,3 km.

Jag är väldigt glad att jag kom iväg, slöheten till trots. Det var dags att damma bort besvikelsen efter Stråkenloppet och läge att plocka fram det fina med skidåkningen igen. Idag kunde jag bara tänka på mammas ord och önskemål i julas, att det vore så smidigt att kunna åka skidor direkt hemifrån... för det var just vad jag gjorde. Bil-lös och sällskaps-lös behövde jag bara gå några hundra meter med skidor och stavar innan jag kunde börja åka. Häftigt!


Någon/några hade spårat i den härliga mjuka pudersnön genom folkparken, mitt i stan...

Lite trixigt att ta sig över ett par grusiga promenadvägar och skidorna togs av vid ett par tillfällen men sedan var jag framme vid en underbar syn av ett mycket större utbud av spår än jag vågat hoppats på.Temperaturen hann sjunka några grader så runt minus tretton var det och det kändes bra. Jag hade förberett mig med extra vantar, en handvärmare, varm saft och två långärmade ylle-tröjor vilket räckte gott och väl.

Spåren var lite kärva och glidet dåligt men vad gjorde det när det var roligt att åka skidor! Utan press och med solen glittrandes i böljande mjuk orörd pudersnö!


Nu finns det hopp om vasan igen!

KALLTSnöigt och vackert ute idag... men väldigt kallt. Jag kommer mig inte riktigt för att resa mig upp från soffan, klä på mig och valla skidorna... Det är som att hela kroppen bönar om att bara få slippa.

KVÄLLSFIX

Om jag får säga det själv så ordnade jag en mycket god middag till mig själv efter kvällens träning. (Tacka vet jag SVT play så att man kan se "På spåret" när det passar så att middagen hinner bli färdig!)

Det är skönt att ha en fredag utan några måsten och skönt att kunna vara vaken så länge man vill... hela helgen är obokad och jag tror att jag behöver det nu.

Jag hann dock med att baka min första foccacia någonsin. Det blev kvällens gofika med te till andra bra program på svt under dygnets sista timmar...


Foccacia på durumvete och garnerad med olivolja, gourmetsalt och kalamataoliver.

DAGENS TRÄNING

Cykling, 47 min

På spinningcykel i gymmet. Det här känns så nytt och roligt! Att få köra spinning själv, till min egen musik! Tungt!

Löpband, 17 min


2,9 km. Jag har en liten tanke om att försöka börja springa lite mer igen. Även om skidor tar mycket tid så vill jag inte tappa bort det helt. Idag sprang jag korta intervaller om en minut (10,0 och 11,5-12,0 km/h) och det var kul! Äntligen kändes det att huvudet var med och inte bara protesterade...

Styrketräning, 25 min


Triceps, cc rep 23 kg, 3 x 10.
Triceps, kickback 5 kg hantlar, 3 x 10.
Hantelrodd, 12,5 kg, 3 x 10.
Bicepsrodd stång, 20 kg uppv, 25 kg 3 x 11.
Axlar, lyft fram m hantlar, 5 kg.

TORSDAG

En vilodag stod på schemat. En lyxig hemma-hos-kväll med fina kollegor/vänner och tre-rätters-middag med goda drycker till.

Men full av utmaningar ändå... Champange, rödvin, punschparfait, grädde, punsch, chips, mazarinkaka, hemmagjorda biskvier. Resultatet blev att jag drack ett halvt glas vin till maten och åt jordgubbar och kiwi till efterrätt och drack kaffet som en slät kopp.

Sugen på: Biskvierna såg fina ut men jag fick med mig ett par hem och har stoppat i frysen.
Nöjd med: Att jag förberett alternativt fredagsfika till jobbet imorgon.

Härmed bockar jag av dag 18/30.


Underbart god middag: Potatisgratäng, fläskfilé med sherrysås och gorgonzola, sallad.


GÅRDAGENS TRÄNING

Roddmaskin, 15 min

Det fungerar inte direkt så att jag har tid över innan passet, tidsoptimist som jag är. Planerade att vara på plats tidigare men 15 min var allt jag fick till, det blev en lagom uppvärmning inför min come-back på x-fit.

Styrketräning, 30 min

X-fit. Det var länge sedan jag kunde matcha ett av dessa passen med mitt fullspäckade schema men idag var det dags. Det är riktigt tufft och härligt att ta totalt slut på enbart 30 minuter.

Burpies, benböj med stång, armhävningar på boll (längst ut, tungt!), situps på boll, fällkniv, utfall med stång, benböj med höga kickar, planka på boll (längst ut) med en-arms-lyft för balansen.

Så härligt jobbigt!

Crosstrainer, 20 min


Level 4, intervaller. Segt i benen nu...

MIDDAG

Det är inte varje dag man smäller i sig två supermöra, lätt blodiga lammfiléer (förlåt ni som är vegetarianer) tillsammans med en sås inte verkar komma från denna värld, toppad med chevre, lite grönsaker och libanesisk bulgur med små nudlar i. Mums!DAGENS TRÄNING

Löpning, 32 min

5 km.

Hängde på idén om Löpningens dag och tog för första gången på väldigt länge en liten runda i smömodden. Kände lite i benhinnorna, men ytterst lite. Sen tyckte jag att benen kändes rätt stumma, förmodligen så sitter väl skidåkningen i på något sätt.

Jag hade nog en föreställning om att det skulle vara roligare än vad det faktiskt var. Det är bara att inse att det är tungt att komma igång när man inte sprungit på några veckor...

Mötte enbart två löpare ute ikväll och det var ganska modigt och klurigt att springa. Halkade till en gång och slog ut med armarna och gav ifrån mig ett litet tjejigt: Iiiihhh... men lyckades återfå balansen innan jag satt på rumpan.

