ÅTGÄRDSPROGRAM

Igår var jag jätteduktig och masa mig iväg till en sjukgymnast för att få en genomgång av kroppen.

Mina något luddiga frågeställningar var:

-Varför får jag ont i benhinnorna periodvis? Och hur kan jag motverka det?
-Varför är jag så "stel" i vissa rörelser (kan exempelvis liggande på rygg enbart lyfta benet typ 45 grader)?
-Finns det något förebyggande jag kan göra för att klara av marathonträningen?

Det var riktigt kul att möta någon kunnig (kändes det som iaf) och få lite tips. Jag fick göra några övningar och han tittade, mätte och böjde.

Det här är min tolkning av det han sa:

-De metoder jag hört talas om med massage av benhinnorna, spola omväxlande varmt och kallt vatten och smörja med liniment kallade han för ren smärtlindring och åtgärdar inte själva problemet. Istället handlar det om att ha rätt stöd under fotvalvet, bli starkare i sätesmuskeln och stretcha den djupa vadmuskeln. Det fanns några tendenser hos mig som kunde tyda på att jag hade vissa besvär även om det inte var något allvarligt.

-Jag är överrörlig i vissa leder (bindväven) och kompenserar det med stelare muskler. Min rörlighet är normal i exemplet med ryggläge och det lyfta sträckta benet men däremot kan jag inte med muskelkraft lyfta det själv. Vilket beror på att lårmuskeln inte är tillräckligt elactisk. Det är inget dåligt i mitt fall utan betyder bara att muskerna är relativt starka/svaga - det det här fallet är det höftböjaren som är svagare.

-Eftersom marathonlöpning, både träningen inför men främst själva loppet är slitsamt på kroppen så ska jag vara extra rädd om ryggen eftersom jag svankar och belastar kotorna ännu mer än vanligt när jag springer. Mer styrketräning för mage och rygg är svaret avseende detta. Plus att åtgärda benhinneproblemen för att klara av belastningen under 42 km.

Så nu ska jag tillbaka om en vecka och få tips på övningar. Det känns bra just nu men jag vet också att det gäller att försöka komma ihåg att göra övningarna och ta det här på allvar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback