SLITEN

Helgen har varit helt underbar och bestått av prat, snack och djupa samtal. Min goda vän Anna har hållt mig vaken inpå sena nätterna och ja, till och med tidiga morgonen. Inatt upptäckte vi att klockan var nästan 5! när vi satt och fnittrade som bäst och samtalsämnena sinade aldrig.

Men idag fick jag sota för det när min kropp protesterar och huvudet är trött och bara vill lägga ner sig på kudden igen. Det blir en tidig kväll nu och nya tag imorgon...


TRE RÄTTER

Helgen bjuder på betydligt mer godsaker än nyttigheter men det får vara så när jag har fin-främmande från Hufvudstaden. Igår försökte jag lyxa till det och bjuda på tre-rätters-middag som ett välkomnande och det blev lyckat.

Avokadosoppa med räkor
Svamprisotto med kycklingbröst
Gröddglass och maränger med nektariner och passionsfruktDAGENS TRÄNING

Löpning, 1 tim 5 min

Jag kände mig sporrad under dagen men tog det med en nypa salt eftersom jag visste att eftermiddagen/kvällen var vigd åt tandläkarbesök. Och eftersom jag inte har alltför goda upplevelser från tidigare besök så förberedde jag mig på att jag skulle vara helt slut efter de timmarna i tandläkarstolen... men det gick bättre än väntat och jag hittade motivationen lätt efteråt.

Första tanken var stavlöpning och jag var inställd på det ändå tills jag kom på att stavarna inte fanns här hemma. Omställning och nya tankar. Löpning åtminstone och så eventuellt leta rätt på någon backe.

Första utmaningen var att verkligen värma upp, jogga megalugnt och mjukt för att inte få ont i benhinnor/vad eller vad det nu är för något jag känner av.

Uppvärmning. Lite löpskolning. Sedan 10 st backintervaller. Ingen brant backe men lite lagomt. Blev inte så där galet galet trött som jag vet att man kan bli men det kändes i benen och jag orkade knappt jogga hemåt igen.

00:00:23 0,08 km 04:48 min/km 12,52 km/h
00:00:23 0,08 km 04:48 min/km 12,52 km/h
00:00:23 0,08 km 04:48 min/km 12,52 km/h
00:00:22 0,08 km 04:35 min/km 13,09 km/h
00:00:22 0,08 km 04:35 min/km 13,09 km/h
00:00:23 0,08 km 04:48 min/km 12,52 km/h
00:00:21 0,08 km 04:22 min/km 13,71 km/h
00:00:21 0,08 km 04:22 min/km 13,71 km/h
00:00:22 0,08 km 04:35 min/km 13,09 km/h
00:00:23 0,08 km 04:48 min/km 12,52 km/h

När klockan la av så blev det mer ok att "fuska" och gå lite på vägen hem. Nöjd ändå med passet. Och att det kändes lätt att ta sig ut och att kroppen redan var piggare.


En svettig knut - precis som Frida

HÖST-FEELINGS

Det har känts bakvänt och konstigt att jag varit trött, less och omotiverad sista tiden. Hösten som jag vill påstå är min bästa årstid och brukar innebära att saker tar fart och att min kreativitet är på topp - men just nu försöker jag hitta mål, tänka framåt och konstruktivt men famlar i någon slags dimma. Kroppen känns därtill overkligt tung och stel och protesterar vid minsta ansträngning.

Så idag (mycket tack vare Ulrikas fina viloinlägg) så tryckte jag på paus och har haft en hel-njut-slappar-kväll och ägnat mig åt en gammal befriande syssla att måla och så en film och lite godis och te på det.

Och så tänkte jag testa både järntabletter och mer c-vitaminer och se om det hjälper.

Nu ska jag ramla i säng så att inte sömnen blir alltför lidande.


Paus hemma hos mig

TISDAG

Jag säger som Sara. Detta börjar bli en "promenadblogg" och det känns inte som att det är självvalt men i slutändan så är det ju bara mig det beror på.

Kvällens power-walk var dock väldigt trevlig och nyttig tillsammans med Emelie och vi avhandlade våra väldigt snarlika motivationssvackor, matvanor, benhinnor och träningsönskningar. Alla funderingar skulle behöva utredas i ett antal olika inlägg antar jag men just nu tänkte jag bara skriva att jag faktiskt tog mig ut. Och att jag ska försöka (fastän jag inte är det) vara nöjd med det.

Löpning, 26 min

4,2 km. En kort tur som började med ett stort motstånd. Trots inspiration under dagen så var det fruktansvärt svårt att ta sig ut. Jag fick helt enkelt tvinga mig. Speciellt när regnet började ösa ut utanför fönstret. Men det gick.

Power-walk, 60 min

6,5 km. Bra tempo och härlig kväll. Mycket skönt att prata med någon om träningen och motivationen. Mål och kroppen och knoppen.


Bästa löpvädret egentligen

VASALOPPET

Jaha. Vasaloppet var ju en av mina utmaningar som låg och pockade på. Inte jättesugen - ännu. Men ändå, det hade varit roligt. Kanske.

