TISDAG OCH ONSDAG = YOGA



Under hösten har jag jobbat mest med att ta bort saker från agendan. Skära ner, vara nöjd med mindre, balansera, vila, ta hand om mig själv.

Men emellanåt har jag saknat att vara uppbokad och det känns konstigt att varje dag är ett oskrivet blad. Även fast det fortfarade så är jag nu glad att jag i tanken är uppbokad och har mina yogapass på tisdagar och onsdagar. En plan liksom. Men jag går bara dit om jag vill. Så himla bra.

MORGONPROMENAD

Oj vilken energiboost att hinna gå ett varv i strålande sol på isvägen innan jobbet! Jag blir helt lyrisk av solljuset och går med mobilkameran i högsta hugg.

Klockan är runt åtta, frukosten är i magen och Luleå bjuder på en temperatur runt minus 10 grader.

Idag blir en fin dag!













VÅRVINTER!



Inatt ven det utanför fönstren och imorse var det storm och det drev in stora mängder av snö... Det var traktorer och skottning och pulsa i snöhögar till jobbet.

Men några timmar senare: det är vår i luften. Det droppar från taken! I Luleå, i februari!

Just det, det är den härliga norrländska vårvintern! Perfekt att sticka ut näsan på lunchen och samla lite energi.

Och så sneglar jag på väderprognosen till helgen. Då bär det av ytterligare 40 mil norrut! Det bådar gott för uteaktiviteter även om det är ganska kallt...



FRISK LUFT

En kort kort tur ut i finvädret bara för att vädra huvudet, vädra lungorna på magsjukan som härjat och ge kroppen lite rörelse och ansiktet lite solljus...

Sen kunde jag låtsas att jag varit ute hela dagen och njöt av en våffla som om att jag åkt skidor hela dagen.






VILOHELG

Ja, det känns extra bittert att det är vinterns (vårens?) finaste helg just när jag är sängliggande.

Att de påtänkta långpassen, skidturerna, myspromenaderna, fikautflykterna i snön pågår utanför men att jag inte kan eller orkar vara med.

Jag försökte vända på det och ändå njuta av de bra stunder jag kunde ha: soffmys, läsa bok, se tv, fika gofika och njuta av lugn och ro.


CIRKELPASS



I torsdags tränade jag tillsammans med mina kollegor på Helex och vi körde ett crossfit-inspirerat cirkelpass. Jag var både förväntansfull och lite nervös eftersom jag inte kört särskilt högintensivt de sista månaderna. Det gick jättebra, var roligt och jobbigt.

Tyvärr tror jag att jag fick sån träningsvärk i nacken av svingar att jag legat med huvudvärk och nackvärk hela helgen. Alla roliga planer och utflykter fick ställas in och siktet är bara inställt på att kureras. Jag som just började känna att mina huvidvärksbekymmer kommit till rätta. Men jag försöker ändå tänka positivt och inse att något steg bakåt ändå är naturligt i en process framåt.

YOGA - ENERGIPÅFYLLNING

Jag skriver egentligen inget om mitt jobb här men det har varit mycket tankar som snurrat sista dagarna eftersom det funnits frågetecken om vi ens skulle få vara kvar. Nu när beslutet kommit att man tvärtom storsatsar på Luleå och att vi ska bli fler så känns det jätteroligt. Igår när jag kom hem kände jag mig helt slut men bestämde mig för att fira med yoga på Inpuls och fick sällskap av fina Lina.

Passet handlade om att samla energi och det gjorde vi genom hela kroppen med fokus på andning, våra olika sidor höger och vänster - yin och yang, vridningar från topp till tå. Det var fysiskt jobbigt och jag blev och är väldigt trött i låren.

Det är så roligt att vara nybörjare på någonting för man får lära sig något nytt hela tiden och utvecklingen går snabbt.


CITAT



Det här tyckte jag var så bra att jag vill dela mig med. Jag gick förbi det här inspirerande citatet på väg till min sjukgymnastik vid Luleå tekniska universitet. (Jag ska vid senare tillfälle skriva en uppföljning om mina migränbesvär)

Det står alltså: "There are no guarentees in life. The only guarentee is that doing nothing will get you nowhere."


NYA TÅRTBITAR



Förutom de här himmelskt goda gräddbakelserna som jag frossat på idag (som om det inte vore nog med allt födelsedagsfika senaste veckan) så sneglar jag på de färgglada tårtbitarnaFunbeat. Bara på några veckor så ligger yogan i topp.