Styrketräning, 17 min + 15 min


Körde hemmavideon med Caroline Nilsson, 17 min ben och kompletterade med armhävningar, situps och plankan.


Reflexvästen är en billig livförsäkring men neongult är egentligen inte min färg...

LÖPNING

Det bloggas flitigt om "Löpningens dag" som precis har instiftats idag, den 26 januari.

Jag hoppas på att få något sällskap ikväll men i vilket fall som helst så ska även jag hedra löpningen fastän vi inte riktigt är kompisar än. Ser faktiskt fram emot att få testa både konditionen och benhinnorna och tänker mig en lugn behaglig runda, bara för att komma ut...

DAGENS TRÄNING

Crosstrainer, 20 min

Tanken var att sätta ihop en timme kondition och för att få tiden att gå fortare växla mellan ett par maskiner som jag läst att man gjort på andra bloggar. Mycket roligare blev det!

Roddmaskin, 20 min

Fick sällskap av en kompis och satt och pratade med honom så att jag höll mig i ett bekvämt prat-tempo och tiden bara flöt förbi, perfekt!

Cykling, 30 min

Jag blev glatt överraskad när jag fann riktiga spinningcyklar i maskinhallen! Mycket roligare att cykla på än motionscyklarna. Svetten rann och jag hade bra och peppande musik i lurarna och körde lite improviserade intervaller med hög kadens inför cykelsäsongen. 

Styrketräning, 15 min

Biceps och axlar.

DAGARNA GÅR

Bockar av dag 11, 12, 13 och 14. 15 idag.

Känner mig tvungen att medge att en mini-bit efterrätt (av hemligt slag) har hamnat i min mun. Detta pga ett uppdrag och smakprov var helt tvunget att ske. Men det var med motstånd som jag smakade och upptäckte att det kändes väldigt sött. Eftersom det är jag som bestämmer reglerna (eller rättare sagt så har jag inga direkta regler) så bedömer jag att detta undantag var ok pga rådande omständigheter. Det var inget sug eller okynnesätande utan en genomtänkt handling.

Sugen på: Lite fredagsgodis hade varit gott och efter loppet kändes det konstigt att inte få belöna med godis men å andra sidan gick det bra med lite russin och mandel istället.
Nöjd med: Att det faktiskt inte är så svårt...

15/30 bra dagar avklarade. Efter idag är hälften gjord.

MIXER-TEST

Åh så roligt det är att tillaga från grunden.

Nu har jag invigt stavmixern med att göra en egen pesto och tapenade.


Ruccola, basilika, cashoewnötter, olivolja, vitlök och svartpeppar...


Blev en krämig illgrön pestoblandning... mmm...


Kalamataoliver, kapris, vitlök, olivolja, tomatpure och ett stänk chili blev en god tapenade.

STRÅKENLOPPET


1) Visar den rätta känslan 2) ...men bjuder på ett litet leende, väl i mål

Stråkenloppet, 40 km (nu ändrat till 42 km), 4 tim 17 min.

43,15 km (enligt min klocka).

Vädret var mellan minus sex och åtta enligt SMHI. Således perfekt skidväder och jag var mycket nöjd med att kunna valla blått, min favorit. Och jag tänker inte skylla på vallan. Att det här loppet kommer att gå till historen som "Helvetesloppet" har andra orsaker...

Strax innan startskottet brann av så kom jag springandes in i led 4, hittade en plats längst bak bredvid min kollega, spände fast fötterna i skidorna och hann slå igång klockan. Dock åkte jag de första meterna medans jag spände på stavarna runt handlederna.

Jag hann alltså inte bli särskilt nervös, inte mer än den känslan som jag fick i bilen på väg ner. Ett pirr, en liten förväntan och en något större känsla av motstånd. Som det ska vara när det handlar om mig och mina tävlingsnerver.

Jag märkte direkt att jag var för varmt klädd, trots att vi nästintill stod stilla och fäktades med stavarna om de fyra spår som fanns dragna, så höll jag värmen uppe. När vi väl började åka, om än i sakta mak så bokstavligen rann svetten. Så brukar det inte vara när jag åker längdskidor. Valde att fortsätta ett tag eftersom jag inte ville slösa tid på att stanna och ta av en tröja. Dock åkte jag i samma kläder som jag brukar och det skulle stämma med dagens temperatur.

Med lite perspektiv på det hela så tror jag att det var det faktum att jag var så varm som gjorde att jag blev på så dåligt humör. Jag tyckte redan efter första kilometern att det var så tråkigt att åka skidor. Jag tappade lusten totalt och den närmaste milen ägnade jag största delen åt att försöka komma på giltiga anledningar att få sluta åka. Jag såg en man som klev av och jag slängde ett avundsjukt öga åt hans håll...

Till detta var spåren rätt mjuka och uppåkta redan första varvet (Banan var upplagd på två varv om 20 (eg 21,5 km)) och jag fasade för att möta dem en andra gång, ännu mer uppkörda. Det var genomslag på rätt många ställen i skogen och fortfarande mycket folk runt omkring. Jag upplevde att de stressade min åkstil och jag tappade mitt vanliga flyt och blev ännu mer irriterad.

Första varvet så drömde jag om att få åka av när jag kom runt och nöja mig med det, jag var nog mer eller mindre inställd på den lösningen. Det fanns även en sträcka som var 20 km, alltså enbart ett varv och det kändes mer än tillräckligt. Men... så insåg jag att jag då skulle vara tvungen att leva med ett resultat som registrerade som "Brutit" (!) och det kunde jag bara inte.

Alltså var det bara att svänga mot "varvning" istället för mot "mål" och leva på känslan att mer än hälften var gjord. Min klocka visade 22 km och här trodde jag fortfarande att loppet skulle vara 40 km. På något sätt gav det mig mer krafter och jag började längta efter loppets värsting-backe som enligt skylten hette "Helsikesbacken".  Jag hade känt mig som mest stark i uppförsbacken och spurtat om några saxandes. Bra för självförtroendet när allt annat kändes kasst men det var fortfarande ett gäng kilometer att avverka innan jag fick ge mig på backen.

