LÄGET

Träningen rullar på. Det går så bra att jag liksom inte hinner skriva om alla pass. Jag springer varannan dag i stort sett och lägger in styrketräning däremellan. Tillsammans med cykling, simning, promenader, yoga och annan alternativ träning så blir det ett bra flyt, det är alltid roligt och jag känner mig välmående och pigg.

Jag hade inte ens längtat efter sommaren. Jag hade några förutfattade meningar om att det är upplagt för besvikelse när det är så mycket som "ska" göras, hinnas med, upplevas och njutas... Men nu när sommaren är här så njuter jag. Solen är min energikälla och jag suger åt mig och laddar batterierna så mycket jag kan.

En lunch utomhus, kvällsbad (simträning kan man också kalla det), promenader i skor som ger skavsår, lätta middagar och söta frukter. Det är svårt att inte uppskatta den här tiden. Jag är tacksam över att jag är omgiven av så mycket ljus trots att det känns mörkt ibland.

Träning är verkligen medicin mot allt ont. Igår medicinerade jag med styrketräning. Tack och lov är det hyfsat svalt inne på gymmet, jag dryper av svett i alla fall. Dips, brutalbänk, stående rodd var några av alla roliga övningar. Det är så himla kul med styrketräning just nu. Toppade kvällen med simning ute igen och fick se Linas nya snygga våtdräkt. Jag tycker att det syns på henne redan nu att hon är(kommer bli) en Järnkvinna. 

 
(Bild från Linas blogg)

GRÖNSKANDE

Min balkong börjar likna ett prunkande växthus. Senaste veckornas värmebölja har gjort att potatisen som jag satte för bara 3-4 veckor sedan har vuxit sig megastora. Jag fick improvisera ihop en lösning för att förlänga krukorna och fylla upp med extra mycket jord(kupa).  

Jag är så spänd på att se om det blir några potatisar där under också...

27 juni:8 juni, för tre veckor sedan:Och så växer dillen, basilikan, gräslöken och persiljan ganska fint också. Svårt att vattna och veta hur mycket som behövs i de små krukorna men det verkar gå ganska bra för de små liven. Nu ser jag i alla fall vad som är vad.


SOMMAR!

Jag försöker njuta och förstå att det redan är sommar! Kvällarna är magiska. Varma, dallrande, soliga. Även fast jag jobbar på dagarna så kan man njuta av långa ljusa nätter och fylla på med själslig energi.

En bok och middag utomhus kan göra stor skillnad. Så här satt jag hela halva kvällen igår efter träningen:


SIMNING

Min kära vän Lina satsar på triathlon och mer specifikt på Ironman i Kalmar. Det innebär att hon behöver simträning. Att plaska på badhuset och trängas i en överfull crawlbana är inget som jag varit sugen på hittills. Men att få bada - utomhus! Ja! Det var snarare jag som tjatade på Lina att vi skulle åka och simma... Med lite övertalning så lånade hon min gamla våtdräkt från tjejvansbron och så mötte vi upp Andreas som tränar inför samma mål.

Vi simmade på ett perfekt ställe från stranden på Lulsundet över till andra sidan och kajakklubbens brygga och tillbaka. Det kändes tryggt att vara tre personer i vattnet plus att det låg massor av bojar efter vägen så dels var det fint att simma bland färgglada bollar och dels fanns ju de som flythjälp ifall det skulle behövas. Jag har nog inte simmat ett enda simtag efter juli 2009 så jag höll mig till bröstsim och njöt av kvällssolen och hur varmt vattnet ändå var... En riktigt fin eftermiddag.

Toppade det hela med att springa 5 km-rundan runt sjön. De första tre kilometrarna låg på 5:45, 5:36, 5:34 och det är ju bra för att vara jag. Det kändes ändå ganska lätt och bekvämt och jag tror att det kan hänga ihop med att jag ätit lite mindre godis och fika på sistone. Hur som helst kändes det kul.


GOTT I MAGEN

Maten i helgen som var höll ett visst sommartema men var kanske inte specifik för just midsommar. Vi hoppade över både sill och nubbe bland annat...

Pastasallad intogs på första parkett med havsutskt, grillmiddagen som flyttade in blev ryggbiff och hemmagjord potatissallad med bernaisesås och så har jag ätit jättegod ugnsbakad lax med fetaostcreme. Förutom regntimmarna mitt på fredagen så var det en mycket fin och solig helg.
MIDSOMMAR OCH DET

En långhelg har passerat och det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men det kan ju bli bra ändå. Det blir ju till och med precis så bra som man gör det.