Velig har jag varit men nu behöver jag inte fundera mer.

Helt vansinnigt att ett skidlopp i mars är fulltecknat i augusti månad. Kul också men galet.


NYA TIDER UTAN GYM

Fyra år på WorldClass i Norrköping har det blivit och nu när årskortet ännu en gång gått ut så funderar jag på hur jag ska göra.

Framtiden är oviss och att binda upp sig ett helt år på nytt är inte ett alternativ. Om det inte blir någon förlängning kommer jag att sakna själva gymmandet, cross-fit-passen, body balance, spinning och roddmaskinerna.

Löpningen kan jag fortsätta med på egen hand, utomhus och oavsett väder.

...och så funderar jag på fler träningsformer. Något tufft, hårt och konditionskrävande. Letar, läser och inspireras och funderar på om jag kan, vill och vågar.


HELGEN SOM VAR

I helgen har jag haft besök och det har varit väldigt härligt på många sätt.

Lite träning hann vi med i fredags kväll annars har det varit relativt lugnt. Det blev dock lite väl sent eftersom middagen ännu inte intagits och när mörkret började skymma så tog krafterna slut och jag önskade gå sista biten.

Löpning/Gång, 53 min

7 km.

Det var c:a de fyra första kilometrarna som sprangs och sen blev det lite tyngre. Skön kvällsluft dock och mycket trevligt sällskap.

Mat


Resten av helgen har bestått till stor del av mat. Mycket gott och lyxigt känns det. Funderar så här i efterhand om jag har ett överdrivet matintag, lyxar för ofta eller om jag länger för mycket energi, pengar och tid åt att äta.

Nu ser det visserligen inte ut så här varje dag men nu har jag på gränsen till dåligt samvete efter denna helgen... Det började med tårta på jobbet i fredags och fortsatte med paella till middag och paj till efterrätt. Langos, kanelbulle och tomatrisotto med kyckling i lördags med lite godis och vin som avrundning. Idag har jag ätit både galette med svampstuvning och glass innan middagen med potatisgratäng och fläskfilé.Smaskig galette med svampstuvning och grön sparris


Spansk-influerad pytt med saffransris, kyckling, serrano och chorizo.

Avrundade söndagskvällen med en hurtig power-walk i solnedgången. Mycket tankar som behövde luftas och trötta ben av stadsvandringar som behövde få jobba lite mer aktivt. 45 minuter med bra musik i öronen och jag kom hem med nya krafter och mer redo inför kommande vecka.

YABBADABADOO

...men förbannat (ursäkta språket) vad långt det satt inne idag.

Jag gick runt här hemma i cirklar, bytte ut jobbkläderna mot löpkläderna ett plagg i taget samtidigt som hela mitt huvud, varenda fiber i kroppen försökte övertala mig om att stanna hemma. Jag var nära att börja äta något vilket kunde leda till en ursäkt att jag inte kunde springa direkt och jag var onekligen frestad att slå på datorn vilket hade inneburit att jag suttit här hela tiden och slutligen försökte jag skylla på att jag hade ont någonstans trots att jag egentligen enbart möjligen hade lite nervositet i magen. Jag hade på bussen (innan jag somnade - sova är inte bra uppladdning) försökt förbereda mig på att jag skulle kunna vara ute ur lägenheten 18:15... 18:45 gick jag fortfarande omkring här och velade innan jag faktiskt fått på mig kläderna, skorna, klockan och ipoden.


Pepp-tröja på!

Löpning med gång, 53 min

8,25 km

När jag klev ut så var tanken att ta en power-walk. Löparsjälvförtroende låg verkligen på botten och jag kände mig totalt oförmögen att ta ett enda steg som kunde kallas för någonting synonymt med löpning.

Eftersom min klocka nuförtiden (så som jag läst om hos andra) tar alldeles för lång tid på sig innan den hittar satelliterna så började jag att gå i kanske 5-10 min innan jag ens vågade försöka jogga. Det fick bära eller brista.

Förvånansvärt bra gick det. Det var ju knappt jobbigt. Trist att springa mer eller mindre samma runda varje gång så jag bytte riktning och tog några nya banor och fortsatte springa. Mer än tre kilometer i 6 min-tempo trots att delar sprangs på ett skogsspår är jag nöjd med. Gick ett par minuter och fortsatte sedan. Sprang och försökte hålla hastigheten. Det är så mycket roligare att få den löpkänslan med lite studs i benen än joggkänslan när det går alltför sakta och benen bara släpas under en. 

När jag tittar på statistiken från garmin så var hela två kilometer under 6 min-tempo = litet jippie. (5:23 och 5:40)

Tack vare en tjej som sprang om och som jag sen hängde på så lyckades jag med ett par kilometer till. Vände och hade lite fartlek på slutet. Ja, jag hade faktiskt roligt när jag sprang!Och sen satt jag här i soffan igen. Eftersvettandes, med pärlor som droppade ner på tightsen och på mina armar så kände jag mig lycklig och stolt. Över något så banalt som ett löppass med inslag av gång. En torsdagkväll. Så det kan vara.

