NEDFÖRSBACKE

Igår var jag på Linas höstpremiär av 75-minuters-spinning. Det var som vanligt mycket backar men det var ovanligt mycket nedför också. Vi fick trampa ur benen rejält och det var som vanligt jättekul att cykla. Det är en speciell känsla med bra musik och att liksom gå in i sig själv och bara ösa på tills musklerna skriker.

Själv tycker jag att det känns som om att jag har nedförsbacke nu för tiden också. Det rullar på bra, ibland går det lite för fort men jag har flyt och bra kraft. Att jag dessutom är frisk, börjar få ordning på vardagen och kommit igång att träna igen gör att jag känner mig pigg och lycklig. Jag är glad att jag kan stanna upp och känna efter och njuta av den känslan.



IGÅNG

Igår kväll var gymmet totalt invaderat av svettiga, glada och brunbrända människor. Höstschemat har, som sagt, rullat igång och det märktes överallt. Jag insåg att jag har varit bortskämd i sommar med ett i princip tomt, luftigt och eget gym. Det finns för- och nackdelar med allt. Jag trivs nog lite bättre när det är lugnt och stilla. Att jag kan träna precis det jag vill eftersom nästan alla maskiner och vikter är lediga. Men samtidigt är det roligt, i ett folkligt perspektiv, att så många tar hand om sig själva. Alla åldrar och alla former som är där att träna för sin egen skull.  

Jag körde mitt favorit-pass cirkelträning med mycket mage, kondition, knäböj och utfall, axlar, triceps och ja, hela kroppen avverkades. Passet avslutades med tabata-burpies. I varje vila låg eller halvlåg jag på golvet flåsandes och fnittrandes för det var så otroligt jobbigt och roligt.


Nu känns det som sommar fortfarande. 23 grader och blå himmel.

Kvällen avslutades med att titta på fotboll i kvällssolen och det röck lite i benen och fötterna. Det skulle vara kul att få sparka lite boll igen. Men jag inser att det säkerligen skulle vara mer frustrerande att inte orka eller kunna lika bra som jag tror jag kan när jag står på sidan.


HÖSTFÄRGER

För att fortsätta på skörde-temat så har jag lagat pasta med både min egen persilja och basilika. Förresten så älskar jag snabbmat när den går att laga både nyttig och god. Denna rätt bestod av ett ogenomtänkt ihopplock från kylen, grönsaker och färsk tortellini. Färdig på mindre än 10 minuter.

Yoghurt åt jag med nektariner och norrländska nyplockade (dock ej av mig) blåbär.

Det är fint med höst.






SKÖRDETIDER

Mina potatisplantor sjöng på sista versen och blasten hade torkat ut och slokade över krukorna. Jag hade inga förhoppningar om att hitta några gula kulor under jorden. Det har varit jättesvårt att hålla växterna på en inglasad balkong fuktiga denna varma sommar och mina krukor saknade dränering. Det finns således förbättringsområden inför eventuella nya försök.

Trots detta så fanns där ändå ett gäng fina söta små potatisar som överraskade mig och det ska bli riktigt roligt att få tillaga och äta dessa helt egenodlade knölar.


TVÅ GÅNGER ÄR EN VANA...

1. Igår "sprang" jag. Eller rättare sagt så tog jag en paus från lägenheten och bytta om till löparkläder och beslöt mig för att bocka av passet jag fasat för länge. Passet där jag får börja om att plågas. Löpstegen som känns tunga. Kroppen som inte samarbetar. Huvudet som åter igen talar om för mig att jag inte är gjord för det här.

Och ja. Ungefär så var det väl. Men det konstiga var att det kändes lite kul i alla fall. Jag sprang utan klocka och var ute och rörde på mig i 25-30 minuter.

2. Idag. Lördagsmorgon. Solsken och sommar i luften. Höstens gymschema lockade med tre alternativa pass som slutligen resulterade i att jag gjorde comeback på Body Pump. Härliga, ljuvliga träning som får mig att må så bra. Sjuka, jobbiga pump-pass som får musklerna att svida. Nu går jag bara och väntar på reaktionen och resultatet av alla knäböj och utfallssteg. (En parentes värd att notera är att någon tydligen kört benlåten med 40 kg på stången. Respekt.)

Två leenden. Ett förväntansfullt. Ett lite tröttare - lite nöjdare.





HÖSTINSPIRATION

Igår flyttade Pärlan hem igen. Hon har varit ute på äventyr med Lina i sommar och bland annat tävlat i Ironman. Det var nog roligt för min lilla cykel att få testa en sådan utmaning eftersom det mest troligt aldrig kommer hända med mig på sadeln.

Det börjar bli höst nu och när cykeln är hemma så blir jag är sugen på att cykla. Fast mest sugen är jag nog på MTB. Konstigt det där hur det smittar. Tankar på skog, lera och regn får mig även att le över härlig höstlöpning.