Man hinner tänka så mycket samtidigt som man åker men mycket är osammanhängande eller bara trams. Skrämmande hur mycket negativa tankar jag hade under den här korta tiden och när jag blev varse om det så försökte jag plocka fram något slags inre "jävlaranamma" och få mig själv på bättre humör. Det hjälpte något och jag upplever att andra varvet gick lättare än det första, delvis pga att jag kunde styra mitt eget åkande bättre när folkmassan skingrades men det var trots det tror jag att det var de längsta fyra timmarna jag någonsin varit med om.

Min klocka talade om att jag höll en hastighet om c:a 9,9 km/h inklusive några drickastopp och jag ville väldigt gärna komma under fyra timmar. Jag tog i, så mycket som kroppen och huvudet bar, och försökte öka marginellt de sista fyra kilometerna. Det var här det blev som mest jobbigt, när jag insåg att målet i.n.t.e. b.e.f.a.n.n. sig vid 40 km. Klockan tickade precis över till 4 tim 1 min när pipet som berättade att jag åkt 4 mil kom. Inte heller närmade jag mig upploppet trots att min klocka visade både 40,5 och 41 km... det kändes rent ut sagt helt hopplöst ett tag och efter ytterligare ett par uppförsbackar så kände jag väldigt tydligt vilken inverkan inställningen har direkt på prestationen. Det fanns ingen vilja kvar.

Trots det kom jag till sist ner på upploppet och fick ge det sista i en slutstrid och "vann" över en kille innan jag snubblade över mållinjen efter 43 långa och plågsamma kilometer. Äntligen!

Eftersom jag gärna vill ha en positiv anda så får jag försöka plocka godbitarna ur den här upplevelsen också:

-Kroppen kändes bra.
-Vallan kändes bra, möjligen lite finjustering.
-Tiden blev inte så dum ändå, ett snitt om 10,05 km/h inklusive stopp och dagens förutsättningar gör mig nöjd.
-Jag var långt ifrån ensam om att uppleva loppet så här...
-och jag fick träffa söta Therese.

och sist men inte minst:

-Jag gjorde det, trots att det var sjukt jobbigt och jag bara ville sluta, så gjorde jag det!


Välkommen åter? Tack men inte som det känns just nu.

FIKA

Vilodagar är bra dagar. När ingen träning är bokad så hinner man med så mycket på den tiden som det annars tar att byta kläder, åka iväg, träna, duscha och äta och ta rätt på alla grejer...

Idag har jag bl.a. haft en mysig fika på stan. Åt en fantastiskt god macka med kräftröra. Brödet bakas i Bagarstugan där vi satt och var superfärskt och smakrikt. Det var nog tur att min smörgås var så god för annars såg Lindas semla riktigt smaskig ut också...


Mums!


Gigantisk macka och gigantisk tekopp...

PROMMIS

En härlig morgonpromenad i solsken är man inte bortskämd med! Jag njuter av vintern och av att kylan var tillbaka idag igen.


Snön är fortfarande fascinerande vacker...


...även många hus runt Kneippen är fina att titta på.


Med Kajsa Bergkvist sommarprat i lurarna blev jag rörd lagomt i höjd med ankorna.

UPPLADDNING

Fredagen och lördagen är planerade lugna och endast som uppladdning inför söndagens utmaning. Jag är anmäld och ska åka Stråkenloppet i Mullsjö, utanför Jönköping. 40 km är fortfarande väldigt långt men jag är nöjd med att ha hunnit testa distansen redan förra helgen. Det blir spännande att plocka fram tävlingsnerverna igen...


WARM

Passade ikväll på att testa mitt senaste inköp, en underställströja från Helly Hansen med 62 % merinoull. Serien heter Warm och den höll vad den lovade. Idag var det lite för varmt men tröjan var skön och jag kände mig inte svettig och blev inte kall nämnvärt fort när jag stannade heller...


Snygg tycker jag att den är också...

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 1 tim 6 min

13 km.

Ikväll var det endast sex minusgrader ute och jag vallade med lila burkvalla men det kändes bara si så där. Först tog det i, samlade snö under spannet och lite senare tyckte jag att fästet var dåligt och slant några gånger i ett par uppförsbackar. Det är jobbigt. Glidet hade jag betalt för att få till och det kändes ok.

Mina ben har börjat protestera och är helt ömma efter tisdagens styrkepass så det var med stela ben jag försökte diagonala till en början men övergick snart till att staka så mycket jag bara kunde istället. Det blev fyra varv varav jag började lugnt och lyckades på tredje varvet kapa drygt en minut men med betydligt större ansträngning än att det var värt det. På träning är det dock skönt att få upp pulsen och inte bara finåka.

Nöjd med turen och att det faktiskt blev skidor mitt i veckan.

SKIDKLÄDER

76a52b5400089f0f33345552d1c54ac8.png

 

 

Här ligger alla träningskläder på rad i skidföreningens omklädningsrum och väntar på dagens pass. Viktiga plagg från topp till tå så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man packar för att inte glömma något...


DAG TIO

Dagarna går och ibland känner jag av mönstret. Hungerkänslan precis när jag kommer hem från jobbet och de sena kvällarna då är risken som störst att bara vilja äta första bästa och snabbaste energin. Men medvetandet om detta gör att det går att undvika. Jag har druckit te och ätit frukt och varit nöjd med det.

Sugen på: Fick ett litet godissug när jag gick förbi en godisbutik, men inte så farligt.
Nöjd med: Hoppade över efterrätten som ingick i dagens lunch.