Idag har jag yogat 45 minuter hemma poweryoga och sen 75 min-klass på gymmet. En skön trötthet sprider sig i axlar, rygg, handleder och ben. Läste förresten att Inner Strength-Petra sammanställt flera inlägg om att motverka skador inom yoga. Tänkvärt och handfasta tips.

(Men löpningen då, vad händer? Jag tappar greppet. När jag måste göra något så är det inte lika roligt längre.)

VASALOPPSVECKAN

Jag har någon gång under hösten tagit ett aktivt beslut och insett att det inte blir något Vasalopp 2012 för mig. Även om loppet snabbt var fulltecknat tänkte jag ett tag att jag skulle kunna träna ändå och sen anmäla mig på plats men nu blev det alltså inte så. Den här hösten behövde jag mer vila och mindre måsten. Jag har därför knappt åkt skidor den här säsongen och det har känts som en välbehövlig paus från alla stressade träningspass för att samla skidmil.

Men nu när Vasaloppsveckan närmar sig så känner jag faktiskt en sorg över att inte vara i Sälen och Mora och insupa atmosfären. I fyra år har jag varit där. Första året som ren åskådare. Andra året premiäråkte jag Tjejvasan. Tredje året var jag tuff och åkte både Tjejvasan och Vasaloppet. Fjärde året så blev det Vasaloppet en andra gång. (Alla mina inlägg om loppen finns under kategorin "Tävlingsberättelse")

Jag har svårt att tro att det finns något annat evenemang som är så välordnat, så stort och ändå så personligt. Jag har svårt att tro att det finns något mysigare än att bo in sig hos gästfria dalmasar, trängas bland underställsklädda glada åkare och koka uppladdningsgröt samtidigt som man fingrar på nummerlappen.

Åh, jag saknar dig redan. Vasaloppet, jag kommer tillbaka. Någon gång. I något av loppen.




FINA FISKEN

Jag är fortfarande pinsamt dålig på att laga fisk hemma men tack och lov blir det fisk dessto oftare till lunch.

I Luleå finns det i mitt tycke åtminstone en riktigt bra lunch-restaurang som jag ofta återkommer till. Det är visserligen buffé vilket ofta brukar dra ner helhetsintrycket men på Olivers är maten alltid fräsch, vällagad och framförallt väldigt god. Personalen är dessutom supertrevliga - till och med mitt under lunchrusningen och det gör det lilla extra.

Det finns alltid fisk, ofta lax vilket jag älskar, tillsammans med en kött-rätt och något enklare så som pasta, wok eller raggmunkar. Dessutom dukas en rejäl salladsbar upp som det också går att bli mätt på och hembakat bröd - både grovt och ljust.

Idag åt jag pestoöverbakad helstekt lax, citronpotatis, skagenröra och en enkel sallad. 



Utmaningen är att inte ta för sig mer mat än att jag blir lagomt mätt. Och helst försöka låta bli efterrätten som alltid finns till kaffet. Idag blev jag dock försedd med en liten bit blåbärskaka som jag glatt smaskade i mig.
 
(...och förresten - imorse höll jag i mitt yoga-flyt med morgonträning)

VINGLAS



I helgen blev det riktigt Svensson-mys med melodifestival och tacos till middag. Då passade det väldigt bra att inviga mina vackra nya vinglas. En av födelsedagspresenterna från kära mor och far.

NYA UTMANINGAR

Eftersom jag fortfarande är så grön på yoga och dessutom långt ifrån någon akrobat så upptäcker jag nya utmaningar på varje pass. Igår blev jag helt ställd när vi skulle få till huvudstående och det gick lite för fort och jag tyckte att det gjorde ont i huvudet och vågade inte ens försöka släppa fötterna. Men sen var jag så klart tvungen att fortsätta testa när jag kom hem. Helt plötligt mycket enklare, först med en kudde under huvudet och redan på andra försöket gick det utan också.

Det är så himla kul med nya positioner och bara att se om hälarna kommer lite längre ner för varje gång nu i stående hunden.

Trend och tränings-Anna har förresten bloggat om ett hemmasnickrat yoga-program att köra själv om man inte har en DVD-skiva som jag. Det ska jag också testa.


JAG GJORDE DET IGEN...

...morgonträning. Oavsett om det är vardag eller helg. Oavsett om det är löpning, skidor eller yoga. Jag har svårt att ta mig upp tidigare än jag egentligen måste, äta minst en timme innan (klarar mig inte utan frukost) och sen ha mig iväg till gymmet (idag i snöstorm).

