HÄRLIG SKÄRGÅRDSDAG

Dagarna går fort och det var visst ett tag sedan jag skrev här. Jag har egentligen inte mycket att rapportera men några bilder tog jag i fredags. Jag slutade tidigt och hann ut på isen i eftermidagssolen. Njöt sittandes mot en varm vägg och åt ostmackor och varm choklad. Lycka!VILODAGAR

Jag har blivit mycket bättre på att ta vilodagar och jag uppskattar dem verkligen. Jag har ju mer saker än träning jag gillar och vill prioritera. Även om man så klart kan kombinera träning med både vänner och att äta men jag inser ju att jag inte uppfyller något självändamål med att träna varje dag. Och verkligen inte över att känna en stress över att träna varje dag. I onsdags njöt jag av en lugn kväll, god middag och snack med en fin vän och sedan bio. Det kändes lyxigt med kompishäng i den omfattningen en onsdagskväll.God libanesisk mezetallrik


STF - SEMESTERTIPS

Erika skriver varmt om Friskis och det är fantastiskt när en ideell förening som brinner för att få folk att röra på sig blir genuint folklig och fungerar och levererar likväl som dyra studios och privata gym.

Jag blev påmind om en annan ideell förening som gör gott för oss. Svenska Turistföreningen vill jag slå ett slag för - och med dem den svenska naturen. Det börjar ju bli dags att planera sommaren, semesterresor och allt som ska uppfyllas under några få veckors ledighet. 

Bland mitt livs bästa upplevelser återfinns nämligen mina fjällvandringar. Jag tror att det till stor del beror på följande saker: 

-Närhet till naturen - dessutom ofta storslagen med höga berg och vackra sjöar
-Ren och skär mindfulness utan att jag varit medveten om det. Ett steg i taget, full närvaro och insupande av alla intryck. Doften av mossa eller regn eller nykokat kaffe. Färgerna i naturen. Några annorlunda fågelkvitter eller kanske en helikopter i horisonten.  Känslan av blöta fötterna eller styrkan i kroppen under vandingen och den sköna vilan när musklerna slappnar av. Och maten, oavsett om det är en smörgås som skrynklats ihop under turen eller uppvärmd burkmat så smakar det gott ute.
-Ingen mottagning i mobilen. Avskiljdhet.
-Långa nätters sömn med god kvalite efter dagens vandring.

Jag tror att det här är stresshantering på högsta nivå och att det är någonting åt det här hållet vi behöver när vi är lediga. Syftet är ju att vi ska bli utvilade och åter orka jobba ett år innan nästa semester.

I dagens samhälle är det lätt att fortsätta rulla på med måsten och borden även under semestern. Stora vida världen lockar där ute och vi vill uppleva. Det ska prickas av aktiviteter och vi tror att vi blir lyckligare ju mer vi gör och ju längre bort vi åker. Och det finns verkligen massor av roliga saker man vill göra och platser att se. Jag själv är den första som skriver under på att jag levt så under de senaste åren och fortfarande har jag "listor" i huvudet på saker jag vill göra eller tror att jag måste göra. I år ska jag göra annorlunda - det kommer inte att bli lätt att ändra ett invant mönster och jag argumenterar redan med mig själv men det ska åtminstone finnas tid för lugn och ro i min planering.

Svenska turistföreningen har massor av fjällstugor och fjällstationer som man kan boka in sig på eller besöka efter vandringsleden. De erbjuder också färdiga paketresor och kurser. Surfa runt och titta efter ditt smultronställe.

SUPERFOOD

I många bloggar jag läser dyker det titt som tätt upp namn/frukter/produkter som jag inte har någon aning om vad det är egentligen. Acai, Chia, Hampafrön, Kokosolja och Spirulina? Det bakas, steks och görs smoothies. Jag tycker dessutom att det är svårt att veta om det är produkter som bloggaren fått gratis för att marknadsföra eller om det verkligen är något de själva handlat p.g.a. att det är en bra produkt. Det ena behöver kanske inte utesluta det andra men jag tycker att det är svårt att veta. Ibland känns tillskott bara som ett påhitt och jag vill gärna klara mig på vanlig allsidig kost.

I min närmaste hälsokostbutik sprang jag över en snabbguide som gjord för mig som är lite nyfiken på de här spännande - men än så länge rätt okända produkterna. Gojibär har jag hemma och toppar musli/yoghurt med men i övrigt är jag väldigt oerfaren.

