YOGA-HÖG!

Åh jag är så glad att jag gick på yoga igår.

Det var ett av de vanliga passen på gymmet men det var en för mig ny instruktör och hon var mjuk och pedagogisk. Upplägget var alldeles lagomt svårt. Roliga övningar, utmanande och i lagomt tempo. I vissa övningar känns det så himla bra och som att jag är gjord för att utöva just den positionen - medan jag direkt i nästa position undrar om min kropp är felkonstruerad eftersom det inte finns en chans i hela världen för mig att böja, sträcka eller vrida min kropp som alla andra verkar kunna.

75 minuter njutning och med en underbar avslappning i slutet som kändes helt rätt.

Att jag dessutom hade letat rätt på min yogamatta i förrådet så jag slapp ligga med ansiktet i andra människors intorkade svett var också ett stort plus.

Tyvärr krockade det med spinningpasset som jag också hade velat gå på.

STYRKETRÄNING FÖR SKIDÅKARE

Pinsamt lite snö ligger på marken hos oss uppe i Luleå nu - men det går nästan att misstas för frost så tunnt är det. Hur som helst så ger det ett vitare intryck och det får mig att tänka på skidor.

Det är alltså hög tid att börja tänka på styrketräning för att bli en bättre skidåkare i vinter.

Då behövs en stark mage, starka axlar och triceps. Också benen förståss.

Ett ihopkok av brutalbänk, utfallssteg med stång, dips mot bänk.

Ibland är det skönt att inte köra helt strikt och ha ett program att följa utan att bara leka lite i chinsstången (jag blir garanterat trött ändå) och kasta lite med medicinbollen och det känns snabbt i handleder och axlar. Det ska ju vara kul att träna!

KETTLEBELLS

Förra veckan dominerades av känslan av en helt galen träningsvärk efter min chins-träning. Främst i armarna som faktiskt inte gick att räta ut på tre dagar. Muskelfästet nedanför armbågen och triceps upp på baksidan och till skuldran. Aj aj, vad ont, ont-skönt, härligt med träningsvärk, aj, det gör för ont... osv.

Men på torsdagen var jag redo att ta i igen. Dels fick jag nytt mod att ställa mig på löpbandet igen eftersom det kändes så kul sist. Och dels var jag väldigt sugen på att svinga några kettlebells igen.Helgens galenskaper hör inte hemma i en träningsblogg men spenderades likväl med sjukt vältränade människor. Vi gratulerade C-M som fyllt år och det har både Lina och födelsedagsbarnet själv rapporterat om med fina bilder. Väldigt trevligt!

ONT, DET GÖR ONT!

Åhh. Jag har inget mer att säga än: Träningsvärken!ASICS LÖPARSKOR

Det känns nästan som att varannat inlägg här handlar om skor just nu. Precis så som det känns hemma i hallen också.

Men det är inte bara jag som är skotokig. Utan det var faktiskt någon annan som tyckte att jag behövde (förtjänade?) ett par av min favoritmodell från Asics. Just när jag börjat prata om att ett par vita vore fräscht till våren - och dessutom i perfekt timing inför löpträningen mot Göteborgsvarvet så får jag dessa i present...

Bortskämd eller vad?
LÖPINTERVALLER

Tjoho! Idag har jag sprungit! Och det var kul.

Jag trodde inte att jag skulle kunna ge så mycket som jag faktiskt kunde. Jag var först och främt nöjd med att bara jogga på i 25 minuter på löpbandet. Sedan var det dags för intervaller och det blev c:a 10 stycken (jag tappar räkningen när jag blir för trött) och hastigheten varierades. Totalt slut i både benen och i flåset. Skönt trött!

Ska njuta av den här känslan ikväll.


CHINS - NYBÖRJARTRÄNING

Finalen på föregående vecka blev ett härligt styrkepass med bra passning. Gymmet var nästintill tomt denna söndagskväll och det var roligt att bara vara och ta det lugnt mellan övningarna. Inte forcerat utan fokuserat.

För första gången testade jag att fästa gummiband i chinsräcket och använde de som avlastning och hjälp. Det blev många set med chins och pull-ups omvartannat. Händerna skrek och ömmade värst av alla kroppsdelar. Snacka om att vara ovan. Dessutom känner jag mig tung och otränad. Även fast jag är långt ifrån att klara egna lyft med kroppsvikten så är det väldigt bra träning som engarerar många muskler.