Men det är så skönt - sen. När mediationen och avslappningen börjar. När jag är på väg hem och känner skön trötthet i varenda muskel i kroppen. När hela dagen är kvar och träningen är gjord.


LÖPTUR





Otroligt vackert på isen innan solen gick ner fredag eftermiddag. Massa nyfallen snö, dimma och en rosa himmel.

Jag hann springa (varvat med promenad och fotograferande) knappt en timme innan helgen skulle börja på allvar.

FIKA

Och så var det fredag igen! Härliga tid!

Kylskåpet är fullt av godsaker efter födelsedagen. Jag fortsätter njuta av tårta och kladdkakemuffins. Fredagsfrukost på jobbet. Fredagsmys ikväll.

Det är nog bäst att jag försöker få till en löptur också för att jämna till balansen.





VECKANS GODA VANA

Hur jag startade min morgon?

Så här!


YOGA MED HJÄLP AV DVD



Power Yoga by Casall. Den här yoga-dvdn köpte jag för cirka två år sedan. Jag tittade och försökte följa alla de tre delarna "Introduktionskurs", "Morgonstund" och "Träningspass" vid olika tillfällen men jag gillade det inte då.

Först och främst var jag alldeles för stressad för att ens försöka ta till mig meditationsdelen. Jag skrattar nästan åt mig själv nu när jag minns att jag faktiskt snabbspolade förbi de där flummiga minuterna i början med energiregn och positiva tankar om dagen som skulle komma. Det var nog egentligen precis vad jag behövde då men det var jag långt ifrån medveten om...

Jag tror även att jag hade för lite yoga-erfarenhet och hade svårt att följa med i alla rörelser när det går fortare. Det svårast tycker jag är att i samtliga positioner veta hur man ska tänka, vart man ska sträva, om höfterna ska uppåt, utåt eller inåt. Om rumpan ska nedåt eller svanka. Om hälen ska upp eller ner och åt vilket håll blicken ska. Det ger sig mer och mer ju mer jag tränar och ju mer jag får instruktioner av en ledare och nu känns det mer och mer naturligt.

Men nu har jag i alla fall de senaste fyra mornarna tränat själv med hjälp av denna DVD och nu tycker jag helt plötsligt att den är jättebra. Det känns som en helt perfekt start på morgonen med solhälsningar, töjningar och jag väljer själv hur utmanande jag vill vara i de tyngre positionerna.

Jag är verkligen inne i ett yoga-flow och känner mig nästan lite frälst för tillfället.

DEN 14 FEBRUARI 2012

Ojoj, vilket firande! Jag är tacksam!

Telefonsamtal, sms, facebook-hälsningar, gratulationer på bloggen, firande på jobbet och paket med posten, blomsterbud och lyxig romantisk middag.

Min dag hade allt.

Jo, träning också. Morgonyoga hemma och en löptur ute i skönt väder innan middagen.



















MIN DAG - ALLA HJÄRTANS DAG

Godmorgon alla hjärtan! Idag är ingen vanlig dag - för det är min födelsedag...


Dagens bästa: Att fylla år, det tycker jag är barnsligt roligt. Vaknade av sång och pannkakstårta!

Dagens tråkigaste: Att familjen är så långt borta.


Jag fokuserar på det positiva!



SMOOTHIE PÅ VINDRUVOR

Jag hade nästan ett helt paket med vindruvor som stått och blivit gamla och skrumpna. Inte så aptitliga att duka fram men ändå inte helt odugliga - de fick nämligen bli huvudingridiensen i min smoothie. En gammal banan fick också en andra chans i min blandning.

Det känns bra att kunna använda all mat och försöka låta bli att slänga.

C:a 2 dl vindruvor (utan kärnor)
En halv banan där skalet blivit mörkbrunt
Några frysna mangobitar
En skvätt juice, som fanns i kylen
En skvätt vaniljyoghurt, som fanns i kylen

Sött, gott och nyttigt.





EN UNDERBAR DAG I LULEÅ SKÄRGÅRD

Vilken lycka att vinterns vackraste dag inträffade när jag var ledig, obokad och full av energi.

Strålande sol, det var dessutom varmt (3 minusgrader), helt vindstilla och inte ett moln på himlen. Jag är så tacksam!

Det kändes som bra läge att plocka fram längdskidorna igen. Ingen pulsklocka, ingen förbestämd sträcka - bara njutningsåka, känna solens strålar, vara totalt närvarande. Eftersom jag åkte på isen fanns det inga dragna spår och det var väldigt löst och ibland riktigt blött. Lägre ut blev det bättre och det gick faktiskt att åka skidor.