Midsommar kom att handla om vädret, som alltid. Dagen började med sol på morgonen men med oroväckande mörka moln - som just lagom till själva firandet totalt öste ner massor av regn över alla sommarklädda människor som tagit sig ut till Brändö hamn. Vi härdade ut, gick runt med paraply, huttrade lite, tyckte synd om de som ordnat allt runt omkring. Så småningom så kom faktiskt solen fram och vi kunde ta fram strandstolarna och lägga undan regnattiraljerna.

Jag sprang faktiskt på midsommarafton också. Innan middagen blev det drygt 7 km och det var varmt, kvavt och ganska tunga ben.


LYCKA JUST NU!

Min facebookstatus just nu: Kärlek till skogen, löpning och min kropp!

Vilken kväll. Det är så här löpning ska vara. Helt klart. Jag känner mig helt löparhög.

Jag vet inte vad energin kom ifrån efter en natt med dålig sömn och en tuff lång dag på jobbet. Jag hade lite lust att öka sträckan lite smått efter att sista månaden mestadels sprungit runt 5 km. I sista stund bestämde jag mig för en runda och sprang först till Ormberget, sen uppför Ormberget och sen runt på Ormberget... och ner och tillbaka hem igen. Det blev en del uppför och generellt mer kuperat än mina asfaltsrundor. 10,5 km totalt och benen ville bara fortsätta.

Jag klockade milen på 1 tim 3 min och det var riktigt fint för att vara jag. Kuperat. Utan att stanna.


Skogen


Löpning


Min kropp...

BRUTAL + YOGA


Igår fick jag äran att träna med finaste Lina. Vi började med en kort sväng i gymmet innan vi skulle prova kvällens special-yogapass.

Efter att ha surfat runt på diverse träningssidor om tips på olika styrkeövningar hade jag fastnat för "brutalbänk". Det låter ju för kul för att strunta i. Det är alltså en sådan här magövning när man hänger i en speciell ställning i knävecken och går hela vägen ner med huvudet mot golvet och sedan upp i en lång situp och nuddar med armbågarna i knäna.

Efter vad jag läst så förstod jag att detta var en tuff övning och ett bra styrkeprov så innan visste jag inte om jag skulle klara en endaste... men med Lina med så vågade vi tillsammans göra premiär. Oj, vad roligt att se och känna att det gick så bra! Fyra set: 10, 9, 13, 9 stycken är jag väldigt nöjd med för att vara första gången. Dessutom stolt över att bara kunna klättra in och ur i den där ställningen.

Pumpade lite blod till musklerna i armarna innan det var dags för yogan. Jag har tänkt ett tag att jag borde försöka köra yoga mer regelbundet. Idag råkade vi pricka in ett specialpass med en instruktör utifrån som kom för att köra Kunalini. Det var en avslappnande, lugn, statisk yoga. Mycket andningsövningar och nack-, mag- och rotlås. Ärligt talat inte min grej, kände mig ganska obekväm och även om det var skönt att slappna av så tror jag inte att det gav så mycket.

Jag trivs dock väldigt bra i yogakläder. Loose style. Det får stå för den positiva upplevelsen med yogan idag.BARA VATTEN

Vad roligt att läsa i kommentarerna att ni tycker att jag är en bra ambassadör för Luleå. Tack.

För att ge en korrekt bild så är jag tvungen att erkänna att det regnar idag med. Det hör dock till ovanligheten och tydligen så är det till och med välkommet med regn nu eftersom det varit så torrt länge i skog och mark.

Så igår när jag gick genom staden i regnet så bestämde jag mig för att tycka om det. Ja, visst blev jag lite blöt. Men vad gjorde det? Jag var på väg hem och skulle ändå duscha. Endorfinerna efter träningen fungerade och gjorde mig gladare och piggare. Trots att jag just då blev totalt nedstänkt från, inte bara en utan två, förbipasserande bilar som sprutade en svallvåg över trottoaren där jag gick... kunde jag inte låta bli att skratta lite åt att jag gick där med mitt paraply och försökte skydda mig från vattnet som kom uppifrån.

Träningen då. Löpband, intervaller, så många en-minuters att jag tappade räkningen. Kändes bra och kul. Jag är lite stolt över att jag gjorde mina bålstabilitetsövningar efteråt eftersom jag slarvat mycket med dem. Stretch på det och så promenad hem.

ONE OF THOSE DAYS...

Det här är en sådan här dag när jag läser igenom gamla blogginlägg och glädjs över allt fint och roligt jag gjort. Allt gott jag ätit och alla ställen jag besökt. Alla träningspass jag kämpat mig igenom och de utmaningar jag besegrat.