På bilden testar jag ett smalt grepp där man blir lite starkare.Jag inspireras ofta av bloggerskan Sofie Lantto och nyligen skrev hon ett inlägg om träning med Sanna Kallur. De hade tränat magen och dels gjort så kallade "dragonflags" (vilket måste vara den tyngsta magövningen någonsin). Men... de hade även gjort situps med stång bakom nacken vilket de rapporterade var väldigt tungt.

Jag testade övningen igår med en stång med okänd vikt (gissningsvis mellan 12-15 kg) och kunde göra c:a tre stycken. Det gjorde mest ont i nacken av stången och i övrigt kändes det mest i höftböjarna. Men det är alltid roligt att testa nya saker.

På bilden har mitt träningssällskap en olympisk stång.Kvällen avrundades med sittande rodd och bicepscurls mot vägg med stång, i ställning och med hantlar och sen ville inte mina händer vara med något mer.

FUNKTIONELL CIRKELTRÄNINGCirkelträning. Det var länge sedan jag registerade intensitet 17 på Funbeat. Jag var nervös innan passet och rädd att kroppen skulle protestera alltför mycket. Det var ändå inte det hårdaste explosivaste upplägget och det var jag tacksam för.

12 stationer, med fokus på rörlighet/smidighet.

Knäböj med hantel rakt upp. Stå i brygga. Spagetti/köttbulle m träpinne. Rodd i TRX. Båten med viktplatta 5 kg. Utfallsteg med medicinboll på raka armar med rotation. Pilatesboll med armrotation m medicinboll. Handstående mot vägg. Balans på knä på boll. Planka på boll med tådipp. Armhävningar m en hand på medboll. Burpees.

Mycket stretch och sträck både före och efter passet.

PÅ MIDDAGSBORDET

Efter många dagar med frukostmat, snabbstekta potatisbullar och blodpudding i mitt kök kändes det extra lyxigt att laga mat på vilt kött. Just det här älgköttet var en present från Frida familj.

Jag ville försöka få till en mustig gryta/köttfärssås och kastade i alla möjliga saker jag hade hemma och hoppades på en smaksensation.

Älgfärs (Magert, smakrikt och bra för djur/natur och mitt samvete)
Gullök
Svamp
Morotsslantar
Purjolök
Vitlök
Vispgrädde
Kalvfond
Soya
Rött vin
En klick smaksatt creme bonjour

Det blev faktiskt väldigt gott och pricken över i var ett litet glas rött till middagen. Det smakade extra bra eftersom jag tränat innan och arbetat upp hungern.


SPINN

Jag har varit på Linas spinningpass och svettades och trilskades med alla hennes backintervaller. Puh, det var jobbigare än på länge och jag saknade lite energi och mådda nästan lite illa. Men jag är så glad för ett kvalitativt pass och att det faktisk var kul att köra lite tuffare för kroppen.

MORGONFROST OCH SOLUPPGÅNG

Det är möjligt att jag känner ett sting av avundsjuka eller kanske snarare saknad när jag läser om hårda, svettiga och galna träningspass hos andra bloggare. Känslan av total utmattning eller att övervinna en längre löpdistans eller att köra dubbla eller trippla träningspass.

Själv tar jag det ganska piano och njuter av lugna promenader och avverkar något träningspass i veckan med lagoma vikter och lagomt mycket ansträngning. Det känns att kroppen är på väg tillbaka och att det just nu passar mig bra att ta det lugnt. Det är svårt att lära sig att faktiskt lyssna på kroppen och att inte bara köra på - precis som man alltid gjort.

Vad gör väl det om hundra år - om jag nu tar det lite lugnt några månader under hösten 2011? Jag försöker tänka så och få perspektiv på saker och ting. Vad händer om jag inte gör det här eller det där? Försöker släppa kraven som jag själv har satt på mig själv och tänka i nya banor.


RODD + LÖPBAND

Kombinationen orangea strumpor och gröna skor kanske inte var den läckraste jag sett men det funkade i roddmaskinen i alla fall. 2 x 5 minuter på runt 2:20/500 m. Körde sen en sista minut på 2:00 för att få upp pulsen och det kändes lätt och bra som uppvärmning.

På löpbandet testade jag att snäppa upp lutningen och få rejält med uppförsbacke. Jag nöjde mig med att gå snabbt i 30 minuter innan jag vågade testa att faktiskt springa några intervaller med lutningen på 8 grader. Tungt men annorlunda och kul för mig.


TRÄNING = BRA KÄNSLA

I veckan har jag varit på ett renodlat Pilates-pass på mitt gym efter att ha fallit för kombon Yogalates tidigare.

