FJÄLLYOGA

Jag blev löjligt lycklig när det i hotellreceptionen annonserades ut att de hade ett yoga-pass på lördag kväll i Riksgränsen. Självklart ville jag yoga på SPA-avdelningen med utsikt genom panoramafönstren över fjällen...

En typ av Virja-yoga och det påminde mycket om Poweryoga och Ashtanga men med övertydliga nybörjarinstruktioner. Dock mycket plankor och arm/axelstyrka så det tog bra och skakade i musklerna.

Skönt att ladda upp energin och landa mentalt inför tredje kvällen med afterski och dans.




RIKSGRÄNSEN

Fyra dagar till fjälls är över. Efter en lång resa hem och sen ankomst så är jag nästan förvånad över hur pigg jag ändå kände mig på måndag morgon. Det känns nästan som att jag lyckades med den här balansen och jämnvikten av aktivitet och vila.

Två och en halv dag bjöd på det vackraste och mest perfekta vädret vi kunde tänka oss och resten av tiden var också helt ok. I fjällen kan det växla fort och vara riktigt farligt busväder men vi kunde alltså vara utomhus och göra allt som vi planerat och ville. Underbart!

Det blev lite av mycket med längdskidor, afterski, stughäng, bastubad, slalom, bubbelpool, sol i backen, matlagning, allsång med egna trubadurer och dans.  

Några bilder från helgen:


















JAG DRAR TILL FJÄLLEN...

Jag har semester torsdag och fredag och åker till Riksgränsen med ett gäng från jobbet.

Jag hoppas på sol, mycket aktiviteter och roligt umgänge men också tid för lugn och ro... Den där balansen jag försöker fixa. Det kommer att gå. Det kommer bli kul!


YOGA ÄR MIN FRISTAD



Tisdagskvällen bjöd på en helt underbar yogaklass! Fokus på fötter och höfter. Oh-la-la-känsla när allt stämmer. Eller, ja det kanske det inte gjorde men känslan var i alla fall att allt stämde. Hälarna i golvet, djupare i stretchen, sträckte halvt ut benet i stående duvan och kom väldigt djupt in i avslappningen.

MATLAGNING MED KÄRLEK

Igår stod jag vid spisen och utövade mindfulness i dess enklaste form. Jag var nämligen mitt i ett matlagningsflow där jag inte tänkte på nåt annat än det jag just då (här och nu) gjorde.

Jag lagade för första gången en indisk rätt med alla dess kryddor som det ska vara från grunden. En Chicken Korma blev det och det var en slags känsla av lycka att se grytan koka ihop med alla ingredienser och känna smakerna växa fram.

Det blev mycket köksstök men det var det värt både för smaken, känslan och dessutom några matlådor som finns kvar till en dag när jag behöver plocka fram doften från Indien igen...

Vad gäller recept så gjorde jag som vanligt och googlade fram c:a tre stycken som jag tyckte verkade bra och gjorde sedan en egen gyllene medelväg från de tre olika. Det känns som en bra metod och det finns utrymme att freestyla lite om man känner för det.










KVÄLLSLUNKAT

Lagat storkok och höll på att fastna i soffan fastän jag tidigare hade tänkt träna... Lagomt laddad och ganska nyäten tog jag mig ändå ut innan det skymde och lunkade runt 6,5 km och bara njöt. Det här är en fantastisk årstid! Det är så ljust och perfekt löpartemperatur.


EN HELG I HAPARANDA

Två dagar, en övernattning, ett SPA-hotell, flera bad i isvak, två-rätters middag i prisbelönad restaurang och en hotellfrukost. Helgen har alltså varit av det lyxigare slaget - men den största lyxen nog var att totalt varva ner. Och i övrigt så hade jag fokus mest på mat och umgänge - utan inbördes rangordning.
















BÄSTA STARTEN

Lördags-morgon-yoga.

Dessutom ett riktigt roligt upplägg med några parövningar, lite mer akrobatik än vanligt och huvudstående. Och skönaste långa vilan i slutet - väldigt avgörande för känslan man tar med sig hem efter ett yogapass tycker jag.

Grym start på helgen.


FREDAGSMYSET



Grillat igen - för att det är det bästa jag vet. Och sen jordgubbspremiär till efterrätt.


ÅTERKOMSTEN

Den här träningen har varit efterlängtat och samtidigt rent fasansfullt pirrig. Återkomsten till gymmet. Styrka och kondition - sådant har jag inte tränat på riktigt sen i somras känns det som (det kanske inte är helt sant).

