NY UTMANING!

Tjoho! Nu har jag hittat det där pirret igen. Som när man i hemlighet går och bär på något. När man bestämt sig och det är spännande och tankarna dras dit hela tiden fast man egentligen borde göra något annat. Ja det känns nästan som en liten förälskelse.

Min handlar om mat.

Jag har nämligen lääänge tänkt att jag borde äta mer vegetariskt. När jag började skriva den här bloggen försökte jag äta vegetariskt en gång i veckan och då gick det bra men sedan tappade jag bort det.

Jag har hört att vi svenskar egentligen bara har en enda vegetarisk rätt som "alla äter och känner till" och det är pannkakor men det dumma är att jag har börjat piffa upp mina pannkakor (eller våfflor för den delen) med lite matiga tillbehör och förutom bra grejer som spenat, ost, nötter så brukar det även bli parmaskinka eller kyckling. Nu ska det bli ändring på det.

Kort om upplägget:

Äta "vegetariskt" under en månads tid.

Jag tänker äta mjölkprodukter. Och ägg. Och så funderar jag på om jag ska få äta fisk också. Eller åtminstone några "bra" fiskar. Räkor? (Tar gärna emot synpunkter där.)

Jag tänker också att jag kan äta kött så länge som det är vilt eller ekologiskt, dvs från välmående djur.

Ok, det känns lite dumt att jag hittar på detta just nu under bästa grillsäsong - men färska championer och halloumi är favoriter på grillen faktiskt. Tror att denna tidpunkt är så bra som någon.

Jag har mycket tankar kring detta och jag kommer skriva vidare om utmaningen och om mina varför, hur och så vidare. Jag hoppas och tror att bloggen blir ett bra bollplank med tips och idéer.


Kommentarer
Postat av: Jonna

Vad kul Annika! Bra initiativ! I min "frisk-plan" har jag skrivit att jag ska äta fisk och veg iaf 3ggr/v. Och bra kött, vilt, lokalt osv.

2012-06-04 @ 12:57:52
URL: http://Www.fartfylld.blogspot.com
Postat av: Emelie

Jaaaa! Vilken bra utmaning! Vad kul Annika! Jag har massor av tips såklart, haha. Du på tal om fisk och räkor, du ska äta det så använd naturskyddsföreningens fiskguide och är bara viltfångat som du vet är fiskat i liten skala. Det går visserligen knappt att få tag i om man inte bor på västkusten tror jag, därav äter jag inget alls. Och kött, oavsett om du gör det för hälsa, hållbarhet eller djurrätt så dig till vilt och endast vilt skulle jag säga. Fast du, en månad kan du nog klara utan kött eller fisk alls va? ;) Ska posta lite länkar sen om du är intresserad. Jag kan också skriva upp lite grilltips om du vill? Kram och lycka till, heja dig!

2012-06-04 @ 15:27:22
URL: http://greiddnos.blogspot.com
Postat av: Ulrika

Det låter som en väldigt bra och inspirerande mat-utmaning. Jag försöker laga vegetariskt åtminstonde två gånger i veckan och fisk/skaldjur en gång.

Jag har också dragit igång en mat-utmaning som ger mig ny inspiration och har satt igång med att laga mig igenom en kokbok under sommaren för att helst vara färdig innan bebisen kommer att förkorta min tid i köket... ;)

2012-06-04 @ 16:59:01
URL: http://ullisanteckningar.blogspot.com
Postat av: Snorkkis

Ja väldigt bra utmaning. Ska bli spännande att följa; och jag vill gärna ha tips på bra vegetarisk, träningsvänlig mat.

2012-06-04 @ 18:04:52
URL: http://www.snorkkis.se
Postat av: Andrea

Låter väldigt bra tycker jag som helt opartisk vego! :)

2012-06-04 @ 18:50:15
URL: http://lopningolivet.blogspot.com
Postat av: Jojohanna

Tycker det låter som sunda funderingar, och kanske likt min filosofi.Jag blev vegetarian i trean på gymnasiet (alltid ätit mycket vegetariskt hemma). Ägg och mjölk har alltid varit en del av min vegetariska kost. Några år senare, under en rätt hektisk period började jag även att äta fisk då jag insåg att kanelbullar till middag inte var det bästa... Sedan något år äter jag också viltkött då jag började att fundera på hur många varv en sojakorv har tagit runt jorden. Här står det lite mer om min syn på mat:http://skynda.blogspot.se/2010/10/noble-art-of-piling-dishes.htmloch lite här: http://skynda.blogspot.se/2011/05/lordagsfunderingar.htmlLycka till med dina beslut!

2012-06-04 @ 22:08:35
URL: http://skynda.blogspot.com
Postat av: Annika

Åh vad roligt med så mycket feedback! :)Jonna: Ja, jag tror det är ett bra koncept!Emelie: Jo jag borde klara mig utan både kött och fisk. Tack för input, jag lyssnar på dig. Tar gärna alla tips jag kan få! :)Ulrika: Ja jag läste det, vad roligt att testa nya recept!Snorkkis: Tack, vi får väl se om det blir nåt gott här framöver :)Andrea: Tack, vad kul!Johanna: Åh vad intressant. Jag ska klicka på dina länkar, tack!

2012-06-05 @ 08:50:06
URL: http://tremil.blogg.se/
Postat av: erika

Bra grej! Fisk tycker jag är okej, fast ja inte sån utfiskad förstås osv. Vilt kött absolut ok men sk 'ekologiskt' eller kravmärkt äter jag inte eftersom det t ex är ekologiska grisar som bott bland döda kompisar och kastreras utan bedövning. Och eko-kor står fastbundna inomhus hela vintern.Boktips: Matens prisJag försöker äta mycket veg, vilt och fisk. Men i bland får jag fuska för att få ihop det - men bra grej att sträva efter tycker jag! Bättre än alla sockerutmaningar osv som finns.Lycka till! :)

2012-06-05 @ 11:27:57
URL: http://sandsnovatten.blogspot.com
Postat av: Linn

Kul! Själv är jag nu inne på mitt sextonde år som vegetarian. Kanske blir du fast? :-) Det finns så mycket gott vegetarisk!

2012-06-10 @ 11:28:39
URL: http://lyckoland.blogg.se/
Postat av: Anna

Om du ska äta vegetariskt ska du inte äta fisk. Om du äter fisk eller skaldjur avstår du bara från att äta nöt- och fläskkött samt fågel.

2012-06-10 @ 13:04:04
URL: http://annabohlins.blogg.se/
Postat av: Linnea

Vad kul att du också kör vegetariskmånad, det gör nämligen jag också, tips gör denna gudomlig goda paj -http://everydream.blogg.se/2012/june/spenat-fetaostpaj.html

2012-06-11 @ 18:23:03
URL: http://everydream.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback