HERE WE GO AGAIN

Ok. Löpning alltså. Igen. Jo. Jag tror det blir bra. Idag spinger jag... ingenting. Men om åtta månader är det dags att prestera igen.

Marathontankarna är långt borta och ett betydligt mer överkomligt mål, men ändå tillräckligt långt för en utmaning blir 21 km - ett halvmarathon i Göteborg. Mest för att platserna nästintill var fullbokade när jag klickade iväg min anmälan och bara en kort stund efteråt var loppet helt fulltecknat. Lopphysteri. Jag säger då det.

På grund av sjukdom och massa tråkiga tankar i huvudet just nu känner jag mig varken motiverad eller riktigt medveten om detta men det ska bli kul att planera och göra ett schema och en plan för hur jag ska lyckas. Bra att ha en morot längre fram. En löpare är i mina ögon sund och hälsosam. Det är min målbild för framtiden. Och så vill jag bli stark. Men det ska jag fundera vidare på och konkretisera längre fram.
GRÖNT OCH SKÖNT

Jag har för tillfället släppt lägenheten och vissa inredningstankar för förmån av löparskor. Helt plötsligt stod det klart för mig att jag givetvis måste ha ett par nya. Kanske till och med två. Och de ska vara gröna.

Jag har scannat av alla sportaffärer och nätbutiker utan att hitta några som föll mig i smaken. Slutligen har jag hamnat på Nikes underbara hemsida. Här kan man sen ett bra tag tillbaka designa sin egen sko med NikeID. Flera olika grundmodeller finns men alla skor finns dock inte i alla färger och grönt verkar inte jättepopulärt.

Jag tycker att det här är en lysande bra affärsidé för jag blir frestad att göra skor i alla dess färger nu. Gula, röda, rosa, lila eller varför inte kombinera grönt-blått eller gult-rosa eller bara leka loss och använda regnbågens alla färger på en och samma sko? Den enda nackdelen med detta är att man måste bestämma sig. Eller att det blir väldigt dyrt om man köper alla skor man vill ha.


Skärmdump från Nike med min design


Skärmdump med tänkbar varukorg från Nike

MÖRBULTAD

Mörbultad är bara förnamnet av hur jag känner mig just nu.

Men det har ingenting med träning eller träningsvärk att göra egentligen. Även om det känns som att jag manglat ryggen med tunga vikter... Jag har de senaste månaderna gått på akupunktur för att behandla min elaka migrän.

Jag gillar rent generellt inte att prata om min migrän och försöker ofta undvika att berätta för folk i min närhet att jag haft migrän igen. Det är jobbigt när folk "tycker synd" om en och det blir liksom jobbigt för mig att göra vänner, kollegor, familj oroliga för min skull. Nog för att det är skitjobbigt och trist med anfallen men jag överlever ju. Jag vill inte att "sjukdomen" ska vara en del av mig och jag vill inte vara "sjuk" men nu är det så och jag ska göra allt jag kan för att bli frisk så nu skriver jag om det här ändå.

Hur som helst. En bloggläsare tipsade mig för länge sedan om att behandla nacken för att komma åt besvären men eftersom jag aldrig haft några besvär av nacken har jag tidigare tänkt att det inte skulle hjälpa mig. Men nu har jag alltså gått på akupunktur avverkat massa punkter över hela kroppen och slutligen landat i att de senaste veckorna behandla nacke, rygg och hals. Det känns verkligen som att det kryper i hela kroppen, det sträcker, pirrar, domnar, hoppar, värker, strålar och händer grejer minst sagt när jag har nålarna i mig nu. Han som sticker nålarna i mig tror helhjärtat att jag ska bli bra. 

Själv håller jag verkligen alla tummar jag har att det här ska ge något resultat i förbättring eller i allra allra bästa fall mota bort migränen helt. Ja, herregud vad jag hoppas.


DUBBELT UPP

Tisdagen blev en kanon-träningsdag. Jag var laddad och väldigt glad över att knipa en åtråvärd plats på cirkelträningen som alltid annars är fullbokad. Och sen kör fina Lina sitt lång-spinning-pass på tisdagar och jag ville hinna hem och äta mellanmål för att cykla snabbt tillbaka till gymmet och pass nummer två.

