NÅGON TYP AV LÖPNING

Lite jogg, lite gång, några backintervaller och så upprepa några gånger.
 
Det regnade och var 13 grader ute - det är mitt bästa löparväder.
Svettig blev jag. Roligt var det.
Skönt kändes det efteråt.
 



FRUKT ÄR GODIS

Oj vad smart och snyggt med nyttigare godis i tablettaskar. Det visste jag inte ens att det fanns.
 
Tack snälla Lina för paketet som kom med posten idag!
 



ORMBERGET, CROSSFIT, BUDDY CARRY

Igår var jag med om förmodligen det roligaste passet någonsin! Galet utmanande, jobbigt och utan mental strejk. Crossfit Luleå introducerade Front Squats, Thrusters och Buddy Carry.
 
Vi möttes upp på Ormberget, Luleås finaste friluftsområde med löparspår, slalombacke osv utan att veta vad som väntade. Flera ansikten var nu bekanta från tidigare pass och stämningen var hjärtlig.
 
Uppvärmning gemensamt. Vi började med att gå i rask takt uppför slalombacken vilket gjorde att jag fick upp flåset rejält. Fastän solen var framme så var det fuktigt i gräset och lerigt och halt på sina ställen. Lätt jogg nedför. Stretch. Här någonstans lovade tränarna att passet faktiskt inte skulle bestå av löpning uppför backen(!).
 
Teknikgenomgång. Front squats. Thrusters.
 
Buddy Carry. Vad var nu detta? Att bära sin kompis. Antingen som "ryggsäck" eller i "brandmannaanda". Vi testade båda och det blev mycket spontana skratt.
 
Par-WOD:
 
2 varv:
 
30 Thrusters med sten (alternerande - alltså varannan)
Buddy Carry - uppför slalombacken (!!!)
 
Alltså, det går inte att beskriva våra ansiktsuttryck när vi inser att vi ska bära vår kompis uppför backen! Det kändes inte ens möjligt...
 
Men vi gjorde det!
 
Med en blandning av hejarop, sammanbitna miner, starka ben, skakiga ben och pannben tog vi oss upp. Hela två gånger. Glädjen var total. Helt galet adrenalin- och endorfinhöga var vi efteråt och trots att benen borde vara totalt mos kändes det som att jag kunde flyga och dessutom var världens starkaste... Underbar känsla.
 
(Det fanns en kamera med på passet och jag hoppas få del av bilderna. Det här är bilder från samma backe, en annan dag.)
 

 

TRÄNINGSKOMPIS

Idag vill jag hylla kompisträningen. Att ha en träningstid bokad med en kompis gör att det inte blir lika lätt att boka av trots att man (jag) är trött och helst bara skulle vilja göra något annat.
 
Tack vare måndagens träningsdate tog jag mig iväg och körde ett tufft cirkelpass, blev svettig, hade kul och fick ny energi att ta tag i skolarbete när jag kom hem igen.  
 
 

FÖRKYLNINGSTIDER?

Jag preparerar mig med antioxidanter.
Äter mycket frukt.
Hälsosam mat.
Jag försöker äta direkt efter träning när immunförsvaret är som svagast.
Jag försöker komma i säng och få många timmar bra välgörande sömn.
Jag vill inte smittas av alla.
 

PÅ VÄG!

Jag har funderat många och långa stunder över vart jag är på väg och åt vilket håll jag vill gå.
 
Ett steg på min personliga resa är att jag idag åter sätter mig i skolbänken. Det känns pirrigt men allra mest känns det spännande. Jag är förväntansfull.
 

RÖDBETS- OCH CHÈVRESALLAD

Något av det godaste jag vet. Dessutom superenkelt att göra.
 
Kokta rödbetor
Chevre
Spenat
Valnötter
Ringla över balsamico och en skvätt honung.
 
Mums!
 
 

TABATA-INTERVALLER OCH YOGA

Dagens pass kändes riktigt bra trots begynnande träningsvärk från sparkbenet och rumpan efter gårdagens handstående. 
 
Uppvärmning: Roddmaskin, 5 min.
 
Tabata-intervaller med kettlebell:
 
-Svingar
-Sving m axelpress
-Triceps-pushups på KB
-Stående rodd
-Båten med rotation
-Turkish get-ups
 
...och när jag svettades som mest var det bara att ta yogamattan under armen och knata in i den här vackra salen och hitta lugnet och styrkan under nästa pass. Där var det fokus på höftöppnarna och det var behövligt, smärtsamt och utmanande.
 