Alla dagar är inte bra dagar. Livet går upp och ner. Motivationen kommer och går. Saker förändras. Det gäller att å ena sidan tillåta sig själv att ha svackor och å andra sidan inse att det är jag själv som styr. Det finns massor med fina ordspråk om hur jag själv har makten över mina tankar, mitt agerande och mitt liv. Det blir vad jag gör det till. Den enda jag kan ändra på är mig själv och mitt eget synsätt.

Idag är det regn ute, kallt inne och jag har ett dystert sinne. Jag tror åtminstone att det är lite lättare att hantera de gråa dagarna med all sol och glädje som jag har i bagaget...


MÅNDAG IGEN

Helgen har mest bestått av promenader för min del...


FREDAG!

Torsdagen blev en vilodag eftersom det bjöds på sommarfest med jobbet. Dock kändes benen oförskämt pigga efter backträningen. Hur kan det vara möjligt? Måste bero på att jag hade träningsvärk redan när jag sprang intervallerna?

Denna fredag har jag kickstartat med ett spinningpass redan 6:45 - innan vår obligatoriska gemensamma jobb-frukost. Jag kände att löpning skulle bli för övermäktigt men att sitta på en cykel och trampa igång benen kändes lagomt. Nog jobbigt och nog så svettigt. Instruktören sprudlade av fredagskänslor och det var massor av härlig musik.

En bra start på dagen!


5 K + SLALOMBACKE

Igår gav vi (jag, Lina och Per) oss åter igen upp till Ormberget (mitt skidområde vintertid) och ännu en fantastisk fin sommarkväll i Luleå. Jag sprang för första gången på bar mark runt min vanligaste skidrunda, gula 5,4:an. Jag ville ta det lugnt eftersom jag ville spara benen till backintervallerna som stundade. Det gick inte att ta det annat än lugnt med ben som redan var träningsvärkstela och tunga, en mage som inte trivdes och ett kuperat spår som jag inte är van att träna i.

Men jag tog mig runt till slut och så var det äntligen dags för slalombacken! Jag hade redan innan passet insett att jag inte tänkte sikta på att springa hela backen men att halva nog kunde vara lagomt. Det var sjukt jobbigt, värre än man kan tro. Tusen gånger tyngre än det ser ut från sidan. Halvvägs upp slog mjölksyran till och skrek till hela kroppen att "nu går det inte att ta ett steg till" och så försökte jag övertala kroppen att "det går det visst".

Pulsen blev inte skyhög men benen tog verkligen slut. Det var pumpande, stumma lår varje gång jag gick nerför backen. Sex intervaller blev det och backen var bra precis 100 m. Ganska långa vilotider för att komma ner i puls ordentligt. Kanske försöker ha kortare vila nästa gång... för det här blir det fler gånger. Man blir bra på det man tränar!


GYM-TRÄNA-SPRINGA?

Just nu är det så galet roligt att träna! Jag vill göra allt, hela tiden. Iförrgår var det så roligt att jag först sprang  på löpbandet och körde intervaller, fram tills dess att ett cirkelpass började och jag fick köra den bästa typen av träning nu för tiden (enligt mig) och sen efteråt så kompletterade jag med egna styrkeövningar i gymmet och njöt av att få leka med hantlar och stänger.

Igår visste jag inte vad jag ville hitta på. Jag ville göra allt igen. Insåg dock att det var smart att spara på benen som kändes lite möra efter tabata-knäböj. Blandad styrka för överkroppen där jag försöker variera med hantlar, kettlebells, kroppsvikt, viktplattor, bollar och allt som finns att leka med i gymmet. 

Lyxproblem att behöva välja träningsform i jämförelse med känslan när jag inte har någon lust...

Ikväll behöver jag starka och pigga ben. Mer om det senare hade jag tänkt...


FUNDERINGAR

Att tävla eller inte tävla. Eller att åtminstone ha ett mål. Det är frågan.

Marathonsatsningen gick åt skogen och jag har fått ännu större respekt för distansen och även för löpning generellt som sport eftersom den är så pass skadedrabbad.

Just nu går träningen allmänt sett riktigt bra och jag känner mig driven mer eller mindre varje dag. Dock är det alltid roligt att ha ett mål. Något att sporras lite extra av.

Nackdelen är ju att jag inte gillar själva tävlingsmomentet - fast jag är ändå lite sugen på någon typ av utmaning. Annars så skulle jag kunna ha ett tidsmål för mig själv. Springa milen på X antal minuter. Klara att springa X antal kilometer. Eller så blir det något lopp ändå. Jag funderar på halvmara (kanske mer rimligt) eller Tjurruset (som påminde om loppet per post här i veckan) eller något helt annat... det behöver ju inte vara löpning.