Synd att Lina var tvungen att jobba för det hade varit härligt med sällskap på turen.

Bildbombning följer nedan:














VILKEN DAG!



Alltså det går knappt att beskriva vilken underbar härlig vinterdag Luleå bjudit på idag. Jag ska göra ett försök lite senare...

MORGONYOGA

Jag erkänner att jag var väldigt trött när klockan ringde. Det kändes inte helt fantastiskt att vakna av alarmet även en lördagmorgon. Men... det var dags för frukost, ombyte och yoga.

Solen skiner, det är ynka två minusgrader och väldigt vintrigt vackert.

Dagen har börjat, jag är nytränad, full med energi och är övertygad om att det här blir en bra dag!



FREDAGSFYS + MYS

Alltså det är något speciellt med att springa löpintervaller en fredagkväll. Det känns liksom extra bra på något vis. Även fast det inte blev något mastodontpass - varken i längd eller fart lämnar de 45 minuterna på löpbandet en god känsla i kroppen. Dessutom blev det ett löppass att bocka av i mitt imaginära träningsprogram.

Att sedan landa i soffan som fungerar som allt möjligt, blogghörna, matplats, fredagsmyskrypin. Så skönt med helg!




ZUMBA - NU JÄKLAR

Ojoj. Ett inlägg jag aldrig trodde att jag skulle skriva.

Jag insåg själv att jag tänkt mer och mer på dans och då inkluderat allt från street, pardans eller salsa. I ett infall igår så bara gjorde jag det - jag bokade jag en plats på Inpuls Zumba-pass. Alltså jag har ingen dansbakgrund och har alltid tyckt att det är svårt med koreografi och koordination. Men jag älskar dansvänlig musik och att skaka loss.

Instruktören presenterar sig och säger sedan att idag ska vi köra alla låtar ihop och inte gå igenom stegen utan bara köra. Jag är nästan på väg ut ur salen redan då men biter ihop och tänker att jag får göra så gott jag kan. Och nu så här efteråt vet jag inte vad jag tycker...

Musiken var latino-inspirerad och inte riktigt så r'n'b som jag hade hoppats på. Utan riktig genomgång och med en blandning av olika dansstilar och takter så var det inte helt lätt att ställa om och få kroppen att vridas, shakas, hoppa, vara sensuell, kraftfull och dutta steg framåt, bakåt och med vridning och dubbla och böja... och lägga på armrörelser på det. Emellanåt kändes det som jag slog knut på tankarna för det här var främst 100 % koncentration som gällde. Emellanåt kände jag lyckokänslor och dansglädje när några steg satt och jag kunde ta i.

Kanske jag måste ge det någon chans till och lära musklerna att minnas dansrörelserna. Eller kanske var det inte något för mig...



FUSKSOPPA

Jag vet att det i det närmaste kan anses som syndigt att köpa färdiglagad soppa när det är så otroligt enkelt att göra själv. Men ibland när man är nytränad, trött, frusen och bara vill hitta något färdigt i kylen när man öppnar dörren så kan det vara guld värt.

Jag köpte Keldas sparrissoppa (riktigt bra) och skivade ner ett par färska championer och några broccoliträd som fick koka med. Innan servering garnerade jag med röd paprika.

Det blev oförskämt smaskigt utifrån den minimala arbetsinsatsen.


LÖPNING

Eftersom jag nu bokat flygresan till Göteborg så börjar jag känna pressen på det här med löpning. Jag ska alltså springa 2,1 mil. Och hur hade jag tänkt att det skulle gå till utan träning?

Samtidigt som jag faktiskt gör allt för att inte ha några måsten och försöka undvika negativ stress så vill jag samtidigt ha en spark i baken och komma igång med löpträningen. Svår balansgång tyvärr och sista tiden har jag haft totalt löpuppehåll. 

Egentligen vet jag hur jag ska göra, vilket upplägg som passar mig och hur det kommer kännas. Nu är det bara att göra det också.  

Löpning och yoga alltså. Det blir förhoppningsvis min vår.

(Och kanske lite styrketräning - för det är nog det roligaste trots allt... Jag vill bli stark.)
(Och skidåkning när det blir varmare och ännu ljusare ute.)
(Och så har jag någon pockande lust att börja dansa också.)
(Nu börjar jag förstå hur min planering spricker - jag vill för mycket.)