Och så läste jag fina kommentarer och pepp angående min motivationsdipp - visserligen efteråt men ändå! Tack!

HALLÅ... VAR TOG DU VÄGEN?

Motivation... snälla, kom tillbaka.

En helg som avbräck i vardagen och jag ramlade ur träningslunken. Måndag och tisdag hittade jag massa ursäkter och hade verkligen väldigt mycket att göra hemma. Stök, fix och tvätt och allt det där som måste göras och som är så tråkigt.

Igår sa huvudet ifrån och det blev inte ens en promenad i det fina vädret. 

Som ett brev på posten känner jag mig seg, tjock och helt ur fas när jag inte tränat. (även om jag är på bra humör ändå) Jag glömde löpningen och den där tanken om att springa. Det är ju inte så djupt rotad inom mig. Men idag då. Kan jag, ska jag och vill jag få till en runda...

För att peppa mig själv försöker jag intala mig att det inte behöver vara monsterintervaller eller backlöpning eller något jättelångt pass. Jag behöver "bara" komma ut och springa lite... få in det i kroppen igen. Det är ju roligt. Förhoppningsvis tycker jag det om några timmar också när det är dags.

FJÄLLVANDRING, BLÅHAMMAREN-STORULVÅN

Vandring, 3 tim 30 min

12 km.

Helgens kortaste dagsetapp och även helgens roligaste vandrardag.

Jag var inte ensam om att tycka att söndagen var härligast, lättast och trevligast och vad det beror på kan säkert ha flera orsaker. Trots drivande regn, total dimma och avsaknad av någon sikt alls när vi gav oss iväg så hade vi lätta fötter och ett lätt sinne. Kanske lite lättare ryggsäckar också efter att ha ätit upp en del av lunchprovianten, godiset och kexen.

Vi hade trots allt regnet i ryggen och efter ett par timmar så lättade regnmolnen och solen tittade fram. Det var vackert med lite dis i horisonten, mer renar och vattendrag. Teamkänslan kom fram när samtliga bestämde sig för att spurta uppför en sanddyn (med ryggsäckarna på). Innan vi var framme så var det gassande varmt och vi förtjänade en riktigt skön vilopaus med inslag av hjortronplockning och bergsbestigning.

Dagen rundades av på eftermiddagen och vi hade gott om tid tills bussen och tågen skulle avgå och ta oss hem till våra olika destinationer.

En effektiv helg som kändes som betydligt mer än tre vandringsdagar. Ett skönt avbräck från vardagen och en härlig social vandringsupplevelse.


Första lunchstoppet


Gänget


Fina renar!


Hjortron


Skön fikapaus i solen


TACK för en toppenhelg, mina vänner!

FJÄLLVANDRING, SYLARNA-BLÅHAMMAREN

Vandring, 5 tim 30 min

19 km.


Helgens längsta vandring. Och den regnigaste.

Kameran fick inte riktigt vara med idag eftersom det var mer eller mindre full regnmundering på och det mesta blev fuktigt under turen.

Vi började med att gå tillbaka ett par kilometer tillbaka längs leden och nu fick vi nedförsbacke istället för uppförslutning som vi hade dagen innan. Sedan gick vi över ett böljande landskap med utan någon vidare rolig vy under molnen.

Eftersom vi saknade karta så kunde vi bara hoppas på att ett vindskydd skulle dyka upp och ge oss ett komfortabelt stopp för lunch efter vägen. Och det gjorde det också. Jag hann dock få en dipp innan och kände mig helt hopplöst slut och ledsen innan jag förstod att det var dags att fylla på med energi. Lätt att glömma bort när det går bra att gå och fikapauserna inte kommer lika ofta som vid soligt väder. Ett par godisbitar senare så var humöret på topp igen.

Det var regn och uppehåll omvartannat men dagen gick fort och vi var framme i god tid till den tre-rätters-middagen som vi förbokat. Dock var det nära att vi gick förbi fjällstationen p.g.a. den extremt dåliga sikten. Det var först när vi var jämnsides med ett av husen som vi insåg att vi var framme! Skönt med tid för dusch, ombyte och mingel.

Middagen bestod av en salladsbuffé och så var det självservering. Det bjöds på Championsoppa, Lax med rostad potatis och Citronpaj. Menyn lät till en början inte särskilt tilltalande men jag måste tillstå att det var vällagat och smakade mycket bra. Speciellt med ett glas rött vin till.

Det blev en tidig kväll i sovsalen och jag hade för ovanlighetens skull lite svårt att sova. Mycket endorfiner i kroppen, tankar om ditt och datt och nya ljud som snarkningar och kraftig blåst gjorde att jag vaknade titt som tätt under natten...När vi lämnade Sylarna började det regna...


Erika bygger på ett stenröse efter vägen


Molningt


Påpälsade, jag och Erika.


Notera Tobbes Five Fingers som han vandrade största delen med!


Vägskäl


Här har det klarnat upp något


Salladsbuffé


Middagsbordet

FJÄLLVANDRING, STORULVÅN-SYLARNA

Vandring, 5 timmar.