 

KNÄBÖJ OCH OMVÄNDA BURPEES

 
Trött, nöjd och glad tjej efter ytterligare ett träningspass med Crossfit Luleå.
 
Inte fullt lika konditionsmässigt tungt som förra gången men grymt kul. Att träna utomhus i friska luften, i solsken, i grupp och med tränare som talar om hur vi ska göra, peppar och instruerar - det är fantastiskt!
 
Måndagens pass bestod mest av front squat (med ett helt nytt grepp på stången under hakan) och handstående (galet roligt!). Men vi började med att jogga bort till träningsplatsen och det var kanske två kilometer och jag kände mig halvdöd bara efter den turen. (Löpning, åh löpning, varför är du så smärtsam mot mig?)
 
Uppvärmning jogg, uppmjukning axlar, teknikträning, sprinter, teknikträning, sprinter.
 
AMRAP 8 min
8 front squat
8 inverted burpees
 
Balans, smidighet, styrka, kondition. Allt i ett. Grym träning!

YOGAVÄSKA

Äntligen har jag införskaffat mig en yogaväska till min matta. Mitt gamla fodral var för smalt för att min nya Manduka skulle få plats.
 
Det var svårt att välja och till sist valde jag bort många dyrare alternativ och satsade på en stilren, svart klassisk variant som jag hittade på Granit. Slittåligt canvastyg, axelrem och med en enkel ficka på sidan.
 
.

VEGGO

Jag har nästintill ätit vegetariskt under hela sommaren. Jag har dock ätit kött ett par gånger och fisk några gånger fler. Men... tillfällena där jag nu väljer bort kött är övervägande och jättemånga!
 
Just nu tycker jag att jag precis uppnått det jag ville med min utmaning i våras. Nytt tänk och nya vanor. Inga förbud eller måsten. Jag behöver inte kött. Jag mår jättebra och det känns jättebra! Jag saknar ingenting!
 
Här har jag lagat paj med spenat och fetaost. Serverad med vattenmelon och mer fetaost, tomater och en dressing på gräddfil och lite chilisås.
 
  
 

GODASTE MELLANMÅLET

Alltså. Den här kombinationen. Ett mellanmål som är godare än både glass och godis!
 
Galet fantastiska somriga smaker, mumsigt gott och nästan bara supernyttigt också.
 
Skivad banan
Bitar av nektarin
Keso
Sockrade kokade egenplockade blåbär
 

TRÄNINGSFIKA

Ibland har man sådan tur att man ger sig ut på en motionsrunda och så när man nästan är hemma så hittar man ett par kompisar med picknick. Att helt oväntat bli bjuden på kaffe och hembakt fastän man är svettig och rödblommig är fantastiskt! Att det dessutom var en lyxig minimuffins med kladdkakebotten, nötcreme och pärontopping gjorde upplevelsen ännu godare.
 
 
 

HÖSTTANKAR 2012

Vad gäller hösten 2012 har jag både hårda och mjuka mål. Målsättningen stavas balans för att kunna pricka in både och. Välmående är mitt viktigaste mål.
 
Jag vill träna hårt. Jag vill övervinna rädslor. Utmana mig. Våga stå på startlinjen till något lopp igen. Jag vill ha synliga muskler. Utveckla bra kondition. Sätta personbästan i styrketräning. Lyckas komma djupare i olika asanas i yogan. Få kontinutet i allt.
 
Jag vill även skära ner på träningen och vara nöjd ändå. Det finns ingen anledning för mig att träna varje dag. Jag mår bra av vila och jag ska lyssna mer på kroppen. Jag ska våga ta det lugnt. Jag ska njuta av andra saker än träningsendorfiner. Lära mig att känna efter och inte borra ner huvudet i marken och alltid bara köra.
 
Yogan kan nog hjälpa mig att hitta jämnvikten där i mitten eftersom det både är träning och återhämtning för mig. Mental närvaro och varsevarande (Har ni lyssnat på Björn Lindeblads sommarprat?). Beroende på vilken typ av pass jag kör kan det antingen vara galet fysiskt tungt eller stretchande nedvarvning.
 
Yoga ligger dessutom i fokus under träningsveckan i Portugal i oktober. Yoga planerar jag att fortsätta träna på både Inpuls (som får fler pass i veckan under hösten) och på Luleå yogacentrum (som har både kurser och workshops). Dessutom har jag hittat ett nytt yogaföretag här i stan jag vill prova (får återkomma till det) och även bli bättre på att utöva yogan på egen hand. Så enbart yogan kan egentligen hålla mig fullt sysselsatt inser jag.
 