Jag får inte glömma bort en viktig del i det hela. Jag känner glädje och lust inför löpningen. Jag vet att jag sagt det förr men det är verkligen häftigt.

SAMMANDRAG

Oj, vilken helg! Galet varmt och den känns minst dubbelt så lång eftersom jag och Lina tillsammans har nyttjat timmarna till max.

Speciellt fredagsmiddagen som blev en helkväll där tröttheten aldrig satte in. Vi åt räksallad, drack vin och minglade med glada människor. Det var ljust hela natten och ljuvligt varmt. En av sommarens finaste dagar kan jag tänka mig, fastän det bara är början på juni. (Det ser lite mörkt ut när man fotograferar i motljus men det var det alltså inte egentligen).Jag har premiärbadat och myst en hel lång dag på stranden. Helt underbart att bara vara ledig och avslappnad. Inga tider att passa what so ever.

Det har hunnits med träning i form av styrka och stakträning (tänk Vasalopp) i fredags, en kort löptur i lördags och idag har vi trampat på racern i tre timmar. Fast det blivit ett helt annat väder idag med moln, blåst och bara 12-15 grader. Det var kalla och bortdomnade tår att tina upp efter cykelrundan.Det känns rätt bra med sommar ändå. Jag älskar nog alla årstider lika mycket. Det finns så fina tjusningar året runt i olika former. Livet är bra underbart...

VÄRMEBÖLJA

Igår eftermiddag hann jag få lite sol på balkongen. Det blir dock alldeles för varmt för att orka sitta någon längre stund. Det är så ofattbart varmt här uppe att det inte finns ord. Det kommer som en chock för en Lulebo att mötas av en vägg av värme när man öppnar dörren. Klarblå himmel och runt 30 grader i skuggan. Ljuvligt om man får vara ledig och kunna slappa på stranden. Mindre skönt när man är i stan, måste jobba och ha anständiga kläder på sig...

Nu ser jag fram emot kvällen och några timmar på en uteservering med finaste Lina. Men först ska jag jobba några timmar till och sen träna ett kort pass för att riktigt kunna njuta av mat och vin senare.

Härliga fredagsfeeling!TORSDAGKVÄLL

Det blev ytterligare en ofrivillig dag till sängs och jag är så trött på det. Och även trött på att prata om migränen. Vill helst inte låtsas om den alls. Jag vill inte vara begränsad. Vill inte vara sjuk. Vill inte må dåligt och inte kunna planera in saker utifall att...

Men. Hur som helst så har jag blivit piggare till kvällen igen. Tog först en promenad i c:a en timme för att känna om kroppen och huvudet var med och jag fick bra gensvar. Så jag vågade byta om till löparkläderna och skorna, tog på klockan, laddade iphonen med musik och pluggade i lurarna. Ja... jag var på väg ut. Klockan var efter 21 på kvällen men temperaturen fortfarande över 25 grader i skuggan. En galen värmebölja har sköljt in över Luleå.

Fem kilometer och c:a 31 minuter blev summan och det kändes bra för jag tål egentligen inte den här värmen och det värsta som finns är att träna utan att få luft. Tacka vet jag skidor och minusgrader då istället. Men nu försöker jag njuta här och nu - och av sommaren.ORMBERGET

Efter en dag med migrän var det skönt att lämna sjuksängen och komma ut i denna underbara varma sommarkväll.

Lina och jag hade planerat löpintervaller tillsammans men ikväll fick hon klara dem på egen hand. Jag och huvudet var nöjd med enbart promenerande. Dessutom fick jag heja och för en gångs skull se Lina riktigt trött. Efter fem kilometer uppvärmning sprang hon nämligen uppför slalombacken, inte mindre än fem gånger. Jag tog tid, hejade och försökte peppa... och agerade fotograf. Det hade varit en synd att inte dokumentera den här fina aftonen.

Och nästa gång ska jag vara med. Det såg grymt kul ut - och grymt jobbigt.
HEMMA-ODLING

Jag är så glad i min balkong och mina odlingar. Förutom blomplantor, smultron och en del kryddor som jag satt som frön så har jag för första gången satt potatis!

Det var ren och skär lycka att se de fina första bladen från groddarna sticka upp ur jorden när jag kom hem från min Sundsvallssemester.

Det är otroligt häftigt och spännande att få något från grunden och se det växa mitt framför ögonen. Jag håller alla tummar och tår att allt får växa till sig och bli ätbart längre fram i sommar.


