MERA

En salig blandning av semesterminnen.


FRESTELSER

Jag har en stor förkärlek till mat och den sista veckan har bestått av njutning på njutning och det skulle ta allt för lång tid att återge allt som jag stoppat i mig. Men här är ett axplock av min semesterlyx, högt till lågt.


Hemmagrillade hamburgare på landet.


Nyplockade smultron på strå.


Nyfiskade färska och rökta räkor med bröd och aioli i Torekovs hamn, Fiskhuset.


Helgrillad fläskytterfilé med hemmagjord potatissallad och bearnaisesås i Sundsvall.


Hemköps plocksallad med bl.a. ägg, tonfisk och räkor. På klipporna i Smithska Udden, Göteborg.


Rödvin i plastmuggar på stranden i Båstad.


Marängbakelse med vaniljkräm, bananer och egna jordgubbar från landet. Fantastiskt gott till kaffe.


Kanske världens godaste Toast Skagen. Hamnkrogen i Båstad.


Grym frukost på café Zenit på Majorna i Göteborg.


Balkonghäng hemma hos Erika.


Plocktallrik på Björns bar som var väl värd att vänta på. Vilka smaker, vilken lyx! Ett rött vin vi drack till hette Petit som jag rekommenderar varmt.

LEDIGA DAGAR

Hemma igen efter en kort semestertripp men dessto fler stopp. Ställen jag sett sista veckan: Luleå-Boden-Skellefteå-Övik-Sundsvall-Sörbygden-Stockholm-Göteborg-Halmstad-Båstad-Torekov-Mölle-Höganäs-Göteborg-Stockholm och så hem till Luleå igen.

Njutning på hög nivå. Massor av skratt, tjejsnack, mys, sol och så god mat att smaklökarna dansade disko flera gånger om. Full fart men väldigt lite träning och på så sätt är det skönt att vara hemma och komma in i bra rutiner igen...

Några bilder från de senaste dagarna:


EN MYSIG NY KOMPIS

Från outleten utanför Örnsköldsvik så fick denna mjuka sköna hood följa med hem.


Passar nog lika bra framför elden en kylig sommarkväll (även om det varit fantastiskt varmt denna sommar) som i fjällen efter ett långt skidpass vintertid.
MER SEMESTER

Det finns inte alltför mycket att berätta. Vi trotsade den regniga väderprognosen och drog till landet och överraskades av stekande sol. Jag har lyssnat på sommarprogrammet två dagar i rad och sprungit fyra dagar i rad. De nya vanorna gillar jag. Fast nu måste benhinnorna få vila en dag eller två känner jag...

Jag har kommit fram till att det går 79 stycken utfallssteg mellan tre lyktstolpar på landet och 35 grodhopp mellan två. Jag har plockat både jordgubbar och smultron och så äter jag hamburgare - nästan varje dag nu för tiden.


SÖDERUT

Nu har jag landat drygt 60 mil söderut i min gamla hemstad Sundsvall. Ett kort stopp gjordes i Ö-vik på Naturkompaniets outlet där jag fick med mig en liten påse hem.


Väl på plats stack jag ut och brände av ett löppass. Helgen har varit relativt slö och mitt största hinder för att inte lyckas med att slå min gamla miltid stavas semester och brist på rutiner. Vilket i sin tur medför slarv med mat och godsaker.


Så... ikväll bestämde jag mig för att öka farten. Kilometer 1, 3 och 5 försökte jag springa så fort jag kunde/orkade/vågade och så fick nummer 2 och 4 vara mer återhämtning. Ingen vila.


Resultatet är jag nöjd med:

1 km: 5:17 (11,3)
2 km: 5:39 (10,6) (här lutade det nedåt en del)
3 km: 5:09 (11,6)
4 km: 6:04 (9,9)
5 km: 5:21 (11,2) (en del uppför istället)

Om jag hade stannat och vilat mellan varje så hade jag säkert kunnat få ännu snabbare tider och kunnat haft det som intervaller med tusingar - det har jag aldrig testat - men det får bli en annan gång. Sen blev det nedvarvning 2,5 km och svettig styrketräning på balkongen och nu tror jag att jag kan sova gott inatt...SEMESTERLIV

En liten inblick i mina dagar så här långt.