16 km.

Fredagen den trettonde gick helt obemärkt förbi vad gäller oturs-aspekten men i övrigt så är det en fin dag att minnas. Nämligen starten för vår Jämtlands-vandring. Vi laddade med frukostbuffé på fjällstationen med mycket gott och energirikt och jag fick bland annat i mig en våffla och hjortronsylt.

Med en nästan 17-kg-ryggsäck på ryggen började vi turen. Och det gick uppför. Och det var varmt. Och mycket folk. Den här dagen hade jag nog fullt sjå att hinna prata med mina medvandrare så jag tänkte dessto mindre på omgivningarna. Dessutom blåste det ganska kraftigt och de andra fjälljuden med bäckar, fåglar och prassel tonades ner.

Jag måste vara ärlig och berätta att vi hade tänkt köpa en fjällkarta när vi kom fram till fjällstationen i deras butik men kartorna över vårt område vart helt slut. Det innebar att vi gick misste om en del av tjusningen med att titta på kartan, planera rutten, spana på toppar och vattendrag. Som tur var så gick det inte att missa själva leden så det var ingen fara på färde men lite trist att sakna kartan ändå.

Dock stannade vi och njöt av solen vid flera tillfällen och alla var nöjda och pigga och glada. Väl framme vid Sylarnas fjällstation så såg vi lite mer fjäll och det var en härlig vy från matsalen.

Middagen tillagade vi i självhushållet och jag och Daniel avnjöt en efterlängtad gräddstuvad pytt med stekt ägg.


Första stigningen


Fikastopp


Skön vila


På väg med målet i sikte


Fredagsmys

FJÄLLVANDRING, JÄMTLANDSTRIANGELN

Jag är tillbaka efter tre dagar i Jämtland tillsammans med besättningen Erika, Frida, Daniel och Tobias.

Sammanfattningsvis så var det mycket som var annorlunda med hela den här vandringen. Först och främst att det var en social tur och det blev mycket snack och mycket skratt. Väldigt trevligt men också med den bieffekten att jag inte la märke till naturen lika mycket som jag gjort på tidigare vandringar. Så här i efterhand så minns jag knappt hur omgivningarna såg ut, om det var fint väder eller jobbigt. Jag brukar ha bra minne och det känns lite underligt att tänka tillbaka på turen och sakna vissa avsnitt. Tack vare en mängd foton kan jag dock skrapa ihop en bild och ändå minnas turen i stort.

Det var även generellt väldigt mycket folk längs leden. Detta är också en ny upplevelse för mig. Att leden bitvis kändes som E4:an med flera filer och möten och ständig andra vandrare inom synhåll. Jag antar att just den här tidsperioden klassas som högsäsong i svenska fjällen. Torrt, varmt och inga mygg är nog en bra bild av augusti månad.

Ytterligare ett nytt inslag på denna tur var det fina sällskapet vi fick i form av renar på flera ställen under samtliga dagar. Det kändes fint och häftigt att vara så nära djuren och naturen och flera renar vågade sig riktigt nära.

Däremot tror jag kanske inte att naturen var så storslagen och vacker så som jag upplevt de andra sträckorna jag gått tidigare. Vi följde bland annat elstolpar in över berget och det förtog lite av naturkänslan.

Boendet bestod av fjällstationer (större anläggningar än fjällstugor) och det betydde mycket folk, stimmigt och hög ljudnivå. Bra och skönt med tillgång till mat och enkelt med allt som var ordnat men inte lika mysigt eller gemytligt som i en mindre enklare stuga...

Nu finns det en viss risk att jag låtit mer negativ än vad jag avsåg p.g.a. de yttre faktorerna men jag har faktiskt en positiv upplevelse med mig hem.

Fina vänner, roliga samtal, skratt långt in på natten, massa tågtimmar, kärlek, vandring och trots allt svenska fjäll berikade helgen och får mig att börja planera nästa tur direkt...


Vi som var där...

JAG DRAR NU...Jämtlandsfjällen nästa!

Imorgon bitti kliver fem, förhoppningsvis utsövda och fjällsugna, vandrare av i Enafors och påbörjar helgens äventyr. Alla tummar som försöker hålla regnet borta från oss uppskattas varmt.

Själv håller jag tummarna för att den här bruden får en underbar bröllopsdag!

DAGENS TRÄNING

Löpning, 1 tim 7 min

Det var farligt nära att jag blev för trött efter bussresan hem. Ögonen var grusiga och kroppen slö och psyket alldeles för svagt. Men... trots en paus med lite internetsurf och telefonsamtal så tog jag mig ut. Jag försökte skruva ner förväntningarna och bara vara glad över det lilla.

Hela passet växlade mellan positiva och negativa tankar. Den tunga otympliga valrossen inom mig slogs med den glada lättsamma och nöjda känslan som ville frambringa självförtroende.

Så här såg passet ut i siffror. Ska bli kul att se vad som kan hända på två månader... om jag håller i.