Jag tar gärna emot tips om du testat något du gillat med motivering. Borde jag investera i någon eller några av nedanstående?  


YOGIS-MÅNDAGFörutom att passet är så sent att jag nästan hinner bli en latmask och sjunka djupt ner i soffan så har jag faktiskt längtat hela dagen efter att få vara tillbaka på yogamattan.

Kvällens ledord var flöde och syftet var att verkligen flöda och inte fokusera för mycket på perfekta positioner utan hellre andas och ledas in och ut ur rörelserna. Solhälsning A och B, stående positioner med massor av hopp fram och tillbaka. Det blir väldigt jobbigt för axlarna till sist. Bakåtböjdningar, huvudstående och avslutande lotusar(som är min största utmaning). Ett komplett pass. Svettigt värre men väldigt välgörande.


HELGEN - I BACKSPEGELN

När jag kollar igenom bilderna från helgen så tvingas jag fortsätta på mattemat en liten stund till.

Fredagen skålade jag in med rödvin och en playdate på stan med fina Lina. Jag åt en torr brownie som var en besvikelse men det var ändå mysigt och trevligt att sitta ute och kolla på folk på kvällen utan att vara på krogen.

I lördags köpte vi hem färdig pizzadeg och gjorde godaste pizzan som enligt mig består av parmaskina, färska championer och mozzarella. Toppas med ruccola och bearnaisesås för bästa resultat. Rött vin till detta också.

Söndag blev promenad och utställning på Kulturens hus. Fantastiskt vackra balettdansöser i trä fångade min uppmärksamhet. Kvällen toppades med klassikern fruktsallad.
DAGENS LUNCHBulgur- och spenatsallad, halloumi och ett kokt ägg.

HELG-FRUKOSTEn lördag utan planer. Vaknade utvilad och med lust att baka några goda morotsscones till frukost. Så fick det bli.

Dessutom är det halvmolnigt idag. Nästan skönt att slippa känna stressen att vilja ut som jag ofta får när det är soligt. Eventuellt blir det en utflykt till grannstaden Piteå om ett tag.

VÄLKOMMEN LJUVLIGA FREDAG

Fredag bjuder på solsken igen.

Yogan bjuder på nya erfarenheter, nya utmaningar och en lyckokänsla över att stå i huvudstående. Det har jag tidigare aldrig ens prövat - inte ens när jag var liten för då stod jag alltid på händerna. Och nu med hjälp av assistans och sen på egen hand med hjälp av en vägg så står jag där. Stolt som en fura.

Det medförde visserligen trött huvud och en släng av nackvärk igen men det var nästan värt det. Jag tror iaf att det är bra träning med yoga och jag försöker så klart att tänka på att vara extra rädd om nacken. Trött blir jag i de flesta muskler av kroppen, det är ett som är säkert. Ben, axlar, händer, mage och så rygg och nacke då...YOGA-DATE

Igår hade jag yoga-date och eftersom det är svårt att umgås just under själva yogautövandet så träffades vi innan passet hos mig en sväng. Två trevliga tjejer som jag faktiskt lärt känna genom bloggen. Jag blir fortfarande fascinerad av att det går att träffa vänner över internet men faktum är att många av mina nuvarande vänner känner jag på så vis.

När det sedan var dags för yoga kände jag att min kropp var trött och till och med lite öm på vissa ställen efter de senaste dagarnas yogaträning och en skum känsla i baksida lår av all stretchning. Jag är lite orolig för benen eftersom jag är överrörlig i knälederna men försöker att tänka på att ha en lätt böjning åt rätt håll vid de flesta positionerna.

Det var nytt upplägg med mer styrka och det blev olika varianter av plankor och det var jobbigt. Helt plötsligt i en solhälsning så händer det! Jag fick ner hälarna i golvet. Jag har alltså varit mil ifrån tidigare och har inte ens fantiserat om att komma ner (har extremt stela baksidor och rumpa) och så helt plötligt så lyfter jag lite på tårna och så går hälarna i. Men det var kvällens sista solhälsning och det var dags att flöda vidare så den stunden fick jag inte njuta länge av tyvärr.

Märker att yoga handlar väldigt mycket om dagsform och min egen koncentration. Vissa övningar skiljer mycket från dag till dag.

Linda gjorde premiär på yoga och verkade nöjd efteråt. Roligt! Hon är dock en av de mest blygsamma personer jag träffat och verkar ha en skev uppfattning om sin egen (mycket goda) förmåga inom många idrottsområden. Från mitt perspektiv där jag ibland såg henne i ögonvrån verkade hon som gjord för detta. 