Dag 10/30


PRICKIG

Trots att Emelie nämnde att hon kunde få små blodutgjutelser efter att ha gjort vadpress och haft stor tyngd på axlarna så var jag helt oförberedd på synen som mötte mig när jag skulle hoppa in i duschen...Ett litet bevis på att det var tungt idag åtminstone...


Tur att jag inte planerat att visa axlarna den närmaste tiden...

DAGENS TRÄNING

Crosstrainer, 10 min

Uppvärmning, level 7. Otroligt jobbigt.

(Egentligen uppvärmd och klar efter att dumdristigt ha pulsat i snömodd med två tunga matkassar i ett par kilometer)

Styrketräning, 70 min

Rara (och starka) Emelie hörde av sig och räddade min kväll när skidplanerna sprack. Ett benpass var planerat och med skräckblandad förtjusning begav jag mig till gymmet.

Jag var ibland förförad, ibland förtjust men även misstänksam mot de tunga vikter vi använde... är man så stark i benen? Och Emelie hade en stor tilltro till mina benmuskler och ökade varje gång det blev min tur. Det klarar du, peppade hon på gullig skånska.

Jag har fått hjälp med namnen på övningarna eftersom jag knappt visste vad vi gjorde. Osäker på vikterna eftersom vi testade oss fram en del.

Hacklift, djupa benböj, 20-40 kg vikt (trots att maskinen i sig var tung).
Liggande lårcurl, baksida, 23-27 kg.
Benspark, framsida, tre ökningar (kanske 55 kg).
Utfall i maskin, 30-40 kg.
Raka marklyft för baksida lår, 32,5 kg.
Stående vadpress, ?
Sittande vadpress, 45 kg.
Vadpress i benpressen, 82-89 kg.
Pumpade ut det sista med breda lätta benpressar, 41 kg.


Emelie gör vadpress i benpressen


Tungt var det!

Det finns en del att jobba på... som att känna i baksida lår när man tränar den muskeln och inte i ryggen och armarna, eller tränar vaden fast det känns mest under foten eller i hälsenan och rumpan. Sen vet jag inte vad det var med min teknik eller mina läten i benpressen som fick oss att kikna av skratt när Emelie drog paralleller till krystningar under förlossningsarbete. Och sen kanske jag kan lära mig att stå upp, för idag efter de sista utfallen när benen bara inte bar var jag bara tvungen att lägga mig på golvet en stund... men det var en skön känsla.

Nu är det bara att vänta in träningsvärken.

DAG ÅTTA OCH NIO

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här men det går faktiskt som en dans att motstå det jag trodde var mina värsta frestelser.

Det enda negativa är att jag inte trivs riktigt med att vara den som tackar nej och är rädd för att folk ska få uppfattningen att jag verkar banta eller dylikt.

Sugen på: Frukt, så gott det är!
Nöjd med: Att det känns så bra och att kanelbullarna på jobbet inte ens lockade.

9/30 (hittills utan problem)


JULKLAPP

Jag har fått hem min fina julklapp och bara väntar på att få testa den. En fin stavmixer med roliga tillbehör. Oj, vad mycket goda röror, såser och smoothies jag kan göra nu.
Bara tiden som inte riktigt räcker till...


MIDDAGSnabbmat efter träningen: Vegetarisk burgare i tunnbröd tillsammans med lite grönsaksrester.

GÅRDAGENS TRÄNING

Spinning, 60 min

Fick mjölksyra direkt och kände att benen faktiskt jobbat en del i helgen. Insida lår som aldrig brukar kännas protesterade och blev trött. Roligt att trampa ur, bra musik och jag bestämde mig för att bara köra på, jobbigt men bra.

Styrketräning, 40 min

Rygg, latsdrag 39-45 kg 3 x 5-7 rep.
Biceps, 8 kg, 3 x 10.
Hantelrodd, 10 kg, 3 x 15.
Rygglyft, bellybacks m 5 kg, 3 x 14,12,8.
Magstol m 5 kg, 3 x 25.
Axlar, militärpress m stång 12,5 kg - superset 3 x 8,7,5.
Axlar, upprätt rodd m stång 12,5 kg - superset 3 x 12,10,8.

Längtade verkligen efter att få styrketräna igen. Skön känsla att jag ändå kände att muskelrna var använda i helgen. Funderar på hur jag ska träna nacken för att där blev jag trött under skidåkningen. Det kanske mer har med åkstil att göra och får kanske försöka slappna av mer under tiden.

ORSA GRÖNKLITT

Sammanfattningsvis så var det umgänget och gemenskapen, precis som flera andra skrivit, som var den största behållningen.

Resan var lång och lite knölig för min del och träningen hade egentligen kunnat avverkats på hemmaplan eftersom det faktiskt finns massor av snö och fina spår i Norrköping nu men sällskapet var unikt och jag fick äran att träffa ett par tjejer för första gången och andra som ett kärt återseende.

Stugmys och vinterlandskap är en förunderligt skön kombination och att få prata om mål, visioner och året som stundar slår alla gånger slötid framför datorn eller tvn. Vi är så olika individer men ändå lika i många hänseenden och det ger både inspiration och trygghet.


Stugmys och soffhäng, här Nilla och Milla.


Fina stugan


Ett försenat födelsedagsfirande med skumpa och glasstårta med maränger


Detta var faktiskt lite svårt att motstå


Nilla och Erika superkockar pasta till alla skidåkare

Dag sex och sju har också gått på min lilla utmaning. Utan några större problem.

Sugen på: Glassen och marängerna såg utsökta ut! (Ska absolut äta det efter dessa 30 dagar)
Nöjd med: Att suget inte är så stort som jag trodde.

Dag 7/30.

HELGEN

Det gick alldeles för fort, som det ju gör när man har roligt, men det var en mycket bra helg!

Underbara tjejer och en fin stuga och åtminstone ett viktigt skidpass.