Hösten brukar för mig vara bästa säsongen för löpning och jag har en liten förhoppning om att jag ska ha energi och lust till att springa igen när luften blir friskare och svalare igen.
 
Förra säsongen tog jag uppehåll från skidåkningen men i år skulle jag vilja åka mer skidor igen. Drömmen om ytterligare ett Vasalopp finns i bakhuvudet även om det redan är fullbokat.
 
Crossfit känns väldigt rätt och kanske kan bli en ny satsning om det nu öppnar ett gym i Luleå och om pengarna räcker till.
 
Eller så får jag inse att jag inte kan göra allt samtidigt... Balans. Känna efter. Prioritera.
 

ONSDAGS-DUBBEL

Nu är det verkligen sommar! Kvavt och fuktigt så där att det bildas svettpärlor i pannan fastän jag sitter stilla på kontoret. Kläderna klibbar och jag längtar efter en liten vindpust! Jag är konstant törstig och dricker vatten och resorb om vart annat.
 
Jag skulle med all säkerhet ha haft en fantastisk eftermiddag/kväll på stranden men valde ändå att gå till gymmet och genomföra de dubbla passen jag bokat mig på. Det skulle ju också bli roligt.
 
Cirkelträning 45 min. Min favoritträning. Allround, snabbt, tungt, svettigt och kul!
 
Yoga 75 min. Veckans godbit för själen. Här mår jag bra och fyller på. Det känns som att jag lär mig något varje gång.
 
Efter träningen kastade jag mig in i duschen och for direkt till ett par kompisar och blev bjuden på en sen middag som kunde avnjutas på balkongen - i linne. Ytterligare en grym kväll!
 
 
 
 

ALLT BÖRJAR MED ETT FÖRSTA STEG

Den här sommaren har varit fylld av grubblerier på flera plan men vissa bitar börjar falla på plats och det är skönt...
 
 
 

SOMMARKVÄLL

Den här veckan är Luleå magiskt. Det är varmare än någonsin. Nästintill vindstilla.
 
Tisdagen blev en lugn kväll. Kroppen som har tilltagande träningsvärk mådde bra av ett dopp i havet. Vattenmelon. Kompisdate. Sushi. Kaffe. Sittandes i solen på bryggan ända tills den gick ner...
 
Livet är dagarna man minns.
 
 

MER CROSSFIT

Galet jobbigt!
 
Jag hatar ju löpning. Det är inte min grej. Förra passet bjöd ju på 36 m löpning vilket jag fasade för men idag stod det 400 m löpning på tavlan över dagens pass. Fy! 400 m mitt i stan runt strandpromenaden och människorna som satt på BBB och åt middag och drack vin, förbi gänget som åt glass och mitt bland hundägare och andra motionärer.
 
Jag sneglade omkring mig på gruppen av vältränade och till synes snabba människor, större andel killar än tjejer och jag kunde inte låta bli att tänka nedsättande tankar om mig själv. Hur skulle detta gå? Egentligen ville jag bara gå hem. Eller säga att jag var skadad någonstans. Eller... så tänker jag tvärtom och peppar mig själv. Gör det bästa jag kan åtminstone. Och när jag väl tänkt den tanken så visste jag ju att det var det som var det som gällde.
 
 
Uppvärmning
 
Teknikgenomgång:
Box Jump
Halva Burpees (utan armhävning tack och lov)
 
1 x 400 m löpning
 
5 x
12 Burpee Box Jump
1 trapplöpning med höga knän
 
1 x 400 m löpning
 
Stretch
 
Under sista löpningen brände det i benen, sved i halsen och hjärtat pumpade hårt. Jag ville bara stanna. Men tränarna och resten av gänget skrek istället Spurta! och på något sätt så lyckades jag till sist öka farten lite och direkt när jag kom in i "mål" så rasade jag ihop och flämtade och det var så jäkla skönt!
 
Galet nöjd med att ha klarat ett sjukt jobbigt pass. Jag utmanade inte bara mina muskler utan främst mitt psyke och övervann nervositeten.
 
 
 
 
.
 
 
 

FRUKOSTYOGHURTEN

 
Jag har aldrig varit något stort fan av vare sig fil eller yoghurt. I många år har jag ätit gröt till frukost och sedan vanlig osötad naturell yoghurt som jag blandat ut med någon sötad variant för att smaken skulle bli godare. Det sista året har jag serverat mig själv yoghurt i ett litet glas istället för på tallrik och toppat med blåbär vilket har varit både gott, lättätet och nyttigt. Under sommaren har jag bytt ut blåbären mot jordgubbar och det har varit extra lyxigt och somrigt sött.
 