VÅRVINDARDet blåser härliga friska vindar som får mitt hår att dansa runt huvudet. Solen står högt på himlen. Jag ser barmark mellan isfläckarna och har vita sneakers på fötterna. Det känns som vårtecken.

Dagen startades med meditation och minfulnessövning. Idag var min koncentration god och jag njöt av att sitta still med ett tomt sinne. Vissa dagar är det svårare - och då är det så det är - utan att värdera huruvida det är bättre eller sämre. Hur som helst så är det en bra dag idag. Jag kommer att göra den till en bra dag.


IGEN!

Jag kan liksom inte hålla mig borta. Jag var på yoga ikväll igen. Det  är utvecklande, intressant, skönt och tufft på samma gång.

Jag är lite rädd att jag ska gå ut för hårt och tröttna. Men jag har ändå förstått att det är bra att köra intensivt i början för att komma in i det och just nu är det bara kul så jag kör på.

Ikväll har jag bl.a. stått i brygga och det var ännu tyngre än jag minns. Det är många positioner som är tunga, det känns i axlar, ben och rygg. Men det är också en skön trötthet som infinner sig efteråt och det är härligt att det känns att jag tränat fastän jag inte kört hårt. Just nu är det tid för att fylla på med energi in och inte göra av med för mycket.

I övrigt så är det helt nytt för mig att lära sig att avsluta klassen helt på egen hand. Som tur är finns det hjälpkartor med positioner för mig som är ny i gruppen och en hel del känner jag ju igen även om det är några nya varianter också.


LULEÅ YOGACENTRUM

Det kan hända att det har märkts i bloggen på sistone också men jag har ju blivit helt tagen av yogan. Det ger mig så mycket och jag är intresserad av att lära mig mer och helst allt på samma gång. Igår kväll var jag modig och gick utanför min comfort-zon med de yoga-klasser jag varit på på gymmet. Istället testade jag Luleå Yogacentrum och "riktig" yoga som de kallar det. Jag tror dock inte att det finns någon sämre eller bättre yoga (eller annan träning för den delen) utan förespråkar snarare det som Jessica skriver om här.

Det jag ändå uppskattade med gårdagens besök på yogastudion var lugnet innan klassen, att det kändes mer som att alla utövare koncentrerade sig mer på sig själva, proffsig och personlig hjälp i positionerna och stämningen. Dessutom var det en helt annan värme än i salen på gymmet så här behövdes ingen överdragströja och jag svettades mycket mer än jag brukar.

Så nu är det bara att bestämma sig för att investera i ytterligare ett träningskort men börjar nog i så fall med ett 10-klippkort och känner in om jag vill fortsätta med det här.


FRILUFTSDAG

Luleå har bjudit på två ganska fina, soliga helgdagar. Jag blir bara så frustrerad att det är så mycket jag vill göra när det väl är lediga dagar... Först och främst vill jag både vill ha sovmorgon och samtidigt vill jag vara uppe tidigt och utnyttja så mycket som möjligt av dagen. Det är ju omöjligt! Jag vill dessutom både yoga, gå på stan och vara ute och åka skidor. Samtidigt som jag vill vara hemma och fixa, laga mat och träffa kompisar. Och suck... jag blir trött på mig själv och försöker inse att jag får nöja mig med mindre. Att jag är tvungen att välja det ena och göra det bästa av det jag väljer.

Så i lördags blev det kombinationen sovmorgon, promenad med Lina på isvägen och sedan middagsbjudning med vänner och Melodifestivalen. Inte en så dålig dag med andra ord.

Några bilder från isen och Gråsjälören som bjöd på våffla, kompismys och solsken!


YOGAKLÄDER

En rolig grej med träning som piggar upp och motiverar lite extra är kläder och annan utrustning som får mig att känna mig "rätt". Det behöver inte vara dyrt, avancerat och alltid det senaste (även om det också kan vara kul) eftersom det inte alltid är tillåtet för privatbudgeten eller särskilt miljömedvetet att överkonsumera. Men det är framför allt praktisk. Det finns ju en anledning till varför löpartights inte fladdrar, varför cykeltröjor är längre bak i ryggen och de flesta träningskläder gjorda i material som torkar snabbt.

Jag börjar nu lära mig vad jag trivs i för yogakläder. Jag har hunnit prova mig fram till följande:

Fötterna: Barfota. Men gärna tjocka strumpor på innan så att fötterna och fotlederna är varma när jag startar. En del verkar köra i benvärmare för att behålla värmen ytterligare under passet.