3,5 km i bekväm fart.
Kort stopp för stretch.
Ytterligare 3 km som kändes lite jobbigare (genom skogsspåret i Himmelstalund).
9 korta intervaller.
C:a 2 km tung jogg hem igen.

Totalt:
Maxpuls: 178 slag/min
Sträcka: 9,75 km    
Snittpuls: 164 slag/min
Hastighet: 8,69 km/h    
Kaloriförbrukning: 651 kcal
Tempo: 06:54 min/km

Intervaller och varvtider:

Tid           Sträcka         Tempo          Hastighet         Kommentar
00:00:23    0,08 km    04:48 min/km    12,52 km/h    Höga knän
00:00:25    0,08 km    05:12 min/km    11,52 km/h    Spark bak
00:00:23    0,08 km    05:07 min/km    11,74 km/h    Höga knän
00:00:27    0,08 km    06:00 min/km    10 km/h         Spark bak
00:00:17    0,08 km    03:47 min/km    15,88 km/h    Maxade
00:00:15    0,08 km    03:20 min/km    18 km/h         Maxade
00:00:14    0,08 km    03:07 min/km    19,29 km/h    Maxade
00:00:14    0,08 km    03:07 min/km    19,29 km/h    Maxade
00:00:15    0,08 km    03:20 min/km    18 km/h         Maxade


FÖRBEREDELSER

Jag är så lycklig över att jag ska få spendera veckoslutet i naturen och i goda vänners sällskap.

Den här känslan av att känna sig nyttig och frilufsig bleknar dock något när jag ser en del av provianten som ska packas ner. Men... det är mycket energi som går åt och jag vill ju inte riskera att bli trött och grinig.

Ryggsäcken står framme och kläder rullas in i packpåsar. Det är härligt att förbereda sig inför vandring!VILA

Jag har ett nytt tänk nuförtiden (sista veckan) känner jag. Hellre mer kvalitetspass och mindre "alternativ träning" eller mängdträning just nu. Jag skulle vilja komma in i löpningen och liksom bara springa av mig själv och ha tänket att prioritera löpningen och då ska inte den andra träningen få "förstöra" det.

Välförtjänt och välbehövd vila hade jag igår. Dock införskaffades ett par nya löparskor. Så lite löparinfluerad var jag ändå. Jag ska gå lite grann i dem hemma inna jag bestämmer mig eftersom det är ett, för mig, nytt märke och de är mer tight över foten än vad jag är van vid.

Idag är det dags att ta tag i ett "kvalitetspass" och jag hoppas bara att motivationen finns kvar till kvällen och att jag kommer på några bra idéer på upplägg.
BRA START

Så har denna vecka äntligen börjat! Måndagen är dessutom lika med X-fit och det känns som en riktigt härlig start på en vecka som bara ska bli bättre.

Dessutom så sprang jag lite innan. Det känns fortfarande underligt att jag längtar så. Men imorgon blir det totalvila för jag inbillar mig att jag började känna lite i benhinnorna på höger underben idag och det är det värsta som kan hända att de besvären kommer tillbaka nu.

Löpning, 35 min

På löpbandet. Startade lugnt och var inställd på att hålla ut (vilket jag tycker jag måste göra efter ungefär 15 minuter på löpbandet) och värma upp ordentligt. Varade mellan lite olika hastigheter men lät det vara hyfsat bekvämt hela tiden och bara följa med i några snabba låtar när kroppen ville öka.

X-fit, 30 min

En kopia av förra veckans pass. Minst lika svettigt och jag kände direkt på första övningen (knäböj) att jag var trött i benen från gårdagens tunga spinning. Rygg var jobbigt och det har nog aldrig hänt tidigare. På utfallen så vek sig benen och jag trodde nästan jag skulle falla ihop. En ruggigt bra pass som jag kan leva på ett tag!

Knäböj med stång 15 kg
Marklyft, samma stång
Omvänd finne med 5 kg, djupa bakåtböj på knä.
Rodd, stång 15 kg
Liggande, rygglyft/flygplan
Spring mot brädan (mountain climb)
Raka armlyft med 5 kg vikt
Mage, situps med 5 kg ovanför huvudet, små lyft
Mage, sneda lyft med box utan vila
Utfallssteg, explosiva med hopp
Armhävningar
Plankan 45 sek


SPINNINGSÖNDAG

Uppvärmning, 20-25 min

Lugnt i fem min och sedan runt 10 km/h i 17-18 min, en sista höjning till 11,8 km/h innan jag var klar. Det var jobbigt för flåset idag. (Men roligt att springa - jag vill springa varje dag nu)


Spinning, 60 min

Det har inte blivit mycket spinning på sistone och jag gruvade mig lite för att köra med David som instruktör, han är stenhård och pushar hela tiden så det är omöjligt att lata sig! Och det är ju bra när man är där för att träna! Hade även sällskap av Elin bredvid mig och det gör det hela ännu roligare.

Idag var det totalt superroligt, jobbigt, tungt och snabbt om vartannat, fantastiskt svettigt och massa bra låtar. Istället för att gå på krogen och dansa till alla hits så kan man gå på spinning och digga loss. Härligt att få känna sig stark och bra.