Strand, sol och bad. Middagar i kvällssol, promenader och vin. Besök av mor och far och sightseeing i Luleå.


SEMESTER

Smakar på ordet semester - ljuvligt. Semester betyder ledig. Fri. Tillgänglig för allt det roliga.

Nu.händer.det.TÄVLA?

En liten tanke har legat och grott ett tag. Löpningen rullar på och det har känts riktigt roligt och stundtals lätt. Kanske en löptävling skulle vara på sin plats? Nu tänker jag inte på långa sträckor eller något som sliter för hårt på kroppen, benen och benhinnorna (som varit exemplariska sedan jag köpte inläggen). Jag är motiverad att träna snällt men bra och ta det försiktigt med ökningarna så att alla delar av mig hänger med.

milen då. 10 kilometer? Jag har sprungit sträckan på "tävling" två gånger tidigare. Tjejmilen och Lidingö tjejlopp. Då lyckades jag springa på 60 minuter blankt och nu tänker jag att det vore så himla kul om jag kunde få ett reslutat under timmen. 50-någonting istället. Det låter mycket snabbare. Undrar om jag har det i mig nu? Ibland är det jobbigt att bara springa 5 km i sträck och nångång där emellan känns det som att jag visst kan.

Redan om en månad finns det ett lokalt lopp. Frågan är om jag vill och om jag vågar...Skärmdump


STRESS UT - ENERGI IN

De sista dagarna har handlat om stora beslut, mycket pengar, viktiga avgöranden och tråkigt nog personliga vendettor. Påtaglig stress på jobbet sista dagarna innan semester och stress hemma, stress inombords som sätter sig som ett tryck över bröstet, lock för öronen och några tårar i ögonen. Jag andas in och andas ut och försöker sluta ögonen och bara hitta något inre lugn. I onsdags kunde jag inte mobilisera energin och det skadade nog inte med en extra vilodag när allt kändes upp och ner.

Igår lyckades jag ta mig ut i löpspåret, ut i naturen och till den underbara, mjuka, snälla, trygga, omfamnande skogen. Då var det nog lyckotårar som kom när frustrationen lämnade kroppen och jag fylldes med ny kraft istället.

De sista kilometrarna av milen dansade jag fram och kände mig som en ny person. Träning är verkligen fin medicin. Några kramar på det och jag är redo för sista dagen på jobbet.


INTERVALLER

Löpbandet är perfekt för intervaller där jag bara kan mata in rätt hastighet och sen se klockan framför mig hela passet.

Testade tre-minuters som jag inte sprungit innan. Jag var riktigt nöjd efteråt när jag ökat till sju stycken intervaller fastän jag bara hade tänkt att springa fem från början. Farten höjde jag också i slutet och det kändes fortfarande bekvämt och kontrollerat. Oftast har jag annars sprungit en-minuters-intervaller och två minuter har känts som en halv evighet. Så det här var verkligen ett framsteg, bara att känna att jag orkade...

5 st x 3 min (5 min/km) och bonus 2 st x 3 min (4:48 min/km).

Jämför med ett pass för 4 månader sedan när jag tog ut mig max för att orka samma hastighet i två minuter. Nästa gång kan jag nog öka ännu lite till.

Kvällen avslutades med bålstyrka och stretch, precis som sig bör.


GYMRÅTTA

Jag var nästintill själv på gymmet söndag kväll. Just nu tycker jag att all styrketräning är grymt kul och jag testar högre och tyngre vikter. Större hantlar och stänger jag knappt orkar lyfta ner från ställningen.

Det finns dock vissa övningar jag känner mig väldigt obekväm med. Chinsräcket som man måste hoppa upp till. Jag är rädd för att inte nå, göra illa mig, misslyckas... jag vet inte. Men idag när gymmet var folktomt vågade jag försöka lite. Stod även på en bänk och hängde och slängde och nötte handflatorna - mina ovana kontorsfingrar protesterade en del men det var roligt och utmanande att bara hänga eftersom jag inte kan utföra så särskit många övningar. Men nånstans måste man ju börja...