Benen: Mjuka byxor. Det kan vara tights men i så fall utan hårda sömmar eller dragkedjor. Fladdriga mjukisbyxor är också sköna men det är inte praktiskt med haremsbyxor som jag annars förknippar med yoga: Onödigt krångligt att göra djupa sumoknäböj och vrida benen när man fastnar i byxhänget.

Överkropp: Linne. Överlag så gillar jag inte att träna i t-shirts men det skulle så klart också funka. Linnet bör vara så pass tight nedtill så att det sitter kvar kring höfterna och inte åker över huvudet eller visar hela magen när jag står på huvudet. Sport-BH helst utan några spännen eftersom dessa inte är så sköna om de trycker in i ryggen eller nyckelbenen i olika positioner. Överdragströja, perfekt att värma upp i och sedan ta på sig igen under avslappningen.

Yogamatta: Jag vet egentligen ingenting om hur en bra yogamatta ska vara men att ha en egen känns väldigt bra eftersom man annars får ligga med ansiktet ner i andras gamla fotsvett. Jag fick min matta under ett event för ett par år sedan och den funkar bra.

Det är alltså värsta mjukiskläderna man tassar runt i på yogamattan. Inte konstigt att jag är frälst.


ROLIGT KLIPP OM YOGISAR

Jag ramlade över den här filmen på internet. Den kanske är gammal men som ny-yoga-frälst tyckte jag att det här var väldigt roligt.


SNÖLEK OCH YOGA

I lördags missade jag yoga-klassen på hemma-gymmet men det gjorde inte så mycket med tanke hur mycket jag fick ut av helgen.

Jag hann till och med öva på några yoga-poser i snön!

Igår däremot var det dags igen för min tisdagsyoga. Trots att det var motigt att ta sig dit när klockan slagit sent och middagen har lagt sig skönt i magen och jag lagt mig skönt i soffan så blev det ändå riktigt roligt ändå. En spark i baken fick jag av att veta att Lina skulle dit. Passet var lekfullt, smidigt, givande och kul!

Jag har bara en liten synpunkt och det är att jag önskar lite längre tid på avslappningen och använda den skönaste stunden till något riktigt bra och fylla på energi ordentligt i Savasana (död mans ställning).

Ikväll är det dags igen!


SÖNDAGEN I JUKKASJÄRVI

Söndagen bjöd på något lugnare aktiviteter. Det passade bra eftersom det var avresedag även om jag varit smart nog att boka ett senare tåg för att hinna få ut så mycket som möjligt av helgen.

Sovmorgon, frukost och kompismys. Fixa matsäck inför skidturen, byta om och hoppa på skidorna strax utanför huset.

En skidutflykt som mer blev turgång än snabbåkning fast emellanåt blåste det så vi fick köra fortare för att få upp värmen. Det fanns breda skoterspår där vi skateade på Torne älv. Vi var på jakt efter en trevlig rastplats i solen för att äta våra mackor och dricka varm choklad. Till sist satt vi en liten snögrop och njöt av solen och tänkte på alla skidåkare som just i den stunden åkte Vasaloppet. Då njöt vi lite extra av att vi gjort den prestationen redan och att vi just där och då uppskattade en kortare tur med fikapaus.

Jag konstaterade att de här naturupplevelserna är ren lyx för mig. Att sitta och dricka varm choklad och njuta av att solen faktiskt värmer i ansiktet fastän det är vinter det är mindfulness på högsta nivå, att vara i stunden fullt ut. Avslappnad, närvarande och totalt nöjd.

Den här helgen gjorde mig så lycklig!


LÖRDAGEN I JUKKASJÄRVI

Det blir en hel följetong från helgen med massor av bilder eftersom jag inte kan låta bli att fotografera när ljuset, omgivningen och aktiviterna var så härliga.

Lördagen startade med frukost ungefär som vanligt men den här morgonen åt vi den uppdukad i fjällmiljö och såg solen glittra i snön utanför fönstret. Just där och då avslöjar Frida nästa aktivitet som står på schemat. En guidad skotertur i ICEHOTELs regi! Just som jag skrivit på facebook i veckan att jag var avundsjuk på alla som åkte skoter - och det hade Frida snappat upp. Så himla roligt!

Vi hade ett par timmar till avfärd och kunde ta det lugnt, promenade på älven, åkte lite spark, kollade på isskulpturer och bara njöt av den fantastiska dagen och vårsolen.