Men det enda jag tränat sista månaden är bara yoga och min kondition känns riktigt dålig just nu.

Det har suttit hårt åt att komma igång igen. Jag vet att jag vill att allt ska vara som förr. Jag vill vara lika stark, lika uthållig och ha lika bra balans och trivas lika bra i träningskläderna som innan. Men självklart så kan det ju inte vara så när jag inte har hållt efter... Jag ville helt enkelt inte bli varse om hur svag jag har blivit. Men det här är ju dåliga argument och någon gång måste ju vara en första gång och om jag börjar nu så kommer det kännas bättre bara om ett par veckor. Så det var bara att bita i det sura äpplet.

Även om jag inte ser mig själv som någon fantast av gruppträning så kan det vara en fördel att någon annan talar om vad som ska göras. Och jag fick ett infall och bokade Body Pump och jag visste att det skulle bli en utmaning bara att välja rätt vikter. Jag ställde mig medvetet längst bak och skämdes över min stång som jag hade föreställt mig skulle sticka ut som "den med så lite viktplattor på".

Jag vet inte om jag hade tur att hamna på en klass med många nybörjare men när jag såg mig omkring (och jämförde - så som man inte ska göra) så kändes det rätt bra ändå. Jag sänkte faktiskt inte alltför mycket motför vad jag klarat av tidigare och jag blev grymt peppad av att kroppen svarade. Yogan måste ha gett en del styrka ändå - även om Bodypump kanske egentligen inte är styrketräning utan mer kondition men ändå fick jag en wow-känsla.

Idag är utmaningen att leva med träningsvärken - den kommer smygandes känner jag.


BÄSTA PÅSKDAGEN

Strålande sol för tredje dagen i rad. Massa timmars sömn för tredje natten i rad.

Dagen idag har bjudit på snöskottning delux med blåsor i händerna - men vad gör man inte när man längtar efter att skotta fram grillen och utemöblerna.

En långpromenad där skinnjackan åkte på och vinterjackan fick stanna kvar hema. Massor av glada pigga människor i stan som liksom oss länge längtat efter dessa underbara vårdagar.

Och till sist. Doften av grill, hamburgare, goda tillbehör och bubblig dricka. Åt sittande ute i solen som riktigt värmde. Påsklyx som berörde mig in i hjärtat. Så jäkla lycklig! 

Vilken dag! Underbar.












LITE AV MIN PÅSK

Påskpynt och påskpresent. Påskbak och påskkaka. Påskbuffé och påskgodis.

Dessutom släktträffar, nyfödd liten bebis, bilutflykt, rulltårta med punch, grädde och konserverade klementinklyftor, promenader och så ett helt fantastiskt väder.

Den här helgen hade det mesta i påskväg!















GLAD PÅSK!



Dessa söta kycklingar står i Luleå och lyser upp påsken. Jag har laddat med påskbuffé och smaskat på fika och godis. Och så jobbar jag vidare på det här med att ta det lugnt...

VÅRSPRING

Mina första stapplande löpsteg tog jag idag. Det vill säga de första på väldigt väldigt länge. Jag har inte haft lust, inte ork och inte kraft nog att mobilera kroppen för den påfrestningen som löpning är för mig. Men igår när jag gick en promenad så kände jag hur lusten kröp fram. Gångstigarna börjar bli mer eller mindre bara. Solen värmer med sina härliga strålar. Kroppen och benen tog några spontana springsteg av ren och skär vilja. Härlig känsla! Så idag bytte jag till löparkläder och premiärsprang med mina våriga gröna skor utomhus (de blev rätt leriga) och det gick tungt men det gick framåt och det var en skön känsla att springa utan tvång.

Sedan tog jag igen mig på balkongen i solen och börjar bygga på fräknarna på näsan.










HEMMAGJORD = LYX





Den här fina och väldigt goda muslin fick jag av Lina när jag fyllde år (ett bra tag sedan). Jag blir så himla glad när någon har lagt ner tid och energi på att göra något eget och sedan vill ge bort det.

Under den senaste tiden känns det som att jag har fått så himla genomtänkta bra saker så som: Ekologiskt odlade morötter från en granngård, renskav direkt från en same, egenhändigt gjort godis, hemkokad hjortronsylt och hembakat bröd. Jag blir så glad över det och över att det känns extra bra i hjärtat också.