Konstigt att flåset känns så bra på spinning när jag vet att jag inte har något bra löparflås. Kondition som kondition borde det vara (?).
SKÖNA SÖNDAG

Att sova är en lyx som jag inte njuter av tillräckligt mycket eller tillräckligt ofta. Men gårdagskvällen avslutades tidigt och denna morgon fick jag vakna av mig själv vilket är bland det bästa som finns.

En lång frukost i soffan med en bok som jag inte kunde släppa förrän den var utläst gjorde att klockan nu närmat sig lunch-tid men det var väl ett ypperligt sätt att spendera en regnig söndag på...


En mycket god juice


En enkel frukost med bok i knä gjorde min förmiddag

"LÅNG"PASS

Tack vare Elin släpade jag mig upp denna lördagmorgon med ett långpass i sikte. Som jag har längtat och laddat. Trodde aldrig jag skulle tycka att löpning kunde vara något att se fram till på det här viset.

Löpning, 1 tim 24 min

12 km. Elin, som förövrigt är min närmaste och bästaste springidol, har kämpat hela året med löparklubben Tjalve och sprungit långpass mer eller mindre varje helg. Idag fick jag äran att springa hennes första varv (av två) på Vrinnevi-milen tillsammans med henne i mitt snigeltempo.

Tack vare henne och hennes förståelse och pepp så tog jag mig igenom hela spåret utan att stanna och med en ganska behaglig känsla även om min puls skvallrar om att detta är allt jag klarar idag. Skönt att kunna prata lite och tiden gick rätt fort och det blev aldrig outhärdligt. Sen joggade jag hemåt i c:a 2 km till.

Jag är nu ännu mer peppad att springa ännu mer och träna mig i form.


Före.  Efter: T.o.m. håret är helt härligt genomblött av svett


Tack fötterna, och resten av kroppen


Använde min Garmin för första gången på länge och fick en fin karta och annan statistik på köpet

MÅLBILD

Jag har funderat. Igen. På mina mål.

För att jag ska tycka att det är spännande och vilja träna med inlevelse och passion så tror jag att det krävs ett mål som till en början känns omöjligt. Det gjorde Tjejvasans tre mil när jag anmälde mig och det gjorde definitivt Vasaloppet när jag anmälde mig. Nio mil är ju ingen distans man tränar innan och har koll på att man klarar.

Just nu vill jag mer än någonsin lära mig att springa långt. Jag vill känna så där - som jag faktiskt vid enstaka tillfällen har känt - att jag kan springa hur långt som helst.

Men, krass fakta är att det längsta jag sprungit (utan att stanna) är: 15,3 km. Och det är snart ett år sedan. I år har jag inte sprungit mer än 9,6 km.

Det ska jag slå. Snart. Det är mitt mål.

Förhoppningsvis inte omöjligt men en utmaning som känns kul just nu.

UPPLÄGG

Funderar på upplägg, träningstimmar, intensitet och fördelning. Inrikting och fokusering. Variation, vanor och alternativ träning.

Antingen en massa blaj blaj och tomma ord eller så viktig planering och nödvändigheter för att må bra.

Om jag ska springa mer måste jag skära ner på någon annan typ av träning. Tre gånger i veckan låter rimligt så här på förhand men hur ofta har jag tänkt det och hur många veckor har jag faktiskt praktiserat det? Svar: Ofta respektive typ aldrig. Alternativ träning däremot är jag en hejare på.

Den första åtgärden torde ske på det mentala planet, att prioritera löpningen. Att planera in löpningen och stå fast vid det.

OK, lördagens pass är planerat - nu återstår att genomföra.

Och vad ska jag träna ikväll för att kunna springa på lördag?
Det är klurigare än man tror det här...

TORSDAGKVÄLL

Det fick bli en långpromenad runt stan i sällskap med Lisa (istället för löpning när mitt huvud inte känns helt hundra) och solen sken och det kändes som sommar igen. Energin fylls på direkt känns det som när man får röra på sig, frisk luft och solsken. Oslagbar kombination.

Middag intogs på restaurang Munken och saltstekta räkor med aioli smakade mycket bra. Och bara för att jag har besök och vi firar sommaren fortfarande så fyllde vi även på med en glass på vägen hem med en massa gott på.


Kvällssol!


Goda räkor


Glada glassätare...

BELÖNING

Efter passet belönade vi oss med dusch, middag och det blev en perfekt avslutning på en redan bra kväll.

Jag hade gjort en vegetarisk fullkornspaj med kronärtskockshjärtan, grön sparris, oliver, svamp och fetaost. Jag har fortfarande en tanke och en vilja att äta lite mer vegetariskt - vilket i många fall även innebär nyttig och bra mat.
GÅRDAGENS TRÄNING

Onsdagens utepass bestod av följande:

Löpning, c:a 35 min

Uppvärmning, lite jogg mellan övningarna och så det som jag tyckte var roligast. Två löpningar uppför en slalombacke! Här har jag nåt att träna inför i höst. Oj, så tungt det var. Jag orkade möjligen två tredjedelar men sen kändes det som att lungorna höll på att sprängas. Intressant att det inte var benen som var värst, trots att jag redan innan hade världens träningsvärk och stela, ömma lår.