Frida, Erika, Milla, Sofia, Ruth, Malin, Sara, Therese och jag

Nu har vi sagt hejdå för den här gången men förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge tills vi ses igen.


DAGENS TRÄNING

46e339bbfb93a3a1340894712b7dab2b.png

 

Längdskidor, 3 tim 49 min.


43 km.

 

Idag har jag avverkat ett helt skimarathon! Ett rejält långpass i helt lagom temperatur och en skön känsla att kroppen känns relativt bra. Några små känningar som jag ska ta till mig och smörja och träna lite extra. Det kändes bra med energin trots att jag bara hade med mig en banan, en halv flaska saft och en smörgås med ost.

 

Glad och nöjd efteråt! Nu väntar middag i stugan och hittills har jag hållt mig borta från godiset hela dagen!

 


DAG FEM

0-4be7d02aa6179cbebd60ff04daed7089.png

 

All den har fantastiska libanesiska maten åt jag innan jag åkte till fjälls.

Massor av vitlök i allt, goda röror på aubergine, fetaost, kikärtor och kyckling. Inbakad halloumi, lammkorv, oliver och en stor tallrik med grillat. Det var också dag fem utan godsaker.

Sugen på: Inget särskilt. (Känns otroligt)

Nöjd med: Avstod krämbullar och vaniljbullar på jobbet.

 

Dag 5/30.

 


VILA

Ingen träning vare sig idag eller imorgon beroende på sjukdom och resa. Det blir således en mer eller mindre ofrivillig kolhydratuppladdning inför helgens skidläger!

Imorgon bär det iväg till Orsa för skidåkning med massa goa bloggtjejer. Ser fram emot en mysig helg!

DAG FYRA

Det går strålande det här!

Sugen på: Inget särskilt!
Nöjd med: Köpt resgodis till helgen i form av granatäpple, vindruvor och torkade aprikoser (utan tillsatt socker).

4/30

DAG TRE

Det går över förväntan. Trots att jag "hittade" godis i väskan så lät jag bli. 

Sugen på:
Något sött
Nöjd med: Att jag var inne på Pressbyrån och lyckades motstå alla frestelser och köpte en kopp te.

3/30

KURSIkväll har jag varit på introduktionskurs i långfärdsskridskor.

Härligt att höra på människor som brinner för naturen och upplevelsen och mycket bra teori. Dock verkar det lite besvärligt och så behövs det en massa utrustning, som i allt jag vill göra. Hade önskat att man bara kunde låna ett par skridskor, snöra på sig dem och köra...

Men en provtur ska förhoppningsvis bli av. Om isarna vill och om jag lyckas pricka in någon ledig helg framöver.

ROLIGT?

Jag tycker att det är viktigt med träningsglädje och att ha roligt. Det är inte för inte som Saras blogg är en av de bloggar jag läser mest.

Men när jag åkte utför en brant backe igår och kände rädslan komma krypande så tänkte jag att det värsta som kunde hända var att det gjorde ont och om jag lyckades bryta ett ben så skulle jag slippa åka Vasaloppet... Det låter inte så bra så här i efterhand men det är lite av tjusningen med det hela, att det är jobbigt under tiden men känns så himla bra efteråt.

Sedan beslöt jag mig för att nästa år bara åka skidor för att det är roligt, utan stress eller press. Vi får väl se hur det går med det.

DAG TVÅ

Utmaningen går vidare.

Sugen på: Inget särskilt faktiskt.
Nöjd med: Massa frukt idag och att jag hade med mackor och saft som återhämtning efter skidåkningen.

2/30

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 50 min

10 km. Direkt efter jobbet tillsammans med min kollega. Stark motvilja pga kyla och huvudvärk. (Jag är så trött på min migrän och att äta medicin) Väl på plats så blev det så som det ofta blir, mycket lättare.

Vi körde två varv ihop och det kändes som ett lagomt tempo, jag behövde inte ta ut mig och fegade lite i det nya spåret och i de branta utförsbackarna. Pulsen var låg och jag svettades knappt men vet inte om det också kan bero på kylan (runt 13 grader kallt). Hade en improviserad halskrage i form av en knästrumpa och alla sätt är bra utom de dåliga!

Jag hade slarvat med vallningen eftersom jag helt enkelt inte orkade dra ut burkfästet när jag hade huvudvärk och tröttheten går ut i axlarna och armarna. Något glid hade jag inte heller idag men som tur var så var spåren väldigt fina och vägde upp en del.

Ett ok pass för att nöta och en bra tid trots allt.


Frostigt, ja, och med en strumpa runt halsen...

PROMENAD

Har bestämt mig för att sluta registrera promenader, även om det är power-walk, på funbeat. Jag skriver dock in dem i kalendern (utan tidsangivelse) för att ha koll på att jag trots allt rört lite på mig.

Idag blev en sådan dag. En fin och kylig kvällstur med Annelie för att uppdatera varandra efter julledigheten. Sedan har jag svettats i tvättstugan och sprungit upp och ner i trapporna med tunga blöta kläder och hängt och lyft och jag är mer slut än vanligt... puuhh...

DAG ETT

Jag beslöt mig faktiskt för att inte skriva en roman om hur jag tänkt, vridit och vänt, resonerat och sedan kommit fram till. Om dåliga samveten hit och dit och det faktum att jag känt att jag faktiskt inte ens velat sluta. För att ge ytterligare en hint så har det handlat om huruvida jag ska ”försöka” och rädslan för att misslyckas. Det har varit mängder med frågetecken kring förbud eller minskning, straffrundor eller vinster, regler eller riktlinjer och vad som klassas som godis och vad som är bäst för mig... men så kom jag fram till att det var bara en massa skitsnack för att slippa komma till kärnfrågan.