TRÄNINGEN



Bara vägar med rester av vinterns grus. Tunna tights utan överdragsbyxor. Rosa sneakers. Pastellig yoga-matta. Promenad till gymmet för första träningen på en vecka.

Om jag ska vara ärlig så har min kropp aldrig skakat så mycket under ett pass någonsin som den gjorde igår. Nu vet jag egentligen inte om det finns någon annan bra förklaring till det utöver att jag känner mig rätt otränad. Men det blev verkligen en spark i baken och nu växte suget efter styrketräning igen. Bara så där. En efterlängtad känsla att längta till rummet med fria vikter, mina lappar med träningsupplägg, skivstänger och tunga chins-försök.

I övrigt var yoga-passet egentligen klassat som ett ganska lätt pass. Vi jobbade med cirklar och att fylla kroppen med ny energi och det passade nog min kropp väldigt bra - speciellt när det var länge sedan sist.

Det blev verkligen en bra dag! Lyckokänslor!

TODAY!



Onsdag. Möjligheternas dag. Pigg, frisk och energifylld.

Dagen startade med kärlek, promenad och sol. Och fortsätter med lunchdate och yogaträningskväll.


BLOGGTIPS

Bloggvärlden är fantastisk och det är härligt att alla får skriva, komma till tals och ha sin egen lilla plats på nätet. Det finns lika många olika typer av bloggar som det finns människor och det är en salig blandning av kvalité på utseende, skrivspråk, foton och bildkällor. Man får själv hitta vilka som tiltalar en själv. Det finns dock speciellt två bloggar som jag gärna tipsar vidare om.

Gemensamt för dessa båda är att de har träning som huvudämne men de skriver som proffs, utseendet på bloggen är tilltalande, de har väldigt ofta intressanta inlägg, smarta reflektioner, handfasta tips, snygga foton (i lagom storlek) och är så där lagomt personliga som man(jag) vill att en blogg ska vara.

Så, jag känner dem inte privat - men de är mina bästa bloggtips just nu:

Erika (www.sandsnovatten.blogspot.se)

Sofie (www.lanttolife.se)

Gå in och läs!

(Jag insåg just att även Träningsglädje stämmer in på ovan beskrivning men den bloggen tror jag att alla redan läser(?) och så är det någonting som gör att den är seg att läsa in och min dator jobbar extra långsamt - synd) Uppdaterat: Sara verkar ha åtgärdat detta. In och läs där med om ni inte redan gör det!

DAGLIG STRETCH



Eftersom mitt höftparti känns mer eller mindre cementerat och lotusställningen är mil bort så är det bara att göra det här med stretch till en daglig vana. Jag är inställd på att det kommer ta år och dar - bättre att ha en rimlig föreställning än galna förhoppningar i det här fallet...


PÅSKEN







Jag har tagit in björkris och pyntat med några enkla vita fjädrar. Jag tycker att det är vackert nu när knopparna i ljusgrönt börjar komma fram. Det blir nog årets enda påskpynt. Jag har velat och funderat de sista veckorna om hur jag ska spendera påskledigheten och trots att jag precis var på väg att tippa över mot beslutet att åka till Sundsvall så känns det nu för jobbigt när jag inte riktigt litar på huvudet. Så nu har jag istället bestämt att det blir ledighet på hemmaplan och det är inte fy skam det heller. Förmodligen vad jag behöver också om jag klarar att ta det någotsånär lugnt. Och om jag har krafter över så bjöd ju Sara-träningsglädje in till ett "Jävligt jobbig påskhelg".

HÄRLIGA VÅRVINTER

I fredags fick jag spontanbesök av Frida och i lördags åkte vi ut till hennes familjs stuga och fick njuta en mycket fin dag i Luleås skärgård. Vi bara tog det lugnt och vilade, läste bok och andades frisk luft. Grillade korv, promenerade på isen och badade bastu.
















BLÄ.

Alltså just nu har jag inga bra dagar och det är det som är förklaringen till min totala frånvaro här. Mitt huvud värker, skriker på uppmärksamet, snurrar och dunkar. Jag gör verkligen allt jag kan för att motverka migränen och jag har faktiskt många bra övningar, tips och råd men just nu verkar de meningslösa och ingen medicin lindrar just något heller. I fredags mådde jag rätt så bra och då fick jag spontanbesök av Frida. Lördagen kunde jag njuta av till fullo men trots det så var migränen tillbaka på söndagen igen - det kändes så hopplöst - och idag har jag mest velat skruva bort skallen eller slå det i väggen.

Blä alltså.

RSS 2.0