Styrketräning, 55 min

Stationsövningar med Elin och Lisa, lite besvärade av hårt grus, mygg och redan trötta ben men roligt ändå!

Blandade övningar med puls och styrka.

Armhävningar, upphopp, utfall, burpies, pullups-försök, bicepscurl, stånghäng, dips, utfall med stång, axelpress, plankan, kissande hunden i evighetslång variant a la Lisa, rygglyft raka/sneda, situps med rush.

Jag lovar att man blir trött.


Tre kämpar


Uppför backen ska vi!


Lite krafter kvar efter passet...

PLANERING

Mina ben känns som mos fastän de är stenhårda och otympliga att släpa runt på idag och trots det känner jag mig så där löljigt välmående så där som träning får en att känna.

Imorgon ska jag och Elin köra en repris på förra onsdagens "mördar-pass" och jag sitter och laddar med nya övningar från boken Chockträna, det låter som att det kan bli bra! Vi får även förstärkning av Lisa (min tjej-klassiker-vän från Funbeat) och det gör det hela extra roligt!

Eftersom jag har möjlighet att påverka så kollar jag främst på övningar för överkroppen, man får ju inte vara dum...


NY INSPIRATION

Jag har läst ikapp bloggar efter semestern och mina vanliga inspirationskällor verkar ha distraheras av en hel del annat under sommaren. Mycket roliga inlägg som glädjer mig men som inte har med träning att göra.

Sara reser mer än vanligt, Sofia planerar bröllop, Milla är gravid, Åsa har gift sig, Frida finurlar mer än vanligt,
Johanna lever familjeliv, Andrea verka ha en rejäl svacka och Ullis har mest spelat tennis som inte riktigt tilltalar mig. Jag kanske raljerar lite - det tränas så klart också (cyklar har köpts och anmälan till lopp har gjorts) men kanske fler än jag som kickar igång lite extra till hösten istället...

Erika gissar jag att hon tränar lika mycket som vanligt men hennes blogg väntar jag fortfarande på. Hon har lovat.

Tips på fler träningsbloggar med svett, adrenalin och galna idéer som du inspireras av emotses tacksamt.

NYA MÅL

Tankeverksamheten snurrar, jobbar och spinner i mitt huvud.

Vasaloppet hägrar och det skulle vara kul att åka det igen. Att ha ett skidmål att kämpa mot igen.

Det största som talar emot är: Att jag har gjort det. Jag tror att jag funkar på det viset att det inte är lika roligt andra gången. Jag tror inte att jag kommer gå in för det på samma sätt som jag gjorde förra gången och den där häftigaste känslan av att övervinna och ta steget och faktiskt åka nio mil - det vet jag att jag kan (eller kunde åtminstone). Dessutom lovade jag mig själv under en jobbig period där jag mest kände mig "tvungen" att åka skidor att jag inte skulle åka nästa år...

Igår small det till och jag blev sugen på löpning. Ulrika peppade och sådde idéer om Tjurruset. Jag har lekt med tanken innan, det verkar vara grymt häftigt och kul. Lera, hårt slit och ganska lagom tid att träna till, ungefär 10 veckor. Just det här loppet kanske kan passa eftersom det är mer än löpning.

Det som talar emot: Löpning alltså, det är ju inte min grej. Det här löpsuget måste vara ytterst tillfälligt om jag känner mig själv rätt. Och så gillar jag egentligen inte att tävla, jag får ont i magen, ångrar mig och gillar inte alls att stå på startlinjen.

Slutsats just nu: Tränar löpning så länge det är roligt, som om att jag hade ett mål. Utan att anmäla mig direkt (om jag inte får något tokryck). Löpningen är även en bra grund inför skidsäsongen och så får jag fundera på alternativ till Vasaloppet så länge. (Mammas förslog nyss att jag kunde fortsätta efter Vasaloppet, eftersom jag när jag kom i mål efter Vasaloppet i år sa att jag kunde åka några mil till.) Jag behöver något som känns mer eller mindre omöjligt till en början och viljan att göra det möjligt...

DAGENS TRÄNING

Löpning, 12 min

2,1 km. Uppvärmning på löpbandet. Med fartökningar i de snabba låtarna. 2 x 3 min på 12,5 (fortfarande snällt löpband tror jag). Men det är kul att springa. Det ni.

X-fit, 30 min

Åh, idag var det så där som det ska vara. Nästan iaf. För det var grymt jobbigt, svetten sprutade bokstavligen.

Dagens upplägg, de flesta övningarna i 30 sek och tre varv:

Knäböj med stång 15 kg
Marklyft, samma stång
Omvänd finne med 5 kg, djupa bakåtböj på knä.