Men nu har jag om möjligt hittat något som toppar både blåbär och jordgubbar: Nektariner!
 
De passar så fantastiskt bra i yoghurt, de är jättesöta, konsistensen är mjuk och smälter ihop med yoghurten i munnen och så är det väldigt vackert att njuta av färgerna. (Därmed har jag dessutom hittat ett sätt för mig att äta frukten utan att söla allför mycket - det är ju omöjligt att äta den som den är och bita en tugga direkt från nektarinen..?)
 

STRANDEN

Två söndagar i rad har Luleå bjudit på sköna och fina sommardagar och jag har latat mig och legat på stranden. Jag har njutit av friska bad, en god bok, fika och varm sand mellan tårna. Så himla fint.
 
 
 

JORDGUBBAR MED MJÖLK

 
Jag försöker ta till vara på sommarens smaker och fasar för att jordgubbssäsongen snart är över... Men ännu njuter jag av dessa röda söta läckerheter.
 

UTOMHUSPASS MED CROSSFIT LULEÅ

Jag var nervös hela torsdagen och gruvade mig inför ett tufft pass och hur kroppen och psyket skulle reagera på tuff träning igen. Men jag hade inte behövt vara orolig...
 
Fem glada deltagare dök upp på passet och vi blev välkomnade av två instruktörer ute på en solig gräsmatta. En presentation och genomgång av passet, uppvärmning, teknikträning och sedan en AMRAP på 12 min för att avsluta träningen med gemensam stretch.
 
AMRAP (As Many Rounds As Possibly)
 
36 m shuttle sprint
7 push-ups
12 m walking lunges
 
Jag tappade givetvis räkningen på hur många varv det faktiskt blev. Jag hade fullt upp att komma ihåg ordningen och springa rätt längd och hålla balansen på trötta ben. Så roligt att träna i grupp och få personlig feed-back och pepp.
 
På det stora hela var det en riktigt bra kväll och jag är så glad att jag vågade mig dit. Nu har träningsvärken kommit i både axlarna och rumpan.
 
 

NU HÄNDER DET...

Crossfit kommer till Luleå. Jag har hittat dem på facebook och just denna vecka annonseras det ut ett par gratispass. Det är dessutom utomhusträning så jag ska verkligen försöka gå.
 
Även om jag fasar. Det kommer bli tufft, göra ont och svida av mjölksyra i otränade muskler... men det är bara att bita i det sura äpplet gissar jag. Man måste ju börja nånstans och någon måste komma sist...
 

KALAS-HELG

Helgen som gått bestod av Luleåkalaset, dans, drinkar, skratt, sol, bad, mingel och fest.
 
Snabbmat, aktiviteter, klättertävling, sumobrottning, konserter, kompismys, sovmorgon, vattenmelon.
 
Jag är glad att jag fick till bra träning under vardagarna eftersom det inte blev något sådant under lördag eller söndag. Och så blir det nya tag redan idag igen...  

TRÄNINGEN

Jo, jag kan glädjande meddela att efter den första tokslöa semesterveckan har träningen trappats upp igen och just nu känner jag mig taggad.
 
Under semestern utnyttjade jag min yogamatta, improviserade ihop ett utegym med stockar, fjällbranten och sprang några löprundor med backintervaller. Dessutom har det blivit en hel del promenerande och det är också bra motion och dessutom välgörande mot negativa tankar och semesterblues.Det har varit väldigt fina miljöer med skog och vatten runt knuten.
 
Just nu känns kroppen lagomt öm efter gårdagens styrkepass där jag körde relativt lätt bara för att känna på och testa kroppen lite grann.
 

SEMESTERBILDER

Tre sköna veckor ligger nu bakom mig. Jag summerar att jag fick en stor dos av mina önskningar uppfyllda - dvs att jag själv gjorde det jag faktiskt ville.
 
Många böcker har lästs, sommarpratarna har tillbringat tid med mig på promenaderna, smultron, jordgubbar och blåbär har plockats, fräknar har jag fått på näsan, badat, rott ett varv med pappa på en tjärn i solnedgången, jag har klippt gräs, fiskat på klippor, grillat flera gånger i både sol och regn och dessutom fått fin kvalitetstid med mamma i samband med fjällvandringen.
 

RSS 2.0