Allt gick jättebra och det var kul och jag hade energi. Bra övningar, roliga människor. Nu på hösten känns gymmet nästan som en fritidsgård där man träffar folk, gör roliga grejer och kan hänga hela kvällen. Cirkelpasset var lika jobbigt som vanligt och jag kunde konstatera att det är förvånansvärt jobbigt att stå på händer. Spinningen var 75 min och laddad med ruggigt bra musik. Extra kul att cykla sida vid sida av två Ironmans med bra tryck i benen.

Innan jag var hemma var det mörkt och jag badade i svett. Skön känsla i kroppen, helt slut på ett bra sätt.


HÖSTLÖPNING

Igår gjorde jag det. Tog tjuren vid hornen och gav mig ut på en liten löprunda. Jag visste att det skulle bli tungt och att jag inte skulle njuta men jag försökte peppa mig själv innan och förbereda mig på det som komma skulle.

Jag skrapade ihop 6 kilometer och då gick jag en liten bit efter varje kilometer. Det känns faktiskt konstigt att jag inte har bättre löpförutsättningar. Det är så himla många som med betydligt fler kilon på kroppen eller med mindre träningstimmar i bagaget än jag som ändå är så mycket bättre lämpade för löpning. Jag får ju slita varje gång jag har ett uppehåll på några veckor(tidigare månader) och funderar på om jag gör något allvarligt fel eller om jag har några kroppsliga defekter som förstör. Det känns som om varken mina andningsorgan eller muskler är gjorda för att springa. Huvudet är heller inte med i matchen och jag är dålig på att pressa mig själv. Åter igen funderar jag på om det verkligen är värt det och om jag inte kan hitta något roligare att pyssla med.

Å andra sida så är det - när jag väl kommer dit - otroligt befriande och skönt när jag faktiskt kan löpa obehindrat och lägga kilometer efter kilometer bakom mig utan större ansträngning.

Det är grym mental träning det här kan jag säga. Att inte jämföra sig med andra och acceptera faktum och göra så gott jag kan. För ändå fick jag mersmak igår... och det finns ingen så bra tid att springa som på hösten. Det var en ljuvlig kväll igår. Om man bortser från löpkänslan..!
SKÄRGÅRDSMIDDAG

Helgen avrundades med en fantastiskt vacker höstkväll till havs. Kanske sista kvällen till sjöss detta år.

Vi blev ett helt gäng som njöt av grillat och nybakad kaka och kaffe. Lyxigt, socialt och avkopplande.

Innan vi var hemma igen när elden hade slocknat, solen gått ner och höstkylan blev ett faktum när båten fick upp farten på havet. Tårna blev till små isbitar och det hade inte skadat med ännu mer kläder trots att jag försökt att tänka klokt och varmt...

Men det var det lätt värt för en sån fin och trevlig kväll!


BISTRO NORRLAND

Lördagskvällen avrundades med en lyxig och väldigt fin tre-rätters Bistro Norrland nere i Norra hamn med solnedgången utanför fönstren.


Rökt pilgrimsmussla, rödbetsmousse, kalvbräss.Sotad hängmörad biff, majskräm, chiliskyChokladcylinder med flera nivåer bestående av brownie, mousse, chokladflarn och varm flytande choklad. Granatäpple.


Luleå by night

CYKLING ALL DAY LONG

Min lördag startade med att studsa upp ur sängen, äta frukost på balkongen i solen, byta om till spinningkläder och cykla iväg till gymmet och Linas morgonpass. Som vanligt bra energi och härlig musik att trampa till.

Det var roligt att få hälsa på en blogg-tjej från Luleå. Linda verkar träningstokig och gullig och henne hoppas jag få se mer av. Jag fick även träffa Linas trevliga triathlonsvän C-M, en äkta järnpöjk.