Inspirerande att Ulrika klarar detta. Jag är galet imponerad.


BLÅ HIMMEL, BAD OCH BUS

De sista dagarna har nästan känts som semester. En solig helg fylld av strand, bad, mys, fika, barnlek, fest, mer strand, bakismat. Nog känns livet enklare på sommaren. 

Om fem dagar börjar semestern på riktigt...   


FREDAGSMYS

Efter en jobbdag som slutade redan 15:15, skön hård efterlängtad träning och slutligen en svettig cykeltur så landade jag till sist denna fredag kväll ombord på en båt med fina människor.

Med risk för att upprepa mig men jag tycker verkligen att Luleå är så fint. Skärgården finns så nära till hands. Kvällarna är så ljusa, långa, varma. Miljön är oslagbar. Det grillades, åktes vattenskidor och vattenskoter, lektes med hundar och solnedgången avnjöts med Luleås skyline som siluett.

Jag är så tacksam för allt vackert runt omkring mig.VÄRMESLAG

Gjorde ett försök att löpträna igår direkt efter jobbet men värmen var knäckande. Jag klarar inte att springa och svettas i stekande hetta. Normalt så brukar jag alltid leta efter solsidan men nu ville jag bara in i skuggan.

Det blev c:a 4 km jogg och 3 km gång. Det är synd att klaga på värmen utan försökte uppskatta en skön sommarkväll ändå.

Idag drar jag till gymmet istället. Svalt och skönt. Nu är det helg!


OH WHAT A NIGHT!

En vanlig jobbtorsdag. Eller en helt gudomligt fin kväll i skärgården med goda vänner, underbart väder, varmt vatten och en sol som strålade... Det blir vad man gör det till.

Järnkvinnan och järnmannen skulle simträna igen och kustbevakaren (Linas sambo) ställde upp som sällskap och skydd när de simmade från land ut till den närmsta ön Gråsjälören. Jag fick en del av varje. Både åka vattenskoter, se på utsikten, fotografera och filma de duktiga simmarna. Jag njöt hela tiden.

På vägen hem hoppade jag av och simmade med en kort bit in mot land. Det är så mysigt att bada och varmt i vattnet i kvällssolen.

Alltså Luleå. Vilken lycka. Living the dream.

Om ni har chansen att komma hit - ta den. På riktigt.
RADARPAR

Åh, vilken frihetskänsla att kunna cykla. Jag är redan lycklig i min "nya" fina Mustang. Det går så mycket fortare än att gå och det är härligt att sitta högt upp och rak i ryggen. Den röda faran kommer att bli en bra vän känner jag på mig. Jag lovar att cykla lugnt och försiktigt för det passar sig tyvärr inte med cykelhjälm till den här raringen...
ONSDAGEN

Gårdagens träning uteblev totalt på grund av ett väldigt annorlunda men intressant besök hos Jorma i Råneå.

Han är nog Norrbottens mest cykelkunnige men tilläggas bör att han även är Norrbottens mest pratsjuke man och trots en butik med andra kunder så ägnade han Lina minst två hela timmar. Hon funderar på en ny cykel och då behöver man mätas från topp till tå, gå igenom personens förutsättningar, växlar, vred, ram och alla olika komponenter som kan tänkas. Intresse, märke, budget och så de mjuka detaljerna så som färg och utförande spelade alla roll och skulle diskuteras.  

Slutligen fick jag också chans att titta på hans begagnade cyklar och lyckades lägga beslag på en riktig pärla. En totalrenoverad, nyservad tuff röd Mustang med mjuka kurvor kommer nu kunna bära mig runt stan i sommar. Middagen intogs inte förrän efter klockan 22 men det var det värt...
 

STARTEN PÅ VECKAN

Jordgubbar med mjölk, sommarprat i P1, promenader, trötthet efter helgen.

En löprunda runt stan och en skön känsla i kroppen.

Lunch med solbrända och semesterfräscha Veronica, spännande beslut och solen som värmer. 