Gymmet lockar med över 100 gruppträningspass i veckan på höstschemat men tyvärr inte en enda nyhet. Jag saknar crossfit, kettlebell eller någon annan typ av utmanande styrketräning. Höstens stora happening är dock att gymmet expanderar och öppnar helt nya lokaler med nya möjligheter till styrketräning med öppettider från tidiga morgonen till sena natten. Det ska bli spännande att se hur det blir.



LILL-LÖRDAG

Igår blev det supertest av mitt nya kök hemma. Jag bjöd på middag och testade alla spisplattor, ugnen och utnyttjade bänkytorna till fullo. Det är roligt att laga mat och ännu roligare att få bjuda på den till tacksamma gäster.

Jag hade planerat för en höstig meny och det kändes lite fel när det blev en varm solig sommardag igår - men det fungerade i alla fall. Det serverades helstekt oxfilé, palsternackspuré och en pytt på morötter, kålrot, potatis, rotselleri och lök. Jag kunde inte bestämma mig för en sås utan gjorde en kantarellsås, en stark pepparsås och köpte till en bearnaisesås.

Till kaffet blev det en bit kladdkaka med chokladbitar i, grädde och varma hallon.







Ikväll ska jag invigas i norrländska traditioner och äta surströmming. Sen ska jag sätta igång och träna så jag får lite roliga saker att skriva om igen...

SKÖN KÄNSLA

Fredag. Slutade tidigt. Tränade. Bra start på helgen.

Det kändes som att det var år och dar sedan jag satte min fot på gymmet och det var grymt härligt att vara tillbaka. Välbekanta ansikten, endorfiner, glädje, svett och känslan av att ta ut sig.

Jag körde ett kort pass med kettlebells och njöt verkligen hela vägen. Idag känns det i insida lår att mina ben behöver mer knäböj och i axlarna att de måste byggas upp inför vinterns skidåkning.

Jag har dessutom sovit två nätter nu utan att vakna av hostan och kroppen känns som vanligt. Jag är på väg tillbaka, mest i känslan och rutinerna. Nu är hösten välkommen. Det här kommer bli bra.


VAR ÄR ANNIKA?

Oj, vad tiden rinner ifrån mig. Var tog alla de här dagarna vägen egentligen? Det har hunnit bli måndag två varv till och nu så är det till och med torsdag.

Jag har ingen riktigt bra förklaring. Som vanligt så har jag ätit gott och tränat en del. Dessutom så har jag närvarat på Luleåkalaset, dansat och varit vaken alldeles för länge i alldeles för många dagar. Vardagen blev fortsatt semester med Frida på besök. Livet har i allmänt varit väldigt fulltecknat. En förkylning, en flytt och väldigt mycket tankar på annat än blogg och träning i mitt huvud.

Gårdagens millopp blev det inget med alls. Nu vill jag sluta hosta, börja träna på allvar och sikta mot nya utmaningar. Jag hoppas få återkomma å det snaraste med ett piggare och roligare inlägg.



Jag har inte lagt handskarna på hyllan än. Däremot blivit sugen på mer fight.

MONDAY IS FUNDAY

Semesterkänsla trots första dagen på jobbet... Frida på besök, solsken i blick, svettig träning, färska blåbär, bilbingo(!).

En bra måndag med andra ord.






MIDDAG FRÅN HAVET

För att älska mat och gärna delikatesser är jag ganska oerfaren och lite tveksam till skaldjur och havets godsaker i stort. Jag sträcker mig till räkor (som helst äts kalla) eller kräftstjärtar. Fisk blir ofta lax eller någon fryst vit fisk. Men i helgen så hittade jag både färska pilgrimsmusslor och färsk tonfisk i närbutiken och då slog jag till.

Efter att ha googlat lite snabbt på plats i butiken så kom jag fram till att scharlottenlök och persilja verkade vara smaker som lyfter musslorna och lime (eller citron) passar bra till tonfisk.

Min meny:

-Smörstekt sparris, halstrad pilgrimsmussla samt en kompott av fräst scharlottenlök, egenodlad(!) persilja och vitlök. Toppad med havssalt och reducerad balsamico.

-Snabbstekt rosa tonfisk serverad med en sommarsallad på färskpotatis, fetaost, avokado, sockerärtor, plommontomater, spenat och manché. En klick köpt limeailoli till detta.

Om jag får säga det själv så blev det riktigt lyckat. Lägg till ett eminent middagssällskap i form av en Frida så har ni en bra början på en lördagkväll!






22 MINUTER

Underbart är kort. Semestern är slut.

De sista dagarna har bjudit på en mix av roligheter men också migrän, trötthet och total beslutsångest där ingenting blev gjort. En inneboende längtan och iver att utnyttja de sista ljuva semesterdagarna och timmarna till fullo. Träningen har dukat under. 22 minuter löpband är allt jag fått till. Dock maxade med snabba intervaller och väldigt mycket svett.

Nu: Vardag. Förhoppningsvis åter till rutiner (trots att det fortfarande är sommar och händer mycket just nu på alla fronter). Mer svett. Mer adrenalin. Mer endorfiner. Jag tror det blir bra.

 

RSS 2.0