Klockan 11 möttes vi sedan upp med andra turister som kom från både England, Singapore och Turkiet för en skoterutflykt. Temperaturen var kring minus 6 och det var lagomt kallt för att klara fartvinden utan att frysa. Vi körde över stora sjöar och genom skogen och gjorde några stopp innan vi var framme vid vildmarkscampen där vi fick souvas till lunch inne i en vedeldad kåta.

Det var en jättehärlig tur med vacker natur, väldigt rolig guide, god mat och underbart väder så vi kunde ligga på skotrarna och sola.

När vi kommit hem igen till Frida så sov vi middag en stund (man blir så fasligt trött av all frisk luft) och sedan lagade vi middagen utomhus över öppen eld - stekt palt! Så otroligt gott att få den knaperstekt tillsammans med en klick smör och lingonsylt! Och efter det rundade vi av dagen med bastubad.

En HELT perfekt dag!ICEHOTEL I JUKKASJÄRVI

Jag kom till Kiruna med tåget i fredagskväll och blev hämtade av min kompis Frida. Vi pratade om helgen och våra planer på en lugn friluftshelg med skidåkning och korvgrillning men när vi kom fram till byn Jukkasjärvi där hon bor så överraskade hon mig totalt med att berätta att hon hade bokat in oss på Icehotel! Vi skulle sova i den kalla avdelningen där det var minus 5 grader och dessutom skulle vi bo i en Art Suit, alltså en designsvit. Denna.

Det var nog den finaste presenten jag någonsin fått. Det pirrade i magen och när vi gick runt och tittade oss omkring så var jag helt fascinerad! Ishotellet, en byggnad helt av snö och is. Och det var den vackraste blankaste och totalt genomskinliga isen dessutom. Det var detaljer i allt och så himla vackert med olika belysningar och formationer. Det är obeskrivbart.

När vi hade laddat med vodka i Icebar, som vi drack ur glas gröpta ur isblock, och varm choklad som sängfösare så var det dags för sänggång och vi fick klä av oss allt utom underställ och strumpor. Vi tassade in i vårt rum och kröp ner i sovsäckar och sov sedan på en isbädd som var isolerad av renfällar...

Det gick över förväntan och vi sov riktigt gott båda två. På morgonen blev vi väckta av personalen som kom med varm lingondricka.

Här kommer några av alla mina bilder jag tog, blandat i dagsljus och mörker.


Entréskylten - i is så klart.Entrédörrarna klädda med renskinn


Frida fascineras av fina isblockEn bar helt av snö och isEn korridor med en magisk känsla, nästan som i ett akvarium


Skulpturer ute på torgetVårt rum där vi sovMorgonsol över ishotelletVodkadrink i isglasJag tittar fram mellan isblock

JUKKASJÄRVI

Det här är ett av de mest spektakulära dygnen jag varit med om! Galet överraskad, bortskämd och fantastiskt nöjd hittills. (Ledsen för alla superlativ men de behövs) Jukkasjärvi levererar och jag vill nog aldrig åka hem... Tur att jag har en dag kvar!

 

 


TODAY IS THE DAY

Fredag! En inneboende glädje!

Jag känner endorfiner, solljus, kärlek, energi, hopp och lycka!

Inspirerad av två fina bloggerskor som skriver om glädje och leende just idag tror jag att det kan smitta av sig!
(Kanske lite enklare en fredag än en måndag - eller?)

Trevlig vasaloppshelg!


Nytränad och glad Annika


ATT RESA

Jag har blivit mer hemmakär än jag trodde var möjligt. Det är ett nytt sätt att leva att försöka vara nöjd med att vara där jag är. Att inte behöva sträva bort. Jag känner ofta en underliggande pockande längtan av att planera, boka upp och resa bort men det är nog en gammal vana som jag behöver lära bort.

Längtan kan egentligen bestå av att jag vill åka skidor - men det kan jag ju göra hemma! Jag behöver inte färdas med buss, tåg eller flyg för att göra det. Jag behöver inte lägga massa tid på att resa och inte en massa energi på att packa eller frustration över förseningar och stress över missade anslutningar.

Men... nu blir det ändå en halvspontan liten utflykt över helgen. En tågresa 40 mil norrut för att hälsa på en riktigt fin vän. Skidor och friluftskläder är nedpackade. Det känns lagomt. Det känns kul!


Jag lämnar hemmets lugna vrå ett par dagar...

RSS 2.0