Rodd, stång 15 kg
Liggande, rygglyft/flygplan

Spring mot brädan (mountain climb)
Raka armlyft med 5 kg vikt

Mage, situps med 5 kg ovanför huvudet, små lyft
Mage, sneda lyft med box utan vila

Utfallssteg, explosiva med hopp (benen ville nästan vika sig här)
Armhävningar

Plankan 45 sek

Löpning, 15 min

Avslutade på löpbandet också. Hade springlust och den får jag ta till vara på. Benen ville först inte alls. De var tunga och helt stela efter främst knäböj och explosiva utfall men jag kämpade på. Lite mjukt i början och ökade sedan upp till 11,6 km/h (på ett mer riktigt löpband).

Kände någon typ av löparlycka, jag sprang!Genomsvett!


...och glad!

HALVVÄGS IN I 2010

Nu när sommaren har gått (åtminstone känns det så för mig som redan haft min semester) så känns det bra att blicka tillbaka och titta på det första halvåret som gått.

Så här skrev jag den 4 januari angående min målsättning inför 2010.


Målsättning för 2010:

Vasaloppet (genomföra och helst under 10 tim)
Vätternrundan (genomföra och helst under 12 tim körtid, kanske 13 tim totalt)

...och några mjukare mål:
-Ta fram cykeln tidigt och träna de rekommenderade 100 milen inför Vätternrundan.
-Cykla några kortare cykellopp under våren.
-Springa mer, oftare.
-Springa ett/några lopp.
-Springa längre, kanske 20 km?
-Springa milen (ute) på 55 min, dvs kapa kilometertiden med c:a 30 sek. (PB på löpband 56:40)
-Fortsätta öka på vikterna på styrketräningen.
-Klara en chins.
-Göra fler armhävningar, utmana mig själv att göra på tå.
-Registrera intensitet på Funbeat för att planera träningen bättre.
-Testa pulsbaserad träning.
-Testa långfärdsskridskor.
-Testa kajakpaddling.
-Fjällvandring i någon form.
-Äta balanserat, minska sockret och öka vegetariskt.


Och hur har det gått då?

-Vasaloppet klarade jag men inte riktigt mitt tidsmål. Dock nöjd ändå utifrån förutsättningarna.
-Vätternrundan blev inställd. Detta blir bara tråkigare och tråkigare ju mer jag tänker på det. Nog sagt om det.

Cykelträningen gick det ju som det gick med.
Löpningen har ungefär samma intensitet som innan, dvs väldigt sporadiskt och tungt.
Har varken sprungit ihålligt, längre eller snabbare.
Styrketräningen, jo, den går väl skapligt.
Chins, har jag nästan gett upp. Jag är för tung. Punkt.
Armhävningar, ja men här har jag blivit bättre! Måste göra en riktigt koll snart.
Registerar intensitet på Funbeat, jajamän.
Pulsbaserad träning - nope.
Långfärsskridskor, inte ännu.
Paddling - ja, två gånger!
Fjällvandring, ja och har en till tur inplanerad!
Äta balanserat... hm.

Tur att det finns några månader kvar. Jag funderar mer eller mindre varje dag på hur mina planer ska se ut, vad jag vill satsa på och vad som ska vara min stora utmaning i år eller i vinter eller nästa år. Förslag emotses så klart tacksamt.

MINIVANDRING

Vandring/Skogspromenad, 1 tim

Jag passade på att ta med mig föräldrarna till ett av de finaste ställena jag vet i Norrköping. Det krävs en liten skogstur och det är en stigning som går uppför och uppför och på ett ställe är man tvungen att använda ett rep som hjälp för att komma upp men det är det värt.

Vi fick en fikapaus och klarade oss precis undan regnet. Luften var behaglig och doften av skog lika underbar som vanligt.

Belöningen är en fantastisk utsikt över hela sjön.


DAGENS TRÄNING

En skön helg är till ända. På hemmaplan för min del och med mor och far på besök. Mycket sightseeing, god mat och frisk luft. Prat om livet och framtiden och annat mys. Hann även få till ett träningspass innan kvällens middag.

Vädret har varit lite svajigt men jag prickade in solsken och en väldig värme när jag värmde upp med en löptur runt Strömmen innan jag gick in på gymmet och svettades.

Löpning, 20 min

3,5 km. Skönt att få vara ute och jag försökte pressa på lite eftersom jag skulle tillbaka och hinna till pump-passet inom en halvtimme. Det kändes som om det gick lite bättre än förväntat. Jag ligger och pendlar mellan tung jogg och något som kan börja likna löpning. Dock har jag inte kört med Garmin på länge och jag tror inte att det går så fort ännu. Om jag håller i och springer nån gång i veckan så ska jag snart börja med klockan igen...

Styrketräning, 60 min

Body pump. Vi var bara fem starka på passet och jag tyckte det var skönt. Valde att inte lassa på massa vikt men visste att det skulle bli tungt ändå. Extra hantlar på utfallen, de är en favorit. Lika så armhävningar, dips och situps. Löjligt nog för att jag ser sådan skillnad där jämfört med för ett år sedan då jag knappt kunde göra några få armhävningar på knä...

Känner mig även taggad att komma igång med träningen inför hösten. Min favoritårstid, ur träningssynpunkt i alla fall!


Men sommaren är inte slut än..

RSS 2.0