Pilates består tydligen av fem grundtankar som jag förstod det: Stolt nacke, nedsjunkna axlar, magstyrka, bäckenposition och andning(?). Vi jobbade med allt detta och med små rörelser hittade vi djupa muskler och korrigerade lägen med små tippningar av bäckenet. Jag tyckte dock att det gick för fort och att det var lite ologiskt ibland. Hur som helst så tog det bra i mage och insida lår och jag kan tänka mig att testa passet fler gånger.

Efteråt byggde jag på med egen styrketräning och det är fortfarande cirkulationsträning som gäller. Jag är snäll med rygg, nacke och axlar och gör c:a 15 repetitioner för att få genomströmning i muskulaturen som är spänd.  

Jag är glad att jag trivs så bra på gymmet och känner mig bekväm och hemmastadd i fria-vikts-rummen fastän jag ibland måste trängas med massa andra. Jag övar på att känna mig bekväm med de lättare hantlarna och många repsen också - och med vetskapen om att det är bra för mig så känns det helt ok att köra något fast jag normalt definierar det som "pensionärsträning"...
FRISK LUFTBra start på morgonen. Hög och frisk luft och en snabb promenad i 45 minuter.

BÄLINGEBERGET

I helgen har min mamma och pappa varit i Luleå på besök. I söndags gjorde vi en miniutflykt upp till ett naturreservat precis utanför stan, Bälingeberget. Jag hade inte varit där tidigare men efter den här dagen kommer jag absolut åka tillbaka.

Det var en fuktig grå höstdag och regnmolnen låg tunga på himlen. I skogen var det en dimslöja mellan tallarna och den mosstäckta marken. Mystiskt, vackert och nästan trollskt.

Det finns flera sträckor att vandra upp på berget och det är välordnat med grillplatser, utsiktsplats och utedass efter vägen. Vi såg långt ifrån allt men ett häftigt inslag var den överraskning som mötte oss en bit upp. Ett stort fält av böljande klappersten som var fornlämningar från istiden.

Det blev en härlig promenad med meditationsinslag och balansövningar på c:a två timmar. Det smakade riktigt bra med grillad tornedalskorv som final på en fin friluftsdag.HANDSKALADE RÄKORDet känns som att handskalade räkor kan piffa upp vilken meny som helst.

Jag älskar den här typen av matsallad eller hälsotallrik eller nyttigt ihopplock av saker som finns hemma. Just i förkylningstider känns det extra viktigt att äta bra och hjälpa kroppen att hålla sig stark och frisk. Vackert är det för ögat också med olika färger.

FASTTEJPAD

Efter mina långvariga besvär med migrän (och förmodligen dessutom spänningshuvudvärk) så testar en sjukgymnast att tejpa mig med elastisk tejp på nacken. För att avlasta tror jag.

Än så länge känns det inte så stor skillnad. Lite varmt mest. Jag är dock öppen för alla typer av behandlingar och detta blir som ett komplement till akupunktur som jag fortsätter att få två gånger i veckan.


GALEN SNÖLÄNGTAN

Visserligen har den här sommaren varit fantastiskt fin och solig, vacker, varm och underbar på alla sätt.

Men... vintern är mystisk, krispig, kall, fluffig, mjuk, blå, skimrande och magisk på något sätt.

Jag längtar efter skidåkning, stugmys, promenader i knarrande snö, hålla hand med tjocka vantar, få frost i ögonfransarna och känslan av att tina upp kroppen i en bastu efter en heldag i snön.


MINA NYA GODINGAR!

Så kom då dagen när jag slutligen designade* ett par egna skor på Nike och klickade hem beställningen. Det var svårt att välja men jag har ju länge suktat efter ett par gröna skor och så fick det bli.

Och nu, äntligen äntligen - har de kommit! De var jättefina, supersköna och perfekta i storleken - bättre än jag hade hoppats! Nu vill jag verkligen att den här förkylningen ska vara över så att jag får göra ett riktigt test.

Just nu regnar det och är allmänt höstigt lerigt ute så de här skorna kommer nog bara få springa på löpband tills snön är borta och det är torrt ute igen.*Valde färger utifrån NikeID

NYTTIG GODSAK

Äntligen har jag kommit mig för att testa en ny variant av smoothie. Jag hade en halv burk kokosmjölk över från matlagning och jag har länge varit sugen på att testa det som bas istället för min vanliga vaniljyoghurt.

Jag använde följande:

-Kokosmjölk, en skvätt ananasjuice, en kiwi, en näve frusen mango i bitar, en halv banan. 

Somrig, söt och läskande. Nästan som Pina Colada...
RSS 2.0