Efter träningen så blev det mer cykel på mustangen. En lång tur till skogs och roligt att cykla dels på långa fina raksträckor på asfaltsvägar och dels att blanda med breda skogsstigar som gick upp och ner och ledde slutligen fram till en fin sjö. Utefika och solsken genom trädgrenar laddar mina batterier på ett mycket bra sätt.INTERVALLER

Medan halva Luleå kollade på hockeypremiären igår så håller jag mig till fotboll. Igår blev det intervaller på en fotbollsplan. I löpning alltså - det var inte igår. Det har varit svårt att motivera mig till att ta upp löpningen efter ett kortare uppehåll igen. Det kändes så bra innan sommaren och det kändes så hopplöst att börja om igen. Som alltid - börja om från noll. Jättetrist.

Men då är intervaller rätt metod. Korta snabba löpningar så hjärtat får jobba upp konditionen igen.

Jag hade lyxen med sällskap som jag kunde ta rygg på så jag slapp tänka så mycket utan kunde koncentrera mig på att försöka springa så fort jag kunde.

Kvällen bjöd på:

-Uppvärming.

-Fotbollsspurtar med snabba ryck och löpning i både sidled och baklänges. 6 st.

-Intervaller fram och tillbaka längs långsidan, c:a 120-130 meter. 10 st.

-Intervaller i tids-pyramid: 20 sek, 40 sek, 60 sek, 2 min, 2 min, 60 sek, 40 sek, 20 sek.

Medelpuls (inkl all vila): 160
Maxpuls (under passet): 191

Jobbigt, roligt, bra träning. Mycket endorfiner efteråt och skön trötthetskänsla i kroppen. Och så är det fantastiskt skönt att ha någon som manar på och uppmuntrar! Jag har saknat den här typen av pass.

 


SUPERHÖSTMAT

Jag tror att färgglad mat är bra mat.

Grönt som i ruccola, avokado och gurka.
Gult som i äggula.
Orange som i morotssoppa.
Rött som i paprika, nektarin och tomat.

Efter ett tufft träningspass känns det extra bra att ladda kroppen med nyttiga och bra grejer. Fint blir det att se på också och nog äter man med ögonen också. Notera att det även är vegetariskt (om man får räkna bort ägget?).NYA SNYGGA FUNBEAT

För ett par dagar sedan möttes jag av en ny design på Funbeat. Sidan påminner nu mer om Facebook kan jag tycka men det är snyggt, mer överskådligt och alltid känns större och enklare. Till och med profilbilden har blivit större - vilket påminner mig om att den är rätt så gammal. (Det var ett tag sedan jag hade kort lugg...)

Efter en dålig träningsmånad med flyttpackning, flyttuppackning, hemmafix, den hel del migrän och en kort förkylning så hoppas jag nu få förutsättningar att hålla i träningen lite bättre framöver. Just nu ligger jag rekordlågt på tidsstaplarna och försöker att inte bry mig om de hånfullt få minuter som lyser upp när jag loggar in.

Jag måste bara åter igen rekommendera Funbeat för att registrera träning och jag uppskattar all statistik, träningskompisar, möjligheten att söka lopp och räkna ner... Det är jättekul att kolla tillbaka på allt man gjort. Nästan som en blogg.


ONSDAGS-TRÄNING

Onsdagen bjöd på en svettig kväll med Lina. Jag hade googlat lite och satt ihop ett kettlebell-pass. Det blev massor av svingar innan vi var klara. Och många olika vikter att lyfta, pressa och stöta. Några nya övningar, bl.a. en "turkish get up" som utmanade med både styrka och balans. Den får vi nog fila vidare på fler gånger för att riktigt sätta övningen i ett flow...

3 varv blev det och främst en trött rygg. Jag gissar att det även kommer kännas i axlar och kanske mage. Dessutom fick vi upp pulsen bra och det var som vanligt extra roligt att träna med sällskap!

...sen råkade vi dessutom vara totalmatchade med svarta och blåa kläder så vi fick en fin team-känsla.


SKÖN HELG

En helg att stoppa in i hjärtats minnesbank och spara till en dålig dag. Jag har bara njutit, haft tid till avkoppling och en lagom dos av träning.