Så nu har jag bestämt mig för att sluta äta skit
. Om jag ändå gör det så är det min förlust, mitt beslut och den dagen, den sorgen och så vidare…  

Jag har en trettio-dagars-plan och just nu är motivationen hög.

Sugen på: Att äta något, allmän känsla. Pepparkakorna på fikabordet på kontoret lockar.
Nöjd med: Bra sammansättning av lunchen med mycket bra sallad till fisken.

1/30 bra dagar.

SÖNDAGSMIDDAG

Just ibland på söndagar så kan jag känna mig extra långt hemifrån. Söndagsmiddagar med familjen låter som rent önsketänkande.

Men jag styrde upp en egen liten söndagsmiddag och fick tre matlådor på köpet istället.


Ugnsstekt kyckling med balsamicosås, jasminris, avokado och tomat


Fruktsallad med en klick keso och kesella

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 1 tim 22 min

15 km.

Idag gick turen till Klinga och för mig helt nya spår. Härligt lättåkt och väldigt skönt med en temperatur runt sex grader istället för de senaste dagarnas femton-tjugo. Jag stakade för allt vad armarna bar och jag blev trött i axlarna, ryggen och magen. Tyckte att skidorna gled riktigt bra och tackar temperaturen för det eftersom jag inte glidvallat dem sedan tjejvasan i våras.

Jag gjorde även årets första vurpa. Full fart nerför en brand nedförsbacke och upp över en kulle och jag kände mig vågad och satsade men spåren svängde efter kullen och var inte tillräckligt hårda. Jag blev chockad men det gjorde inte ont trots att jag helt plötsligt låg mitt i snön med stavar och skidor spretandes åt alla håll.

Det var snö i luften och svårt att se emellanåt men sammanfattningsvis så tyckte jag att det var roligt att åka idag igen!

LÖRDAG

Lyx att bli bjuden på middag. Mycket gott dessutom, fina spännande smaker av timjan och apelsin.


Lax, gräddsås med apelsin och timjan, potatismos och en sallad

MER BILDER

Jag och Emelie kom fram till att vi är mycket bättre på att nyttja och njuta av vintern än av (åtminstone föregående) sommaren. Det får bli årets sommars utmaning, att ta till vara på de vackra sommardagarna. Även om det känns avlägset en dag som denna...
FIRANDE

Söta och starka bloggerskan Emelie fyller år idag och vi passade på att fira dagen på bästa sätt! Utomhus i snön och i solen!


En härlig tur upp genom skogen och värmen steg ordentligt


Härlig utsikt!


Man blir inte mätt på den här vyn...


Fina Emelie


Inget firande utan tårta!

ALLTSÅ...

...det finns inte ord som beskriver hur fint det var idag.

Försöker istället med en bild, även om den inte gör Ågelsjön rättvisa.


Härlig dag på isen

"MORGON"TRÄNING

Kvällsmänniska som jag är kom jag inte i säng före 03 inatt och det var därmed tungt att komma upp imorse. Till gymmet tog jag mig i alla fall (även om det tog emot att gå in när solen sken) och gjorde 50 min konditionsmaskin.

Blev egentligen sugen på att springa utomhus istället eftersom det var så roligt igår men jag insåg att det var dumt att utmana ödet och belasta löparbenen två dagar i rad. Jag ska försöka ta det lungt och komma in i det försiktigt.

Cykling, 35 min


Level 7, intervaller, härligt tryck och bra musik och svettigt.

Cross-trainer, 15 min

Det tog tid innan det blev någon maskin ledig men jag körde 15 min snabbt tempo, varierande positioner. Jobbigt!


Klarblå himmel ovanför mitt gym

MIDDAG

I sällskap av gulliga Elin lagade vi mat och hade fredagsmys.


Quinoa, blandad med sallad, kycklingfilé och guacamole


Kaktussorbet med kiwi

DAGENS TRÄNING

Löpning, 30 min

5,3 km. Idag blev det ett kort pass men ack så trevligt. Ett försök att starta upp löpträningen. Försiktigt ska jag komma igång och 30 minuter kändes som en bra start.

Uppvärmning: 5 min 8,5-9,5 km/h.
5 min 10,5 km/h.
7 min 11,5 km/h.
3 min 12,5 km/h.
8 min 10,5 km/h.
1 min 11,5 km/h.
1 min 12,5 km/h.

Det är roligt att springa lite fortare än jag är van vid. Det kändes bra också. Jobbigt på att skönt sätt. Som om att jag ville fortsätta. Kul!

Jag skulle vilja hitta ett bekvämt läge på ett något högre hastighet än jag är van vid. Jag skulle vilja ha olika hastigheter beroende på om jag springer 5 km eller 10 km eller längre.

NYTT

Har införskaffat mig en del nya skidattiraljer. Bland annat ett extra par handskar, främst för att ha med ett torrt ombyte under själva Vasaloppet.

Jag trodde också att de var lite varmare än mitt gamla par men vid gårdagens test kom jag fram till att så var inte fallet. Dock var de väldigt sköna och gav inte upphov till några som helst skavsår.


Handlade på rea, extra rolig shopping.

SNABBMIDDAG

Det kanske inte alltid ser så aptitligt ut men så härligt det är att värma en färdig god matlåda och mumsa i sig direkt efter träning.

Idag blev det pasta med lax, färska championer och en sås på creme bonjour vitlök och örter. Allt uppskuret så att man bara kan lassa in med gaffeln.


Torsdagens middag

DAGENS TRÄNING

Styrketräning, 60 min

Övervann tankarna om att vila ikväll p.g.a. träningsvärk. Anmälde mig till Body Pump men fegade lite på korsrygg- och biceps-övningarna. Kändes därför mycket lättare än vanligt. Men... lyckades göra hela sex långsamma armhävningar på tå innan jag gick ner på knä. Mycket bra för att vara jag, och nöjd över att jag vågade prova.