CHILIBURGARE



Påfyllning efter träning.

Riktig snabbmat. Blandade ihop nötfärs med vatten, ströbröd och kryddor. Rullade ut så platta biffar/hamburgare jag kunde. Snabbstekning i en klick smör. Grovt vanligt bröd i lämplig form får agera hamburgerbröd. Valfria tillbehör av det som finns hemma. Ikväll: avokado, rödlök, tomat, spenat och en klick chilibearnaise på burk.

Mums och klart på 15-20 minuter.

YOGIS

Ikväll har jag svidat på mig träningskläderna igen och toppat med täckbyxor, dubbla tröjor, jacka, halsduk, mössa och dubbla vantar. Både löparskorna och yogamattan finns i väskan. Här uppe i Luleå får man träna sig varm just nu.

Jag var även duktig och grundade med mellanmål och drack extra vatten för att orka träna innan riktig middag.




FANTASTISK KVÄLL

Oj, nu blir det två yoga-inlägg på rad.

Kvällens klass handlade om balans och bålstyrka.
För mig handlade det egentligen om tre andra saker:

-Ett inre lugn. T.ex att inte påverkas av att salen är bokad innan och vi blir lite försenade och folk armbågar sig in i salen och tränger sig. Jag log och släppte före.
-Acceptera en person som jag har haft svårt för. Öva på att släppa de negativa tankarna. Plus att jag t.o.m. överraskade mig själv och tog det ett steg längre.
-Lita på att jag kan. Våga försöka.

Och allt det här gick över förväntan. Jag bara kände mig som en god, lugn och lycklig person. Inifrån.

Yoga-mässigt vågade jag för första gången på riktigt prova - och därmed klara av en handstående position, Bakasana (Crane pose). Det är säkerligen den "enklaste" och ingen konst för många andra men för mig var det en skön känsla att våga släppa taget. Har sedan jag kom hem ikväll testat många gånger om och jag kan, jag kan. Det var ju inte så svårt. Tänk att det ofta är så. Innan man har gjort det känns det omöjligt och oöverkomligt men sedan när man kommit över spärren så är det inga problem alls.

(Var tvungen att försöka dokumentera men ber om ursäkt för suddiga bilder, raggsockor mm)






YOGA-TIME

Just nu verkar det explodera av yoga-utmaningar många av de bloggar jag läser. Jag själv känner mig rätt insnöad på yoga och det känns helt rätt att utmana både kropp och själ.

Jag har laddat ner yoga-appar och surfat på yoga-videos men har inte hunnit prova något tillräckligt mycket än för att kunna ge någon utvärdering.

Jag har en hemma-dvd också men än så länge föredrar jag att gå på instruktörsledda pass för att få riktig guidning och hjälp. Dessutom är det mycket mer motiverande att träna på avsedd plats tycker jag. Det känns alltid konstigt när jag försöker träna hemma, halvdant och halvdåligt om jag ska vara ärlig.

Trots att en viktig del i yogan är att få en egen lugn stund så tycker jag att det går bättre i grupp än hemma (där jag alltid har andra saker att göra som distraherar).

Däremot tycker jag som sagt att det är intressant att läsa om yoga och att det är roligt att se vad positionerna och flödena kallas och olika slags yogatyper.

Ikväll ska jag träna yoga och det ser jag fram emot!



OH HÄRLIGA MORGON



Det är en fantastisk känsla när det ljusnar ute medan jag kliver upp. När solen hinner leta sig in och göra solkatter på väggarna innan jag går till jobbet. Det är vårkänslor och inget annat än en bra start på dagen.


JAG LEVER

Jag vill bara skicka ett litet livstecken här på bloggen.

Mina dagar bara försvinner och jag har varken fotograferat eller tränat i någon omfattning som är värd att rapportera om. Helgen har dock varit riktigt fin. Allt från att titta på basket, gå ut och fika, hemma-mys, melodifestivalen hos några vänner och bebisgos. Lugna sovmornar och fina samtal med vänner.

Jag försöker lära mig mer om mental träning. Som jag äntligen börjar förstå och veta mer om. Men det förtjänar ett eget inlägg.


KRISPIGT OCH VACKERT SOM I EN SAGA

Det är ganska stor omställning att komma hem.

Tur att vintern är vacker, att dagarna blir ljusare och ljusare och att det går att vara ute och njuta trots att termometern visar ner mot 20 kallgrader. Efter bara några minuter utomhus ser jag ut som en tomtegubbe med vitt skägg.







RSS 2.0