Jag funderar fortfarande på vad jag vill ha för träningsmål men vad jag däremot kommit fram till är att ett av mina mjukare mål den här hösten är att vara hemma mer. Hela förra året och året innan det var jag ute och for och flaxade helg efter helg. Det var alltid roliga saker på gång men det tog på krafterna att hela tiden packa väskan och packa upp väskan. Långa restider, stress över anslutningar och alltid känslan av att ligga efter när jag kom hem igen...

I höst har jag ingen helg planerad på annan ort (ännu). En enda helg är planerad med underbart besök till mig. Det är väldigt väldigt ovant.

Detta hinner säkert ändras och nog är jag fortfarande öppen för roliga förslag - ett fåtal helger. Men jag ska prioritera att vara hemma för att jag vill det och för att jag mår bra av det. Och just nu mår jag så himla bra. Så där så det känns från topp till tå och det pirrar i magen så det är svårt att sitta still.
BLIVANDE PT

Söndag morgon och väckarklockan var ställd på 06:50... Helt frivilligt!

Jo, då var det dags att hoppa ur sängen och äta en rejäl frukost. Det ville jag göra i god tid innan jag skulle vara på gymmet för att agera försökskanin åt ett gäng blivande Personliga tränare.

Jag såg en chans att få ett rejält träningspass med bra passning, feedback och förhoppningsvis små korrigeringar i min styrketräning även om själva träningsprogrammet inte skulle vara direkt anpassat efter mig.

Micke, som blev min PT idag, hade fått i uppdrag att göra ett program för en person som behövde gå ner i vikt och förbättra sin hållning. Det blev således ett pass med några fler repetitioner än jag vanligtvis gör, övningar som även höll pulsen (och förbränningen) uppe och några roliga rotationsövningar med medicinboll som var nya för mig.

Upplägget ungefär:

Uppvärmning, 10 min.
Löpband, två fartökningar i slutet.

Styrketräning, totalt 50 min.

Del 1:
Medicinboll - rotationer och puls.
Tex burpees, knäböj, löpning i band, kasta boll med golfsving osv.

Del 2:
2 x 3 stationer styrka och balans, 10 reps
2 x 3 stationer styrka och balans, 10 reps

Del 3:
Core - mage och rygg
Tex situps, ryggresningar, plankan.

Dels var det väldigt roligt att träna på någon annans upplägg, att inte veta vad som skulle komma härnäst. Dels var det väldigt jobbigt - vilket jag tyckte var grymt kul. Dels var det givande att få feedback och små tips om hållning, andning och själva lyften. Vi tog lägre vikter än jag brukar men med både fler repetitioner och med de korrekta musklerna inblandade så kändes det ändå tyngre än vanligt. Lägg till pepp och uppmuntran också så var det en väldigt lyckad start på denna söndag!


FREDAGSFYSIgår var det så varmt att jag kunde cykla till och från gymmet i enbart linne!

Som avslut på jobbveckan och som start på helgen så testade jag ytterligare ett cirkelpass (det som heter Styrketräning Cirkelpass 1) från Sporty Spice. Grymt bra pump benen kan jag lova. Några små korrigeringar gjorde jag och plussade på någon kettlebell-övning eftersom jag är helt frälst i dem just nu.

Som uppvärmning blev det stakmaskinen och jag trots glädjen över sommarvärmen så längtar jag fortfarande efter vinter och skidåkning.

VECKANS SNACKIS

Jag gillar inte att vara sist på bollen men jag kan inte låta bli att kommentera Landet Brunsås som i säsongens första program avhandlade köttindustrin i Sverige och vår syn på kött till vardags.

Jag älskar mat. Jag älskar kött. Och ja, jag känner mig träffad av programmet.

Inte för att jag alltför ofta handlar fläskfilé till lockpriser eller är något fan av korv egentligen men jag känner igen mig när jag vilsen i affären står och försöker göra "rätt" men inte vet hur man gör.

Jag behöver dessutom bli påmind om miljöaspekten och jag gillar tanken på att kött är en helglyx och utmaningen att laga mer vegetariskt till vardags. Dessutom älskar jag redan närproducerat och vilt och kanse kan man drivas i den här frågan av en rent egoistisk känsla av att göra gott också.

Kolla på programmet här.Men jag vet fortfarande inte om det är "bra" att äta naturkött från Sydamerika och om de djuren har haft ett drägligt liv. Jag kan dock tänka mig att transporten inte är så bra för miljön...