Uppvärmning, 7 kg.
Ben 15 kg.
Rygg 12,5. (lätt)
Bröst 7 kg.
Triceps 5 kg + dips på låda.
Biceps 7,5 kg.
Axlar 5 kg + hantlar 2kg st.
Benböj/Utfall 15 kg.
Mage 2,5 kg vikt.
Armhävningar (6 långsamma på tå) och gående planka från sida till sida om lådan.

Styrkeövningar, 15 min

Körde extra belly backs för att träna upp ländryggen. Med 5 kg viktplatta, 3 x 12, 10, 7.
Triceps, stakövning med långt rep, 27 kg 3 x 8, sedan körde jag slut på sänkning till 23 och 18 kg.

Cykling, 30 min

Sittcykel. Level 5-7, körde ett rullande program. Kändes hyfsat lätt men blev varm på slutet.

SKIDKONTAKTER

Att träningen gett massa nya kontakter och även fina vänner börjar jag lära mig. Och att längskidåkare generellt är trevliga, pratglada och allmänt vänliga har jag också förstått. Just nu fullkomligt exploderar det av skidor, vänner och nya kontakter. Jag njuter!

-Igår efter skidåkningen mötte jag en supersöt och strålande tjej som tränade inför stafettvasan. Hon erbjöd mig att träna med henne och hennes vänner. Detta gjorde mig glad hela kvällen igår.

-Malin som skriver "Mot Maran-bloggen" har bokat boende på samma vandrarhem som mig på Vasaloppet. Spännande och roligt att ha henne på plats som ska göra samma sak som mig.

-Nästa helg blir det träningsläger i Orsa med massa skidåkande blogg-tjejer. Somliga bekanta sedan innan och några nya. Jätteskoj!


Skidåkningen ger så mycket!

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 1 tim 18 min

15,5 km.

Idag var det kallt. Runt minus femton visade termometern. Mycket nöjd med hela uppsättningen av kläder och mest av allt dubbla trosor som värmde rumpan och fleecekragen som oftast var uppdragen över munnen men under näsan.

Kändes som att fingrarna var på väg att lossna de första 5-10 minuterna men i övrigt så var det klockrent!

Av okänd anledning så var det inte så roligt att köra idag. Det kanske bara är så ibland. Det kändes trögt och väldigt jobbigt uppför. Jag hade grym träningsvärk mellan skuldrorna efter boxningen igår och kände även av höftböjarna upptäckte jag vid diagonalåkning men eftersom spåren var isiga och snabba så gick det rätt bra ändå.

Det blev mycket stakträning och puslen hamnade på c:a 10 slag lägre i medelpuls. Nöjd känsla i kroppen trots ovanstående.


Lite frostig blev man idag med...

KVÄLLENS BRÖDBAK

Inte vet jag hur det är meningen att man ska fira Trettondagsafton men jag tränade och bakade sedan bröd.

Improviserade hej vilt och chansade med måtten men fick till ett helt ätbart och gott bröd till kvällsfikat. Detta trots att jag blandade i vaniljyoghurt istället för fil som det vanligen är i.
Mumsigt med massa frön, grövre mjöl och russin

GÅRDAGENS TRÄNING

Body Combat, 60 min

En gammal favorit i repris. Kändes förvånansvärt lätt men tanke på att jag inte kört på länge. Kände mig stark i benövningarna.

Löpband, 20 min

Varvade olika hastigheter, 9,8-11,2 km/h. Det är roligt att springa.

Rehab, 10 min

Vadövningar och stretch.

TILLBAKA I VARDAGEN

En fördel med att vara tillbaka är bättre matrutiner.

Min vanliga goda frukost och lagad mat... mmm...0-203a15f32d47f40ee1c0f79d7b37e437.png

 


GÅRDAGENS TRÄNING

Spinning, 60 min

Blev medlockad till passet av instruktören Elin som jag träffade i söndags men så var hon sjuk. Vikarierande Carina är stenhård och kör mycket teknik, mycket stående och mycket tungt. Inte så bra musik men det vägs nästan upp av hennes peppande.

Löpband, 13 min

Jag saknar att springa. Det trodde jag aldrig men så är det. Jag har tänkt att mjukstarta lite och se om benhinnorna vill vara med. Jag vet ingen träning som kan ersätta löpning i kondition- och förbränningsavseende.

Det gick hyfsat bra att springa på 11 km/h, iaf i åtta minuter. Benen kändes bra. Håller tummarna.

Core, styrketräning för mage och rygg, 30 min

Aldrig har väl core-träning varit så jobbigt och aldrig har ett pass gått så fort! Jag gillar det!


2009 - STATISTIK (OCH TANKAR INFÖR 2010)

Eftersom jag är en siffernörd ägnade jag gårdagen åt att sammanställa mitt träningsår från Funbeat mer överskådligt.

2009

Total träningstid: 24 866 min = 414,4 tim = 1 tim 8 min/dag

Total sträcka: 264 mil (Sprungit, vandrat, cyklat och åkt skidor)

Uppdelat på 472 pass


Juli var min bästa träningsmånad, tack vare fjällvandringen...

Cykel

Tid: 2 489 min = 41 tim
Antal dagar med träning: 18 dagar (inte mer?)
Sträcka: 101,7 mil
Medelhastighet: 24,71 km/h

Längdskidor

Tid: 1 926 min = 32 tim
Antal dagar med träning: 18 dagar
Sträcka: 32,6 mil
Medelhastighet: 10,17 km/h

Löpning

Tid: 4 441 min = 74 tim
Antal dagar med träning: 102 dagar
Sträcka: 66,5 mil
Medelhastighet: 9 km/h (ingen rolig syn, men inkl bla intervallvila och löpband med gång)

Styrketräning

Tid: 3 332 min = 55,5 tim
Antal dagar med träning: 78 dagar

Slutsats:
202 träningstimmar av 414 bestod av skidor, cykling, löpning eller styrketräning. Det innebär att jag inte tränat helt fokuserat mot dessa grenar men å andra sidan har jag haft ett grymt roligt träningsår med mycket blandade aktiviteter. (Spinning - 36 tim har jag inte räknat med och det är ändå träning riktad mot cyklingen.)