Chins, yoga och mina stelaste höfter som försökte böjas och vridas åt alla håll.  

En bra start på veckan.SKÄRGÅRDSTUR

Efter en fartfylld helg, sena nätter, lite sömn och mycket skratt så avrundades söndag kväll i skärgården med ett båttur. Det fanns flera väldigt fina grillplatser på Gråsjälören där vi stannade.

Det är konstigt hur gott någonting kan smaka men just grillat retar mina smaklökar något kopiöst. Det går knappt att beskriva lyckokänslorna som jag får av att äta när alla ingredienser gifter sig i munnen. Och med den här omgivningen går det inte att misslyckas.

Nygrillad kycklingfilé serverad till potatissallad med bl.a. avokado och vattenmelon. En klick bearnaisesås och en solnedgång så är jag mer än nöjd.

LULEÅ MIDNIGHT SWIM

I lördags hejade vi på Lina och Andreas som testade simkunskaperna inför Ironman. Luleå anordnade midnattssim i öppet vatten. Deltagarna simmade från Norra till Södra hamn och det var totalt 3 000 meter. Det sprack upp efter en molnig dag och det var en ljus och fin kväll när starten gick 23:45.

Lina var otroligt duktig och trots kort tid med simträning så kom hon i mål på 58 minuter. Så här skriver hon själv. Jag och Frida gick vidare från badbryggan till båtbryggan och dansade hela natten lång istället.  

  
Och en sista bild på oss tre bloggvänner som hittat varandra tvärs genom Sverige. Norrköping, Gävle, Pajala, Stockholm, Småland, Sundsvall och nu i Luleå.

Fotograf Lina(Per):


FREDAGSINTERVALLER

Luleå och jag har förärats med fint besök av Frida i helgen. Vi inledde med ett träningspass innan vi övergick till mer onyttiga och nedbrytande aktiviteter. Frida fick tyvärr inte springa men körde ändå styrketräning och knärehab medan jag sprang korta intervaller. Moln och lätt regn kändes som ypperligt löparväder.

Min plan var att springa på bana men eftersom det råkade vara fotbollsmatch och publik på läktarna så reviderades upplägget något och intervallerna blev något kortare och fick springas på blött gräs. 16 stycken (ca 130-140 m) blev det och återhämtningen blev nog något för lång när jag gick tillbaka men det kan ju vara skönt att känna så någon gång också.

 

00:00:32

0,13 km

04:06 min/km

14,62 km/h

 

00:00:31

0,13 km

03:58 min/km

15,1 km/h

 

00:00:30

0,14 km

03:34 min/km

16,8 km/h

 

00:00:31

0,14 km

03:41 min/km

16,26 km/h

 

00:00:28

0,14 km

03:20 min/km

18 km/h

 

00:00:30

0,13 km

03:51 min/km

15,6 km/h

 

00:00:32

0,13 km

04:06 min/km

14,62 km/h

 

00:00:33

0,13 km

04:14 min/km

14,18 km/h

 

00:00:34

0,13 km

04:22 min/km

13,76 km/h

 

00:00:30

0,13 km

03:51 min/km

15,6 km/h

 

00:00:28

0,13 km

03:35 min/km

16,71 km/h

 

00:00:29

0,13 km

03:43 min/km

16,14 km/h

 

00:00:31

0,13 km

03:58 min/km

15,1 km/h

 

00:00:30

0,13 km

03:51 min/km

15,6 km/h

 

00:00:28

0,13 km

03:35 min/km

16,71 km/h

 


VECKOSLUT

Nu är det helg (igen)! Nedräkningen är äntligen över. Den här veckan har varit maxad sommar med värme och sol. Nu säger de som vet att det är regn(?) på väg in ikväll och att helgen ska bli blöt. Jag håller tummarna för motsatsen.

En fin vän befinner sig i norr och jag hoppas på kramar, skratt, vin, träning och grillning i någon form. Det behöver jag.

Säsongens frukter är underbara! Melon, jordgubbar, vindruvor, nektariner är mitt bästa sommargodis. Läskande och sött. Bättre än glass, på riktigt.

RSS 2.0