SOMMARMAT

Min tanke inför den helgen och maten den skulle innehålla var: Jordgubbar och grillat.

Det lyckades jag väldigt bra med faktiskt. Njutning all the way...

Grillad tonfisk, färskpotatis, majkolv, svamp, halloumi, limeaioli.
Vitchokladpannacotta med färska jordgubbar.
Jordgubbar med glass.
Grillade hamburgare.
Helgrillad fläskfilé, potatisgratäng och pepparsås. Majskolv, svamp och halloumi som tillbehör.
Jordgubbar med mjölk och leverpastejsmörgås.
Fruktsallad på jordgubbar, vattenmelon, banan och vindruvor.
Mammas nykokade rabarerkräm.
Fika inklusve kanelbullar och kladdkaka med vinbär.TRÄNING

Jag brukar ha lite svårt att prioritera träning när jag är ledig och kopplar bort vardagen. Extra svårt blir det på landet eftersom vi inte har rinnande vatten och därmed inga duschmöjligheter. Men denna helgen har jag haft riktigt träningssug och därför fått till hela tre löppass, lite lite styrketräning i det gröna och några snälla cykelturer. När det är så här varmt så går det bra att tvätta sig i en balja på gården...

Min pappa följde med på cykel när jag gav mig ut och sprang för att hjälpa till att skrämma bort eventuella björnar. Jag har inte sprungit så långt men försökt att vara ute varannan dag.

Igår när jag kom hem efter 9 timmars bussresa så spang jag ett kort pass mest för att få lite luft och röra på mig. De första tre kilometrarna gick på 5:35, 5:45, 5:27 och det är ju bra för att vara jag. Nu har jag dock fått någon liten konstig känning i hälsenan så kanske måste jag ta det lite lugnare. Håller verkligen tummarna att det inte blir något större bekymmer av det.
LANDET

Äntligen hemma och det är egentligen för sent för bloggande... men jag hade laddat upp så himla mycket fina foton från helgen på datorn och satt och väntade på bussens trådlösa internet - som aldrig ville fungera.

Så nu måste jag få visa några sköna sommarbilder från helgen.

Jag har haft ett par underbara dagar... Det här är balans, återhämtning och ro i själen.
LIVET PÅ LANDET...

Jag njuter för fullt... Innan det går att mobilblogga (på ett normalt och enkelt sätt) på blogg.se så försöker jag mig på ett litet bildregn...

Uppdatering: Nej, det gick visst inte det heller. Väntar med spänning på en app från blogg.se snarast.

HEMRESA

Efter mycket om och men har jag tagit ett beslut. Jag ägnar halva den här helgen på en buss. Allt för att ta mig hem till mamma och pappa, Sundsvall och vår stuga.

Träningskläder är med, filmer och tidningar för att fördriva tiden, systemkameran för en gångs skull, myskläder för lata dagar oavsett vilket väder som bjuds. Jag ser fram emot lugn och ro.

Så det kanske blir lite tyst här några dagar framöver.


Livet på landet

STATISTIK

Emellanåt påminns jag hur fantastiskt Funbeat är. Jag är så glad att jag ihärdigt fyllt i alla mina träningspass de senaste åren och även angivit intensitet i olika färger. Jag skriver även ner vikter, övningar och det är kul att gå tillbaka och kolla, jämföra och se förbättringar (eller i värsta fall försämringar).

Jag har tittat på min löphistorik ett år tillbaka - och faktum är att jag fått in löpning som en återkommande träningsform.

Detta är det senaste året och först uppdelat på 12 månader:


Staplarna visar tiden och linjen sträckan . 
 
Motsvarande information på alla 52 veckorna:Det syns ganska tydligt var jag har varit sjuk, när Vasaloppet gick av stapeln (v9) och var jag skadade mig och knappt sprungit alls (v11-17).

Det jag kan konstatera är att jag springer/sprungit ganska korta pass (tidsmässigt) och att det inte är lika ofta som det känns ibland. Jag är nöjd med att det blev så mycket löpning under veckorna v 47-v8 trots att jag då hade fullt fokus på skidåkning och Vasaloppet.

Jag har ett litet mjukt mål i bakhuvudet om c:a 3 löppass i veckan om kroppen är frisk och tillåter detta. För att klara det så ska jag fortsätta upptrappningen lugnt och försiktigt och öka gradvis.

Andra löpartankar som jag har är att jag både vill springa lugnare/längre och samtidigt vill bli snabbare och hitta en högre lägstanivå. Men just nu ska jag bara springa och njuta av att jag inte har ont och träna intervaller för att det är roligt!


RSS 2.0