Kommentarer:
Förvånad över att få svart på vitt att jag inte cyklat mer än jag faktiskt gjort. Här finns stora utvecklingsmöjligheter. Hastigheten ska upp och även milantalet.

Längdskidor har egentligen ett annat träningsår än kalenderåret eftersom vintern klyvs mitt i. Svårt att räkna utifrån detta men jag har förhoppningar om att träna mer detta år än jag gjorde förra året, tror att jag kan/vågar åka längre sträckor. (Ska räkna om träningen per vintersäsong vid senare tillfälle.)

Vad gäller löpningen så har den träningen varit relativt oregelbunden och det är inte så konstigt att jag inte är bättre än vad jag är på att springa. Om bara benhinnorna är snälla med mig så vill jag få mer kontinuitet och våga lite mer detta år.

Styrketräningen är på uppgång. Det är roligast just nu. Lite farligt för konditionsträningen som jag verkligen behöver inför Vasaloppet.

Målsättning för 2010:
Vasaloppet (genomföra och helst under 10 tim)
Vätternrundan (genomföra och helst under 12 tim körtid, kanske 13 tim totalt)

...och några mjukare mål:
-Ta fram cykeln tidigt och träna de rekommenderade 100 milen inför Vätternrundan.
-Cykla några kortare cykellopp under våren.
-Springa mer, oftare.
-Springa ett/några lopp.
-Springa längre, kanske 20 km?
-Springa milen (ute) på 55 min, dvs kapa kilometertiden med c:a 30 sek. (PB på löpband 56:40)
-Fortsätta öka på vikterna på styrketräningen.
-Klara en chins.
-Göra fler armhävningar, utmana mig själv att göra på tå.
-Registrera intensitet på Funbeat för att planera träningen bättre.
-Testa pulsbaserad träning.
-Testa långfärdsskridskor.
-Testa kajakpaddling.
-Fjällvandring i någon form.
-Äta balanserat, minska sockret och öka vegetariskt.


SHOPPING

Julklappspengar omvandlades idag till två sköna och fina träningslinnen.

Väldigt förvånad över att storlekarna skiljer så extremt mellan Nike och Rönisch. Ett linne inhandlades i XS och det andra i L. Jag som skulle påstå att jag drar mellan S och M...


Nike i large


En extra-small med fin flätad detalj... svårt att hitta en sport-BH som passar under.

DAGENS TRÄNING

Sista timmarna på sista lediga dagen av sexton(!) spenderades på gymmet. Bra att ladda med energi för att orka återvända till arbetet...

Roddmaskin, 15 min

5 min: uppvärmning 2:25-tempo. Intervaller om 2 min: 2:00-2:05 och vila 2:30. Jobbigt, dog sista 15 sek.

Crosstrainer, 40 min

Intervaller level 5, med höjning till 7 och 9 på de tyngsta intervallerna. (2,5 min per intervall)

Styrketräning, 15 min

Bicepscurl, 7-8 kg hantlar 3x10 + 10 stång 15 kg.
Axlar flies, 3 kg hantlar 3x10.
Axlar militärpress hantlar 3 kg 3x10.
Triceps bakom huvudet, 5 kg hantel 2x10.

Något nytt för 2010 är att jag har, efter direkt påverkan från Sara, börjat logga intensitet på mina pass. Jag tror att det kan underlätta planeringen och få ut det mesta av träningstiden.

AFTER SKIEtt varmt bad efter skidåkningen och inspirerande läsning, bl.a. styrketräningsprogram med hantlar och hur man får de starkaste skidbenen!

DAGENS TRÄNING

Längdskidor, 1 tim 45 min

19,5 km.

Så härlig känsla att få skriva om längdskidåkning igen, att få registrera längdskidor på funbeat men framförallt få åka längdskidor!

Idag var ytterligare en sådan där underbar fantastiskt vacker vinterdag och med risk för att låta helt frälst så finns det just nu inget bättre!

Det började så där som det brukar göra, med en portion ovilja på morgonen, tveksamhet över min egen förmåga, vallning och ett nytt spår med tänkbara hemska utförsbackar..?! Men så slutade det med mycket väl fungerade skidor (blå extra), ett underbart spår helt perfekt med massor av stakning men en monsterbacke där pulsen gick i topp och en skön skön känsla i kroppen! Tiden under passet gick riktigt snabbt, som det gör när man har roligt.

Jag kan inte få nog av snö, sol och gnistrande fina skidspår!
Idag fick jag solen i ögonen och frost i håret så som fina Lina brukar få...

SISTA KVÄLLEN

Nyårsafton bestod till stor del av mycket gott att stoppa i magen...

Innan det var dags för kvällens femrätterssupé så laddade jag med en gammal matlåda från frysen som kom väl till pass. En engångsföreteelse eftersom jag aldrig äter sådana annars men detta hade blivit kvarlämnad efter min brors sejour i Norrköping i sommar...


Undantag...

Kvällen spenderades på restaurang med trevligt sällskap och mycket vällagad mat och goda viner.

Under de två första rätterna, halstrade pilgrimsmussla serverad på en lök- och kalamatasala och sparrissoppa med örtbröd, så försökte jag visa på gott bordsskick och lät kameran ligga i väskan men efter ett par glas vin (och mitt sällskaps egna fotograferande) så var det ok att dokumentera resten av menyn.


Oxfilé med potatiskaka och café de paris.

Chevrètoast

Hallon- och vitchokladpannacotta med granatäpple

RSS 2.0