I ♥ KETTLEBELL

Igår var jag faktiskt på gymmet. Och som jag njöt av att få vistas bland riktiga träningsredskap. Som kettlebell. Så enkelt och så bra. Så jobbigt och så roligt.

Jag hittade ett träningsprogram hos den här bloggerskan med kettlebell i tabata-form (20 sek jobb och 10 sek vila) och sen låter jag bilderna tala för sig själva:


HEMMA-TRÄNING

Jag har visserligen en större frånvaro från gymmet med hantlarna, kettlebells och andra vikter men istället ägnar jag mig åt så kallad hemmaträning. Nedanstående redskap får mig garanterat att svettas och ger resultat i dubbel bemärkelse.

Andra maskiner som nyttjats men som inte är med på bild: Borrhammare (Styrka och precision), skruvmejsel och X antal skruvar (Styrka, smidighet, tålamod), stege att klättra upp och ner för (Balans och styrka) och så vidare...

Jobbigt och roligt på samma gång.Precis som i body combat när man ska slå på den där stackarn som man precis slagit till marken.Lyfta möbler, böja sig ner, krypa och det blir svettig teknisk träning.Mental träning, mäta, skissa och få rakt.

I MAGEN

Dagarna går så fort nu för tiden och bloggeriet glöms bort emellanåt.

En liten återblick på mina tallrikar de senaste dagarna så har det bland annat bjudits på en laxmiddag som serverades med (trumvirvel) min alldeles egna potatis och om jag får säga det själv så smakade de alldeles förträffligt.

Färskpotatis närodlad på balkongen smakar nämligen början på sommaren. Den smakar barndom och sötma av alla fina sommarminnen. Den smakar som när farmor och farfar levde och den smakar landet. Då spelade det ingen roll att det blåste höststorm utanför fönstret för tack vare min potatis så finns sommaren varm inom mig igen.Och så har jag bakat bärpaj, på alla bär och frukter och nötter jag hade hemma. En blandning av rabarber, nektariner, blåbär, hallon, björnbär och valnötter fick samsas under knäcktäcket.Jag har tydligen gått och blivit kaffedrickare och gör numera eget kaffe till mig själv när jag är ensam hemma. Så nu jobbar jag vidare på det här med en bit (flera bitar) mörk choklad till.Annars har helgen bjudit på en hejdundrande välordnad och trevlig kräftskiva med alla de rätta attributen. Dock blev fingrarna alldeles för kladdiga och händerna alldeles för upptagna av snapsglasen och häftet med sångerna att det inte blev några riktiga matbilder på de vackra röda läckerbitarna....och en redig hotellfrukost som glädjande nog innehöll båda pannkakor och grädde så jag kunde stå mig en halv dag bara på dem.Och inte att förglömma så har jag nu som äkta norrlänning ätit stekt palt med smör och lingonsylt. Ett glas mjölk skulle tydligen passa till men jag tyckte nog att en fredag kunde bjuda på ett glas vin ändå... Jag måste säga att det var godare än jag trodde, det smakade lite som pannkaka fast kladdigare och saltare. Så nästa gång får jag nog testa att göra egen palt.


FYSTRÄNING

Svårt att veta vad jag ska kalla gårdagens träning. Någon form av crossfit, styrketräning och kondition, stationsträning eller helt enkelt fys... Väldigt jobbigt och väldigt roligt i alla fall.

Det ger som vanligt så mycket mer att träna två och två och piska på varandra. Ta i lite extra för att den andra kämpar bredvid. Jag och Lina turades om och gjorde olika övningar men samtidigt - under 1 minuts tid. Vila medan vi bytte station. 3 varv tog vi oss igenom följande:

-Armhävningar
-Knäböj med 12 kg KB

-Dips
-Utfallshopp

-McRaes-axlar 2 kg-hantlar
-KB-swing till raka armar 12 kg

-Plankan på två KB 8 kg med rodd
-Bicepscurl (~12 kg)

-Löpintervall, på band. Ca 1:30-1:45 min för mig.


RSS 2.0